DE TOEKOMST VAN JORGE LUIS BORGES

Jorge_Luis_Borges_1963

Nu leeft Jorge Luis Borges nog want we lezen zijn boeken. Ook al is hij een blinde Argentijnse geest, toch leeft hij nog. Zijn personages, zoals daar zijn Funes de allesonthouder, Pierre Menard, de schrijver van Don Quichot, Juan Dahlmann, Nils Runeberg, allerhande messentrekkers, evenals zijn labyrinten, bibliotheken, dolken, denkbeeldige wezens en encyclopedieën bestaan nog.
Maar op een dag zal er niemand overblijven om de verhalen van Borges te lezen. De schrijver zal zoals iedereen die nu leeft vergeten zijn. Van zijn boeken en van alle universums die zich nu nog in zijn boeken bevinden zal zelfs geen stof overblijven.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “DE TOEKOMST VAN JORGE LUIS BORGES”

 1. ik las dit en dacht ‘nee’ en ‘ik geloof je niet’.
  (dat was echt wat ik spontaan en onmiddellijk dacht. En daarna vond ik dat het klopte, wat jij schreef. Maar nog wat later wist ik dat ik ‘nee’ en ‘ik geloof je niet’ wou herhalen)
  Dus nee, ik geloof het niet, Ik geloof je niet.

  Like

  1. Je geloof mij niet of je gelooft niet wat ik schrijf, Eliane? Wat is het dat je niet gelooft? Dat er zelfs geen stof zal overblijven? Mogelijk is dat een overdrijving. Mogelijk zal er wel stof overblijven… Maar als er stof zal overblijven, zal Borges daar dan in aanwezig zijn, en zullen de lezers die hem nu nog lezen daar dan ook in aanwezig zijn?

   Like

   1. Beide.
    Het is een donkere tekst, een (of hét) doemscenario.
    Er zal zelfs geen stof overblijven, Matti.
    (Ik weet dat ik mezelf tegenspreek.)
    Als er stof overblijft, dan zijn we daar allemaal in aanwezig.
    Zeggen dat er enkel stof of minder dan stof zal overblijven, dat is ook zeggen dat er geen hoop meer is.

    Geliked door 1 persoon

 2. Op facebook schreef Ben Joosten deze mooie reactie bij de bovenstaande lichtzinnige overweging:
  “Een radiosignaal daarentegen, eenmaal ontsnapt aan de aardse dampkring, reist eeuwig verder, in elk geval zo lang als het universum bestaat. Een mooi project zou het zijn om alle literaire klassieken, van Gilgamesh tot Ulysses, te laten voorlezen voor de radio en het signaal de oneindige ruimte in te sturen. Lang nadat de zon tot supernova zal zijn opgeblazen en de aarde met alles wat op haar leeft zal hebben verslonden zullen de creaties van de schrijvers blijven voortleven, voor wie er in die verre toekomst ook maar oren heeft.”

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: