KLEINE BEVRIJDINGEN EN SCHADUWEN VAN DE DOOD

Foto: Martin Pulaski, maart 2022

Het voorlopig laatste en 62ste hoofdstuk van Nachten aan de Kant (ook wel eens Antwerpse Nachten genoemd) verscheen hier op mijn blog op 15 april, nu ruim zeven maanden geleden. ‘Tamelijk onbetamelijk gedrag’ kwam maar moeizaam tot stand. Mogelijk was ik moe, of had ik een aanval van zwaarmoedigheid, of waren er te veel zorgen en beslommeringen in verband met ziekte, woononzekerheid en oorlog in Europa. Mogelijk hield de lichte weerzin om door te gaan met het project verband met de inhoud van die episode en vooral van wat nog zou komen en nu moest geschreven worden. Als je partner, zij die in mijn kroniek Senga wordt genoemd, ook al is zij daar “a walking contradiction partly truth and partly fiction”[1], aan een levensbedreigende ziekte lijdt is het moeilijk om over een doodservaring te schrijven die destijds echt wel hevig was, maar bedekt met een laag van veertig jaar euforie, ellende en levenswijsheid niet veel meer dan een intense angstaanval lijkt geweest te zijn. Ik moest erover schrijven, ik kon er niet over schrijven.

In diezelfde periode vierden we een kleine bevrijding. Covid-19 leek op zijn einde te lopen; na meer dan twee jaar konden we weer buitenkomen, vrienden ontmoeten, een reis maken. Wat had schrijven te betekenen als je ook kon leven? Al gauw stelde ik vast dat het leven voor mij niets was als ik niet kon schrijven. En ik kon niet schrijven, of toch niet veel meer dan wat feiten in potlood in mijn dagboek en elke maand een playlist voor mijn radioprogramma Zéro de conduite.

Hoogste tijd om opnieuw de echte vrijheid op te zoeken, die van mijn spreekwoordelijke schrijfcel. In Berlijn vorig jaar las ik een provocerende slogan van de grondlegger van het lettrisme, Isidore Isou: ne travaillez jamais. Als jongeman zou ik die woorden toegejuicht hebben; nu weet ik wel beter. Als je niet kunt werken heb je geen echt leven. Ik bedoel dan wel een soort van werken waarin je jezelf herkent, werken dat mogelijk moeizaam gaat maar toch ook altijd speels is. Je maakt iets in het zweet uws aanschijns maar doet dat spelenderwijs.

Enkele dagen geleden heb ik het werk aan Nachten aan de Kant kunnen hervatten. Vandaag, morgen of overmorgen mag je hier hoofdstuk 63 en 64 verwachten. En daarna de volgende episodes. Ik wil met deze reeks doorgaan tot ik de rand van de afgrond bereik. Dat zal ergens in 1982 of begin 1983 zijn. Van 1982 tot ongeveer 1988 zwierf ik, zonder herder of heer en het ontbrak me aan ongeveer alles behalve vriendschap, liefde en haat, door de Vallei van de Schaduw van de Dood. Daar valt niet veel over te vertellen, denk ik. En in weerwil van die grote woorden was het leven toen toch nog een stuk aangenamer dan nu, nu de aftakeling elke dag voelbaar en zichtbaar is. In je hart, in de spiegel en in de hele wereld. Mogelijk klink ik nu te pessimistisch en vergeet ik de jongeren die alles, maar dan ook alles, beter gaan maken.

[1] Kris Kristofferson, The Pilgrim, Chapter 33

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “KLEINE BEVRIJDINGEN EN SCHADUWEN VAN DE DOOD”

 1. .

  Ce sont les autres coqs.

  LA FAISANE, penchée sur la plaine.

  Ils chantent dans du rose…

  CHANTECLER.

  “Ils croient à la clarté dès qu’ils peuvent la voir.”

  LA FAISANE.

  Ils chantent dans du bleu…

  CHANTECLER.

  J’ai chanté dans du noir.

  – Ma chanson s’éleva dans l’ombre, et la première.

  “C’est la nuit qu’il est beau de croire à la lumière !”

  Chantecler – acte II, scène 3 – Edmond ROSTAND

  Geliked door 1 persoon

 2. Een vriend van mij, kunstschilder, roept altijd pochend dat hij nog nooit één dag in zijn leven heeft gewerkt. Dat is natuurlijk niet zo, die man ádemt olieverf, hij is zo iemand die blijft ploeteren aan een schilderij, pas tevreden is wanneer hij tevreden is. Maar hij zal dat nooit “werken” noemen. Zoals hij spelend door het leven gaat, daar ben ik soms wel eens jaloers op.

  Geliked door 1 persoon

   1. Luc, het is mogelijk dat je gelijk hebt. Ik zag de slogan (in verlichte letters) voor het eerst vorig jaar tijdens een tentoonstelling in de Elke & Arno Morenz Collection in Berlijn, tijdens Berlin Art Week. Onder meer Lettrisme, Cobra, Internationale Situationniste, enz. Arno Morenz gaf zeer verhelderende uitleg bij de meeste tentoongestelde werken. De rivaliteit tussen Isidore Isou en Guy Debord kwam ter sprake. Ik noteerde dat het werk met de slogan Ne travaillez jamais van Isou was. Mogelijk heb ik me daarbij vergist. Ik zoek het verder uit, maar het zal even duren. Alleszins bedankt voor de informatie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: