STAKEN

the-celebration-georg grosz.jpg

Meestal ben ik aan de stille kant, maar al een aantal weken – of zijn het maanden ? – geleden heb ik die stilte doorbroken. Van mij worden wellicht alleen maar muzikale intermezzo’s en enkele in mooie woorden gegoten mijmeringen verwacht. Nostalgisch en melancholisch gedagdroom en de zucht naar liefde en tederheid. Maar nu moet ik toch over politiek spreken, ook al ben ik politicus noch ideoloog. Aangesloten ben ik bij geen partij, al ben ik altijd progressief en links geweest. Mijn helden, of noem ze antihelden, zijn geen politici, maar kunstenaars, schrijvers, troubadours en wat men gewone mensen noemt.  Neen, zeker geen politici. Maar de situatie is te ernstig om over wat er in dit land op politiek gebied gebeurt nog langer het zwijgen toe te doen.

Gisteren las ik deze uitspraak van de Grote Leider (ik wil zijn naam niet meer noemen):  “Je kan natuurlijk veel doen om de competitiviteit te herstellen en ook moeilijke maatregelen nemen. Als men natuurlijk ondertussen de economie kapotstaakt, dan is het allemaal voor niks.”

Niets ongewoons voor hem, maar mij kunnen zulke woorden nog altijd razend maken. Op facebook reageerde ik spontaan met dit commentaar: “Er moet helemaal niets worden hersteld, en zeker de competitiviteit niet. Alleen het woord al doet me braken. De bevolkingsgroepen tegen elkaar in het harnas jagen, verdeling en haat zaaien onder de burgers (kijk eens naar zijn blik): dat is zijn idee van competitie. Wat opnieuw moet worden uitgevonden is solidariteit, rechtvaardigheid, mededogen en plezier. Daarvoor je stem verheffen; actie voeren via staking en andere vormen van protest, is een recht en, als je er even over nadenkt, zelfs een morele plicht. En dat heeft niets met “de socialisten” te maken.”

Al is mijn razernij afgenomen, denk ik er nu, maandagvoormiddag, nog net zo over. En ik voeg er het volgende aan toe.

We worden tegen elkaar uitgespeeld. Degenen die staken en degenen die willen werken. Degenen die sympathiseren met de stakers, degenen die ze verwerpelijk vinden.  De leiders van dit land, politiek of economisch, hebben daar alle belang bij en ze doen er alles voor om de haatgevoelens aan te zwengelen.

Daar moeten we ons tegen verzetten. Degenen die willen werken zijn niet de vijanden van degenen die nu staken. Misschien zijn ze verblind, misschien zijn ze bang, misschien kunnen ze niet anders.

Misschien moeten we beter naar ze luisteren. Niet om ons van onze gerechtvaardigde verontwaardiging af te laten leiden, maar om meer duidelijkheid te krijgen in de huidige situatie. Het heeft geen zin de hele bevolking in twee groepen te verdelen, twee groepen die beide uit individuen bestaan die min of meer dezelfde behoeften, noden, wensen en verwachtingen hebben. Twee groepen die dezelfde vijand hebben: de verderfelijke grootkapitalist die nog altijd het laatst lacht. Die vijand moet het lachen vergaan. Hij en zijn marionetten in deze regeringen – democratisch verkozen, dat wel – moeten de rekening betalen. Om voor eens en voor altijd gedaan te maken met zijn spilzucht, zijn minachting, zijn schijnbaar onaantastbare macht en zijn verhevenheid boven de menselijke wet.
Tekening: Georg Grosz

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

9 gedachten over “STAKEN”

 1. “Daar moeten we ons tegen verzetten. Degenen die willen werken zijn niet de vijanden van degenen die nu staken. Misschien zijn ze verblind, misschien zijn ze bang, misschien kunnen ze niet anders.”
  Alleen al hoe u dit stelt bewijst dat u, de sympathisant van de staker, zichzelf verstandiger acht dan diegene die werkt! U maakt een wij-zij verhaal, u stigmatiseert. Diegene die werkt is het vaker eens met de staker dan u denkt maar de werker vindt staken niet de juiste methode! Je moet deze dagen behoorlijk dapper zijn om niet mee te huilen met de grote linkse progressie massa! je wordt meteen in het kamp gekatapulteerd van de bangerik, de volgzame …
  U die evenzeer gebruik maakt van het grootkapitalisme door overmatige consumptie … u die andersdenkenden uitsluit en minacht. U wil misschien heel graag zelf grote leider zijn?

  Like

 2. “Daar moeten we ons tegen verzetten. Degenen die willen werken zijn niet de vijanden van degenen die nu staken. Misschien zijn ze verblind, misschien zijn ze bang, misschien kunnen ze niet anders.”
  Alleen al hoe u dit stelt bewijst dat u, de sympathisant van de staker, zichzelf verstandiger acht dan diegene die werkt! U maakt een wij-zij verhaal, u stigmatiseert. Diegene die werkt is het vaker eens met de staker dan u denkt maar de werker vindt staken niet de juiste methode! Je moet deze dagen behoorlijk dapper zijn om niet mee te huilen met de grote linkse progressie massa! je wordt meteen in het kamp gekatapulteerd van de bangerik, de volgzame …
  U die evenzeer gebruik maakt van het grootkapitalisme door overmatige consumptie … u die andersdenkenden uitsluit en minacht. U wil misschien heel graag zelf grote leider zijn?

  Like

 3. Dag Jef. Misschien wil ik zelf wel de Grote Leider zijn, wie zal het zeggen. Op mijn leeftijd ben ik daar wel de geschikte man voor, met zoveel ervaring en zoveel levenswijsheid. En verheven als ik ben, alles nuchter bekijkend vanuit mijn glazen cel of ivoren toren. Vanuit mijn ingebeelde prinsentoren, met de volle maan die mij een keer per maand inspireert tot wreedheid en minachting. Elke ochtend sta ik op vol haat en afkeer en misprijzen voor mijn medemens.
  De liefde is inderdaad ver te zoeken.
  En van overmatige consumptie gesproken. Elke middag begeef ik mij naar de supermarkt en liever nog de hypermarkt om daar mijn caddy vol te laden met gevogelte, zeldzaam spek en de duurste wijnen en sterke dranken. Overal om me heen flitsen de elektronische toestelllen. Mijn caddy, ja, want mijn BMW en mijn Lexus gebruik ik alleen om werkwillige werknemers van de trottoirs te vegen.
  Tevreden zo, Jef?
  Want ik ga het geen twee keer schrijven.
  Ik wens u een gelukkig 2015.

  Like

 4. “…misschien kunnen ze niet anders.” Tot die groep behoor ik. Bijgevolg stigmatiseer ik mezelf. Ja, natuurlijk, ik heb altijd al opgekeken naar die mooie heiligen met hun stigmata.

  Like

 5. u spreekt altijd over de anderen, de dwalenden, de blinden, … Nooit over uzelf..U weet als geen ander hoe verdwaasd ze zijn, de anderen. Maar u zegt dit nooit over u zelf, u hebt wel het inzicht om de andersdenkenden als de dommeriken te beoordelen. Dat maakt dat u zichzelf boven de anderen stelt. En u consumeert maar, neen, geen dure sjieke eetwaren en dranken, maar u doet zich te goed aan datgene van wat u walgt, dat wat de multinational u te bieden heeft. Er zijn alternatieven maar die ziet u niet. Maar schrijft en leest u verder, luistert u maar veel naar rock want dat zal de wereld en uw naaste redden. Dat gaat de echte sukkelaar uit de goot helpen, uit de fabrieken waar u uw made in Indonesië spullen koopt.

  Like

 6. Goedemorgen Jef, gelukkig nieuwjaar.
  Vreemd. Meestal (af en toe) krijg ik de kritiek dat ik egocentrisch en narcistisch ben, dat ik het alleen maar over mezelf heb – en u beweert dat ik het nooit over mezelf heb, altijd over de anderen, de dwaze anderen.
  Mocht u de moeite doen om mijn teksten nauwkeurig te lezen zou u al gauw beseffen dat de enige dwaas en idioot over wie ik schrijf niemand anders is dan ik. Ik ben de dwaas en de idioot en wat ik schrijf is geraaskal. Dat u er niets van begrijpt is daar al een bewijs voor.
  Doe ik me te goed aan datgene van wat ik walg, aan wat de multinational me te bieden heeft? Geef eens een paar voorbeelden, want ik weet het echt niet. Ben ik een masochist? Aan welke dingen doe ik me te goed en walg ik van?
  Ik zal zeker doorgaan met lezen. Niet dat ik daarmee de wereld zal redden. Maar ik lees graag. Worden de boeken die ik lees in Indonesië gedrukt? Dat wist ik niet. Ik zal het eens onderzoeken. En wat ik schrijf? Dat komt toch uit mijn hoofd en uit de boeken die ik lees? Toch niet uit Indonesië?
  Hoe komt u ertoe te denken dat rock de wereld en mijn naaste zal redden? Dat zou ik graag eens van u vernemen. Zelf vind ik rock misselijkmakend en verwerpelijk maar ik begrijp dat oudere mensen er nood aan hebben zich naar festivalweides te begeven om daar even in de illusie te leven dat ze nog jong zijn. Rock? De wereld redden?
  Mocht ik nu werkelijk spullen kopen uit Indonesische fabrieken, wat ik betwijfel, dan zou dat toch ook een goede kant hebben: dan zou ik de werkers steunen, de mensen die zo van het kapitalisme houden en 24 uur op 24 uur paraat staan om zich voor het behoud van dat verwerpelijk systeem in te zetten. Ja, dan zou ik niet de stakers steunen, degenen die zich tegen dat verwerpelijk systeem verzetten, maar degenen die het recht op werken opeisen. En dat vindt u toch goed? Of begrijp ik u verkeerd? Maar zoals ik al schreef: ik geloof niet dat ik spullen uit Indonesische fabrieken koop. Ik koop eigenlijk heel weinig (muziek en boeken uitgezonderd).
  En nog iets: wie zijn die mysterieuze andersdenkenden die ik zou beoordelen? Draait u de zaak niet een klein beetje om? Ben ik in dit geval niet de andersdenkende en bent u niet een heel klein beetje aan het oordelen? Want wat doet u hier anders dan oordelen, al de hele tijd. En dat op een moment dat de halve wereld feestviert en overvol is van hoop en goede en grote verwachtingen en hoopt dat alles nu ten goede zal veranderen…

  Liked by 1 persoon

 7. Als Jef niet zou bestaan, zou men hem moeten uitvinden, alleen al maar om zo’n prachtig commentaar op zijn prietpraat te kunnen lezen. Gelukkig Nieuwjaar.

  Liked by 1 persoon

 8. Dank je, Lonesome Zorro. Helaas – of is het toch gelukkig – bestaat Jef echt. Of facebook heet hij of eerder zij, want het gaat om een vrouw, een vrouw met een Januskop, op facebook heet ze ‘Marianne Vercammen’. Op facebook beschuldigt ze mij van hypocrisie (en nog heel wat andere, lelijke dingen). Sommige mensen hebben wel lef. Ik heb een sterk vermoeden wie die vrouw is. Wat ik niet begrijp is dat iemand in plaats van plezier te maken zich zo kan wentelen in haat en afgunst. En dat dan nog op 31 december.
  Ik maakte hierboven een grapje, maar ik ga er erg onder gebukt. En mijn vrouw ook. Het doet ons aan heksenjacht denken. Niet die uit de Middeleeuwen, maar die van McCarthy.

  Like

 9. Waarschijnlijk een psychische aandoening. Psychofarmaca aanbevelen?
  Of gewoon blokkeren op je blog én op FB.
  (Sorry aan al de andere mensen met een psychische aandoening die ik zeker niet met haar wil vergelijken :-))

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.