Het zou me maar eens moeten overkomen dat ik het volgende zou beweren:
“Dat de blues ontstond bij Afrikaanse slaven in de Amerikaanse katoenplantages klopt ook niet helemaal. In feite waren het de blanke pioniers – Engelsen, Schotten en Ieren – die hun volkse en religieuze muziek meebrachten toen ze de plantages oprichtten in het zuiden van de States. Nadien hebben de Afrikaanse slaven daar hun eigen draai aan gegeven. Om maar te zeggen: het is allemaal één grote mix!”
Dat is een diepzinnige gedachte van Ronald Verhaegen, presentator van het radioprogramma ‘Sonar’, vorige week geopperd in het tijdschrift Humo. Er staat evenwel heel duidelijk ‘in feite’. Voor mij betekent ‘in feite’ dat het een feit is. De blues is er dank zij de blanke pioniers en slavenhandelaren, zegt de man. Er is inderdaad wel een verband tussen beide muziekvormen: het zijn muziekvormen. Er is ook een verband tussen de grotschilderingen in Lascaux en het werk van, om maar iemand te noemen, Picasso: het zijn ‘afbeeldingen’. En er is ook een verband tussen Shakespeare en mezelf: niemand weet wie wij in feite zijn.
Wat ik echter wil zeggen: het is heel goed mogelijk dat ik zelf soms ook zulke onzin neerschrijf, of me aan onzinnige replieken als hierboven bezondig. Daarom schrijf ik soms liever helemaal niets meer.
Martin, je bent bloednuchter, haarscherp en nog altijd Humo-lezer. Meer moet dat niet zijn om van zekerheden te mogen gewagen. Echter, vanaf vandaag hou ik je extra in de gaten met het oog op Shakespaere
LikeGeliked door 1 persoon
Marc, heden ben ik nuchter. Maar ik hoop op een volstrekt andere manier dan de honderden Brusselmansen die ik moet verduren (zelfs al sluit ik er mijn ogen voor). Dat ik haarscherp ben hoop ik, maar liever nog zou ik zo scherp zijn als zo’n ouderwets scheermes waarmee destijds met veel gretigheid menige keel werd overgesneden.
Dat je me in de gaten houdt vind ik helemaal niet erg. We worden met zijn allen sowieso al in de gaten gehouden.
LikeLike