VISIOENEN VAN PAUSIN JOHANNA

Pope-Joan2.jpg
Pausin Johanna (alias Agnes)

Er is een nieuwe Franciscus onder ons opgestaan. Onder ons maar niet van ons, ook al verklaren radio en televisie: “we hebben een nieuwe paus”.  Jorge Mario Bergoglio komt uit Argentinië, wat toch op zijn minst wereldschokkend mag genoemd worden, want dat iconische land ligt immers aan de andere kant van deze vermaledijde wereld. In De Morgen las ik dit over hem: “Horacio Verbitsky, Argentinië’s bekendste onderzoeksjournalist beschreef in het boek El Silencio hoe clerici, zoals Bergoglio, de junta niet alleen oogluikend gedoogden, maar ze tegelijk ook steunden bij het bestrijden van de vijanden: revolutionairen, atheïsten en communisten, of het nu binnen of buiten de kerk was.” Zegt dat voldoende? Ik dacht van wel.

Een man als ik gaat dan al gauw dagdromen van de perverse pausin Johanna, alias Agnes. Johanna-Agnes werd pausin na de dood van Leo IV in 855. Anastasius Bibliothecarius beweert dat zij Leo eigenhandig de strot oversneed. Tijdens haar bewind hield zij zich voornamelijk onledig met het schrijven van pornografische gedichten. Het liederlijk gedrag van de pausin en haar entourage was een inspiratiebron voor Markies de Sade en andere illustere literatoren, zoals Agatha Pieters Deken, Elizabeth Wolff-Bekker, Cornelia Wildschut en Robert Zimmerman. Ja, ja, zo’n pausin, daar zit wel wat in, en ik bedoel niet uitsluitend nageslacht. Alleen al als ik aan haar denk komt er witte rook uit mijn neusgaten.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

2 gedachten over “VISIOENEN VAN PAUSIN JOHANNA”

  1. ‘k Zal eens rode rook uit je neusgaten doen komen. Het schijnt dat sinds die mythische pausin Joanna (waarschijnlijk apocrief) er een procedure kwam om het geslacht van de nieuwe paus te controleren. De Heilige Vader ging op een stoel zitten en de kardinalen controleerden of hij wel degelijk kindergeld bezat: ‘testiculos habet et bene pendentes’: hij heeft teelballen en ze hangen goed, het Rijke Roomse Leven…

    Like

  2. Bernard, ja apocrief, dat zal wel. Net zoals mijn pausin apocrief is. Overigens, denk je dat ze bij die nieuwe Franciscus die procedure ook hebben toegepast?

    Like

Reacties zijn gesloten.