VLAAMSE SCHRIJVERS OVER DE BLOEDIGE AANSLAGEN IN PARIJS

In De Morgen van 14 januari vroeg Dirk Leyman zich af waar de Vlaamse schrijvers bleven met hun reacties op de bloedige aanslagen in Parijs. Kennelijk ben je in Vlaanderen alleen maar een schrijver als je ook een BV bent, de slimste mens van de wereld of een geregelde gast in Ter Zake, Reyers Laat, en andere door de NVA gesponsorde spektakelshows.
Normaal gezien wind ik me over dergelijke vormen van miskenning en verzwijgen niet op. Ik leef in een andere wereld. Roem en bijval zijn nooit mijn deel geweest: ik heb er niet naar gezocht, ik ben er niet handig genoeg voor.

Wellicht omdat uitsluiting een niet te onderschatten aspect is van de tragische gebeurtenissen in Parijs en ook aangeroerd werd in de vele discussies en opiniestukken achteraf heb ik dit keer wel last met een vraag als die van Dirk Leyman. Op 13 januari publiceerde ik op mijn blog mijn bedenkingen bij de aanslag op Charlie Hebdo. Het was niet mijn bedoeling aan al de meningen die al geformuleerd waren nog een mening toe te voegen. Ik had en heb geen mening. Aanvankelijk wilde ik zwijgen, dat leek me het best. Maar uiteindelijk koos ik ervoor om mijn ervaring van die dagen te beschrijven. Op die manier wilde ik laten zien welke impact terreur en de gevolgen ervan kunnen hebben op een individu. Een individu dat toevallig ook een schrijver is, zij het een schrijver die in de Vlaamse Letteren niet bestaat en bijgevolg geen recht van spreken heeft.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “VLAAMSE SCHRIJVERS OVER DE BLOEDIGE AANSLAGEN IN PARIJS”

 1. Wat is er in godsnaam gebeurd met Brussel, Belegerd, Bezet, wat in hemelsnaam bezielt Majeur? En dan vandaag op het nieuws: 300.000 mensen verliezen hun uitkering. Wat een meesterlijke strategie van Di Rupo, mooi getimed deze maatregel. Dat was dat niet hadden zien aankomen, zo blind, zo naïef, zo veel vertrouwen in de socialistische zwijnen. 300.000 mensen in de armoede gedumpt, vooral in Wallonie, Brussel belegerd en in Verviers knalt de linkse politie onschuldige moslims neer. Wir haben es nicht gewust: rood=het nieuwe bruin? Hoe verblind zijn wij geweest mijn rode vriend?

  Like

 2. Beste Geert, je commentaar houdt geen verband met wat ik hierboven schrijf. Echter: als Brussel belegerd is, is dat niet alleen een beslissing van de burgemeester maar net zo goed van de Federale regering, en met name van minister Jambon. Dat in geval van dreiging sommige ambassades en dergelijke extra beveiligd worden – in de hoofdstad van Europa – lijkt me normaal. Het gevaar voor een aanslag is daar niet denkbeeldig. Maar militairen op straat blijft beangstigend en maakt de bevolking ongerust. Veel meer nog in een klein stadje als Antwerpen, neem ik aan – een stadje waar je normaal nooit militairen met machinegeweren en dergelijke op straat ziet. En waar ze ook helemaal niet nodig zijn.
  Van die driehonderdduizend mensen, dat moet je mij niet zeggen. Ik kreeg gisterochtend zelf de tranen in de ogen toen ik het nieuws hoorde (ik was vergeten dat die maatregel zat aan te komen). Het is een ware schande! Natuurlijk is Di Rupo daar niet alleen verantwoordelijk voor, maar hij is wel ‘medeplichtig’. Deze maatregel zal de problemen die er al zijn zeker niet oplossen, integendeel. 300.000 desperado’s op een dag erbij…
  Of de politieagenten in Verviers links waren, dat weet ik niet. Weet jij het dan wel? En of de slachtoffers al dan niet onschuldig waren, al dan niet moslims, weet ik ook niet. Ze waren verdacht, of dat wordt toch beweerd.
  De toestand is chaotisch, dubbelzinnig, onduidelijk, gevaarlijk. Het lijkt erop dat deze regering of degenen die de macht hebben bewust verwarring willen zaaien.
  Bedoel je mij met ‘rode vriend’? Naar mijn weten ben ik noch je vriend, noch rood. Ik ben eerder kleurloos. Maar als je het esthetisch bedoelt is het goed. Rood is een mooie kleur.
  En socialistische zwijnen? Ook nu betreur ik het weer dat degenen met wie je het niet eens bent ontmenselijkt worden. Het is niets nieuws, maar het is gevaarlijk. Je zou het een vorm van verbaal terrorisme kunnen noemen. Het is immers veel gemakkelijker om zwijnen uit te roeien dan socialistische mensen.

  Geliked door 1 persoon

 3. best interessant, en waarom in Luik dan ook, is dat ook een hoofdstad of is er een andere reden? Of is het ook een onnodig belegerd bezet stadje nu zoals Antwerpen? Want na Antwerpen en Brussel doet nu ook Luik een beroep op het leger ….
  Maar jazeker, diegenen waarmee we het niet eens zijn gaan we niet ontmenselijken. Bij ontmenselijken zit daar ook het aanduiden als fascisten in?

  Like

 4. Dag Valerie.
  Waarom vragen jullie mij om advies over zaken die ik niet goed ken? Ik ben alvast geen terrorismebestrijder, wel een pacifist en een gewetensbezwaarde. Mijn aanvoelen is dat in België geen permanente militaire aanwezigheid in de straten van de grote en kleine steden nodig is. Niet in Antwerpen, niet in Luik, niet in Bouillon en niet in De Panne. Misschien op kwetsbare plekken in de hoofdstad, omdat het ook de hoofdstad van Europa is. Misschien. Maar zoals je weet heeft de aanwezigheid van soldaten in Parijs de aanslagen daar ook niet kunnen beletten.
  Je vraag over fascisten begrijp ik niet goed. Ik heb het in mijn tekst hierboven niet over fascisten, maar over het fenomeen ‘miskenning’. Nu is het wel zo dat naar mijn weten fascisten en nazi’s altijd mensen waren, geen dieren of andere wezens. Bijgevolg sluit je iemand niet uit van de menselijk soort door hem een fascist te noemen. Een fascist een varken noemen echter is weer iets geheel anders. Een varken is namelijk geen mens. En een zwijn is dat evenmin.
  Nog een prettige dag, Valerie.

  Like

 5. Waarom? Soms hebt u, na analyse, een standpunt + beoordeling voor een persoon/situatie/partij, voor de tweede persoon/situatie/partij (met dezelfde handelingen in dezelfde situatie als de eerste) dan weer niet of een ander standpunt + beoordeling.
  Uw standpunt/beoordeling over twee identieke cases is anders. Twee mensen/groepen doen 1 en dezelfde actie in 1 en dezelfde omgeving en toch is het eerste fascistisch, het tweede niet of claimt u voor de tweede niets te weten.
  Ik heb interesse voor uw analyse. Dat is alles. Ik ben niet zo intelligent om dit te begrijpen.

  Like

 6. Valerie, hier kan ik werkelijk heel moeilijk op antwoorden. Misschien zou het handig zijn me enkele voorbeelden te geven waar ik tegenstrijdige antwoorden geef? En ook waar ik lezers voor fascisten uitscheld. Want ik weet niet wanneer en in welke omstandigheden ik dat gedaan heb, als ik het al gedaan heb. Ik geloof niet dat ik het woord fascist vaak hanteer, tenzij met betrekking tot werkelijke fascisten en/of nazi’s en neo-nazi’s. Iemand als Anders Breivik zou ik bijvoorbeeld naast psychopaat ook fascist durven noemen.
  Dan is er ook nog een technisch probleem. De discussies op skynetblogs worden al vrij snel door de meester afgesloten. In zo’n geval is het niet meer mogelijk te reageren of vragen te beantwoorden.
  Een laatste element waar ik aan denk is dit: ideeën, meningen, opinies zijn geen starre, vaststaande dingen. Integendeel, ze zijn voortdurend in beweging. Het is best mogelijk dat ik me soms tegenspreek. Toch probeer ik ook altijd consequent te zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.