KALIFAAT

oostfrontsoldaten.jpg

Als reactie op Bart De Wevers uitspraak: “Kalifaat heeft aantrekkingskracht op onze jongeren” schreef Jan Van den Eynden op 20 augustus op facebook het volgende:

“De burgemeester – zelf toegevend dat hij ‘onze’ jongeren’ opgeeft en ze zelfs niet meer als Antwerpenaren beschouwt – verbaast zich erover dat het ‘Kalifaat een magnetiserende invloed heeft op jongeren’. Jongeren – ik benadruk die term – die in zijn Vlaanderen en zijn Antwerpen zo goed als niks te verwachten hebben.

Jongeren die hij – spijts een ‘de-radicaliseringsbeleid’ waarvan men mij toch eens mag uitleggen waar dat precies uit bestaat, nu zijn partij in haar beleidsverantwoordelijkheden systematisch samenlevingsopbouwinitiatieven ondermijnt – alleen maar meer repressie en meer uitsluiting belooft.

Verbaast u er zich over dat zo’n jongere naar het Oosten trekt op vraag van een geestelijke, meneer De Wever?

Kunt u zich – Vlaams historicus zijnde – misschien in de plaats stellen van een jongere die Zin en Richting zoekt in een chaotische tijd, en die, daartoe aangespoord door charismatisch-radicale geestelijken, de wapens opneemt in vreemde dienst aan een of ander Front in het Oosten? Nee?”

kalifaat, jihadi's, oostfront, bart de wever, dostojewski, de idioot, IS, katholicisme, jezuïeten, rusland, syrië, irak, geloof, predikers, priesters, geloof, jan van den eynden

Ik vond deze analyse en zeker ook de vragen geestig en pertinent en wilde aan het fragment wat meer aandacht besteden, maar na een vijftal zo goed als slapeloze nachten was ik daar te moe voor. Die zelfde avond las ik in ‘De idioot’ van Dostojewski enkele paragrafen die me meteen deden terugdenken aan Jans stelling. Zelfs om die over te typen was ik te uitgeput.

Maar het is nooit te laat.

“En niet wij alleen, maar heel Europa staat verbaasd over onze Russische hartstocht; als iemand zich bij ons tot het katholicisme bekeert, dan wordt hij meteen jezuïet, en van het fanatiekste soort; als hij atheïst wordt, dan eist hij meteen dat het geloof in God met geweld wordt uitgeroeid, dat wil dus zeggen, met het zwaard! Waarom is dat, waarom meteen zo extreem? Weet u dat niet? Dat is omdat hij een vaderland heeft gevonden, dat hij hier heeft gemist, en waar hij dolblij mee is; hij heeft een oever, land gevonden en valt op zijn knieën om dat te kussen! Onze Russische atheïsten en Russische jezuïeten komen niet alleen maar uit ijdelheid, niet allen uit smerige ijdele gevoelens voort, maar uit geestelijke pijn, geestelijke dorst, uit het verlangen naar een hogere zaak, naar een vaste oever, een vaderland, waarin wij opgehouden zijn te geloven omdat we die nooit gekend hebben!”
Dostojewski, De idioot, Verzamelde Werken, 6, 588-589.

Ik schrijf dit hier niet alleen neer omdat ik het belangrijk vind, wat wel degelijk zo is, maar ook met de egoïstische hoop dat ik hiermee een soort van betovering verbreek en voortaan meer dan vier of vijf uur kan slapen. En, vooral, dat ik opnieuw kan gaan schrijven. Mijn reservoir was leeg, dat gebeurt wel vaker, maar nu zou het stilaan toch weer gevuld moeten zijn. Of ben ik nu te optimistisch?

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “KALIFAAT”

 1. “Verbaast u er zich over dat zo’n jongere naar het Oosten trekt
  op vraag van een geestelijke, meneer De Wever?”
  Dag Martin,
  u verbaast me.
  Wat wil u nu aantonen?
  Hoe het zover is kunnen komen?
  Ik geef u slechts enkele getallen.
  U mag zelf de conclusie trekken.
  PS.
  Ik stem nog altijd rood.
  Misschien is dat onverstandig als ik getallen en tendensen
  moet geloven.
  02-08-1946 – 11-04-1947: Willem Eekelers, waarnemend, socialist BSP
  11-04-1947 – 25-07-1976: Lode Craeybeckx, socialist BSP 25-07-1976 –
  06-09-1976: Leo Delwaide, waarnemend, christendemocraat CVP
  06-09-1976 – 31-12-1976: Frans Detiège, socialist BSP
  01-01-1977 – 31-12-1982: Mathilde Schroyens, socialiste BSP SP
  01-01-1983 – 31-12-1994: Bob Cools, socialist SP
  01-01-1995 – 09-07-2003: Leona Detiège, socialiste SP sp.a
  10-07-2003 – 31-12-2012: Patrick Janssens, socialist sp.a
  01-01-2013 – heden: Bart De Wever, Vlaams-nationalist N-VA
  PS.
  Ik verklaar me onbevoegd en onbekwaam in deze complexe materie.
  Maar vanochtend schrok ik nog, toen ik op de radio hoorde
  dat ‘de autoriteiten’ in GB lang zwegen uit angst om beschuldigd te worden
  van ‘racisme’. (Kindermisbruik).
  Ik vrees dat ook in Vlaanderen hard gezwegen is uit angst
  voor dit taboe.
  Nog een mooie dag, Martin, en een slapende nacht.

  Like

 2. Beste Uvi, ik wil helemaal niets aantonen. Ik plaatste twee teksten onder elkaar, omdat ik nogal opvallende overeenkomsten zag. Ik geef toe dat het eerste fragment (van Jan Van den Eynden, had ik verkeerd begrepen, het is van Capitain Minuit) me trof, vooral de vragen die aan BDW werden gesteld. Vragen in verband met de (recente) geschiedenis.
  Wat mij betreft gaat het niet om een beschuldiging. De historische context wordt niet uit het oog verloren. BDW wordt niet ter verantwoording geroepen voor hoe de hele situatie gegroeid is en uit de hand gelopen. Daar is hij inderdaad niet verantwoordelijk voor, wel onder meer de politici die jij hierboven opsomt. En niet alleen zij, ook wij, en zeker ook het onderwijs en de “geestelijken’. Aan BDW wordt een aantal vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraken die hij nu doet, niet naar aanleiding van wat hij in de jaren ’70, ’80, ’90, en ’00 heeft gedaan of nagelaten te doen.
  Je stelt zelf ook vast dat de godsdienstwaanzin en de lokroep van het geweld geen typisch Vlaamse of Belgische fenomenen zijn. Het is denk ik vooral een Europees probleem, Europa is gaandeweg een technocratie geworden. Er is geen zingeving meer, geen ‘geestelijke’ toekomst, geen werkelijk idealisme, alles draait om techniek, geld en casinoseks. Net als destijds in Rusland raken sommige jongeren in de ban van ‘valse idealen’, van zuiverheid en zuivering, van ascese en geweld. In hun zinsverbijstering denken zij een paradijs te kunnen stichten op aarde. Tegen elke prijs. Europa is geen gastvrij continent, wij zijn geen gastvrije mensen.
  Ik denk dat wij geen gastvrije mensen zijn.
  Als je ergens uit deze twee citaten en mijn schaarse begeleidende woorden kunt afleiden dat ik enige vorm van geweld verdedig of goedkeur, is dat een vreselijke tekortkoming mijnentwege. Dan moet ik me daar voor verontschuldigen. Ik ben tegen elke vorm van geweld. De afschuw die ik voel voor wat de aanhangers van IS aanrichten valt met geen woorden te beschrijven.

  Like

 3. Je hoeft je niet te verontschuldigen, Martin.
  Ik weet niet veel, zeg maar: bijna niets,
  tenzij dit misschien:
  ‘dat kleine machteloze mensen het slachtoffer worden
  van de denkers en de doeners.’
  Ik weet dat het heel algemeen is.
  La petite bonté de Levinas.
  Maar het is allemaal zo ingewikkeld. Ik weet het niet.
  Wat kan je anders wensen dan een optimistische dag
  en een goede nachtrust.
  Vivre, vivre … c’est ma dernière volonté.
  Heerlijk liedje. Misschien helpt dat.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: