VERRAAD AAN HET LEVEN

TINTORETTO, Susanna en de ouderlingen, ca. 1555

Het interludium van 14 februari heeft wel erg lang geduurd. Dagen, weken, net geen twee maanden[1] . Ik was – niet voor de eerste keer – blijven steken in poëzie. Mijn grootste liefde en mijn hellehond. De enige minnares die mij nog overblijft, al verwaarloos ik haar nu al ongeveer negen jaar. Waarom ik dat doe weet ik niet. Wat ik wel weet is dat haar afwezigheid in mijn leven mij diep ongelukkig maakt. Haar afwezigheid, ja, ook al ben ik het die haar aan haar lot overlaat. Ik schrijf geen regel, geen woord poëzie en lees niet één gedicht, van niemand. Ik durf nauwelijks naar de rekken waar de dichtbundels staan te kijken. Nochtans zwijgen ze hier heel dicht bij mijn hart, aan mijn linkerzijde. Ik moet maar even een blik in die richting werpen en ik lees de namen en de titels. Shelley Poetical Works, zie ik. Slauerhoff. Tibullus Elegieën. Georg Trakl. Een plank lager de kleinere formaten. Nic. Beets Verzamelde Dichtwerken. Heinrich Heine Buch der Lieder. Paul Celan Die Niemandsrose. De mooiste van Ungaretti. De kleine formaten staan duidelijk niet alfabetisch geklasseerd. Dat moet toch ooit nog eens een keer gebeuren.
Waarom ik geen gedichten meer schrijf denk ik – na enig moeizaam gepeins – te weten: ik ben niet meer verliefd, ik ben de gave van het verliefd worden kwijtgespeeld. Mijn discours amoureux is uitgewist. De woorden van liefde, die zon en sterren in beweging brengen, dringen al lang niet meer tot me door. Tot mijn dorre ziel, tot mijn uitgedoofde verbeelding. Ik ben een van de ouderlingen die de dochter van Chelkia begluurt maar niet daarvoor krijg ik de doodstraf maar omdat ik niets voor haar voel. My sin is my lifelessness.

Het vierde deel van mijn korte beschouwingen over boeken die een beslissende rol speelden in mijn jonge leven zou over poëzie en dichters gaan. Ik zou het onder meer over die dichters hebben die mij er op mijn vijftiende toe aangezet hebben om zelf gedichten te gaan schrijven: Guido Gezelle en wat later Hendrik Marsman. Maar ook over Lucebert en Hölderlin en T.S. Eliot (met zijn sonore stem) en Rilke en Rimbaud en William Blake (van wie ik in de jaren zeventig liedjes zong) en Shelley en Keats en Allen Ginsberg en Walt Whitman en Herman ter Balkt.
Helaas moet ik dit vierde hoofdstukje met namedroppen afsluiten. Zelfs nadenken over poëzie, over dichters maakt me onrustig en bang. Hölderlins umnachtung komt dan naderbij. Het verdriet van Marsman krijgt me in zijn greep. Verraad aan het leven, en dat wil ik niet. Laat mij liever nog wat mijmeren over de mooie dagen in Sanlucar de Barrameda, Cadiz en Conil de la Frontera. Waar van de vroege ochtend tot de late middag de zon me toesprak: ik ben het licht, ik ben het canto jondo én het canto general, ik ben de bron van je leven en lust.

[1] De voorbije weken schreef ik – in een reeks die ik ‘geestelijke genealogie’ noem – reeds korte beschouwingen over Edgar Allan Poe, Louis Paul Boon en Franz Kafka. Dit is in die reeks het manke vierde deel. Daarna keer ik terug naar het veel veiligere proza.

Afbeelding: Tintoretto, Suzanna en de ouderlingen, ca. 1555

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

9 gedachten over “VERRAAD AAN HET LEVEN”

 1. Het kriebelt uiteraard in mijn voet om naar je toe te komen en die voet tegen je zitvlak te stampen. Maar tussen kriebel en daad jeukt het dan wel, ik krab dan wel. Tja, een elan van verliefdheid nodig om gedichten te schrijven? Beter dat dan kunstmatige middelen uiteraard. Nu, daar waar jij de zon hebt opgezocht, het zuiden dus, daar ben ik toch wel aan het schrijven van gedichten toegekomen. Nu jij weer, vooruit..

  Geliked door 2 people

  1. De windstreken maken bij mij weinig verschil, Marc. Of zo lijkt het toch. Mogelijk volstaat verliefdheid ook niet. Mogelijk is er nog iets ander nodig, en daarmee bedoel ik niet werklust en papier. Vroeger werd het inspiratie genoemd.
   Dat jij het nog kunt benijd ik natuurlijk wel. En je bent altijd welkom om mij een schop tegen mijn kont te komen geven! Al is daar een hele reis (via Algeciras?) voor nodig.

   Like

  1. Jij een Judas, Uvi? Dat geloof ik niet. Maar ik geloof ook niet dat je ooit zal sterven zonder een laatste woord. Maar weet iemand wat het beste is?

   (Ik heb al een hele tijd niets meer van je gelezen. Ik zal zeker op een betere dag mijn schade inhalen.)

   Like

   1. Martin,

    ik hoop dat je geen bezwaar hebt tegen dit heerlijk citaat uit je tekst op mijn Blog.
    Mét bronvermelding dus.

    Waarom ik geen gedichten meer schrijf denk ik – na enig moeizaam gepeins – te weten: ik ben niet meer verliefd, ik ben de gave van het verliefd worden kwijtgespeeld. Mijn discours amoureux is uitgewist. De woorden van liefde, die zon en sterren in beweging brengen, dringen al lang niet meer tot me door. Tot mijn dorre ziel, tot mijn uitgedoofde verbeelding. Ik ben een van de ouderlingen die de dochter van Chelkia begluurt maar niet daarvoor krijg ik de doodstraf maar omdat ik niets voor haar voel. My sin is my lifelessness.

    Geliked door 1 persoon

 2. De sneeuw is een dichter.
  En koele minnaar.

  Hij schrijft pirouettes.
  En bloesemende vingerafdrukken op een raam.

  Toevallig kwam ik je weer tegen.
  Hier en nu.

  Ik lees uw woorden
  nu anders dan toen.
  Er sijpelde immers leven tussenin.

  Dag Martin. Ik hoop dat het ginder een beetje lukt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt een bittere (of is het verbitterde?) plek teruggevonden, Uvi. Zo zijn er wel meer.
   Het lukt een beetje, maar het is moeilijk.
   Op dit ogenblik zijn al die uitspraken hierboven, over poëzie en verliefdheid en muzes, zo relatief.
   Mogelijk worden ze weer van belang.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: