20 SEPTEMBER 2009

Ik herinner mij de autovrije zondagen van meer dan tien jaar geleden. We dachten, onnadenkend, in relatieve vrijheid te leven. Oorlogen leken stilaan af te lopen. We schreven gedichten over de liefde. ‘Cynthia, liefde van mij heeft jou overdreven geprezen; blozen moet ik om mijn lied dat jou verhief tot een ster.’ Hope Sandoval was de echte blauwe engel. Op mijn ouders na leefde zowat iedereen nog. Koesterde ik illusies? Dacht ik niet dat geleidelijk aan alles beter zou gaan, al was er altijd het vooruitzicht van de dood? Die we met een kwinkslag en een glas wijn aan de kant konden schuiven. Niets om je nu al zorgen over te maken.
In 2009 maakte ik me weinig zorgen, al was ik toen ook al wel boos op gebouwen en op wie ze bouwde. Als ze lelijk waren dan toch, en dat waren ze maar al te vaak. De autoloze zondagen in Brussel leken er zomaar te zijn, niet omdat het moest. Op koude dagen was het in onze kamers warm en lazen we daar gedichten van Federico Garcia Lorca en van de toen nog onschuldige Lucebert. Het was de beste tijd. Wisten we veel dat de slechtste tijd in een oogwenk al zou aanbreken. Wat valt er nog te redden? En dan nog: wie zal het doen?

Foto’s: Martin Pulaski, Brussel, 20 september 2009

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

11 gedachten over “20 SEPTEMBER 2009”

 1. 20 SEPTEMBER 2009

  Ik herinner mij de autovrije zondagen van meer dan tien jaar geleden.

  Dag Martin,

  meer dan dertig jaar geleden. Ik weet het: tempus fugit.
  En wij kijken ernaar.
  Terwijl we lijken stil te staan.

  Melancholische foto’s. Zwart-wit helpt.

  Citaat uit Radio OOST WEST:

  Op 18 november 1973 vindt de eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen.

  In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen geweest naar aanleiding van de Suezcrisis in 1956. Dat was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal dat tot een oorlog leidde in de Sinaï tussen Egypte enerzijds en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk anderzijds. Nu worden er bijna jaarlijks autoloze of autovrije zondagen georganiseerd in steden zoals Brussel, Brugge, Lier, Mechelen, Antwerpen en Gent.

  Geliked door 1 persoon

   1. Is dat dan al eerder voorgevallen? Ik weet echt niet hoe ik de instellingen moet veranderen. Ga altijd bij de spam kijken, dat is 99% reclame voor pornografie en wis ik meteen. Jij staat daar gelukkig nooit tussen, Uvi.

    Like

   2. Eerder…?

    Jawel, Martin, telkens, ook nu,
    weigeren jouw algoritmen mij te herkennen.

    Ik moet mij dus iedere keer aanmelden. Zoals destijds tijdens mijn legerdienst.
    Appel aan bed.
    En dan maar hopen dat je keurig in orde was.

    Mijn eerste keer in ’65, vergeet ik nooit. Op mijn zaal moest ook een
    ‘drievoudige moordenaar’ present zijn. (Maar dat wist men pas later.)
    Hij zat echter vast voor ‘een klein vergrijp’.

    En wij werden gefouilleerd omdat een foto van één van zijn slachtoffers aan de kazernepoort
    verdwenen was.
    Zonder dat men het besefte zou ook hij dus gecheckt geweest zijn.

    Ik vermoed dat uw ” Akismet om spam te bestrijden”
    ooit sergeant bij het leger was. Dat waren de ergsten…

    Geliked door 1 persoon

   3. Dat is heel vervelend, Uvi. Ik moet mij ook altijd overal aanmelden. Zelfs om zo’n sterretje groen te maken. Ik weet niet hoe dat komt? Om kan ik die Akismet aanpassen? Of moet ik die verwijderen? Ik heb er geen idee van. Sergeant Pepper is hij zeker niet. (Ik moet mij vaak zelfs aanmelden op mijn eigen blog)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: