NACHTGEDACHTEN

cyclopodilonredon.jpg
Odilon Redon, De cycloop, 1898-1900.

’s Nachts wervelen mijn gedachten, zwerven ze koortsig van de ene onbestemde plek naar de andere, altijd onbeheerst, altijd gehaast. Zoals Don Giovanni, met zijn boekje, van de ene vrouw naar de andere. Grillig, ongegrond, niet als tulpen of andere bloemen, ontworteld, zinloos, op zoek – misschien – naar een zin. De donkere nachten van december. Op de tast in de richting van een nieuw verhaal, een nieuwe liefde. In de verte, aan het voeteinde van het bed, de contouren van een muze, het kloppende hart van een syntaxis even streng als de Grondwet.

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

8 gedachten over “NACHTGEDACHTEN”

 1. Zoals Don Giovanni, met zijn boekje, van de ene vrouw naar de andere. Grillig, ongegrond, niet als tulpen of andere bloemen, ontworteld, zinloos, op zoek – misschien – naar een zin. De donkere nachten van december. Op de tast in de richting van een nieuw verhaal, een nieuwe liefde…

  Ik wou dat ik kon dromen van een dansende tulp.
  Van een meisje naar een vrouw.
  Maar neen, ik word geplaagd door geweld, ik word (bijna) vermoord, ik loop verloren in volle oorlog …
  O, god, laat mij toch eens dromen van blote
  rozen, ook al word ik dan een beetje verwelkt…
  Mooie dag nog, Martin.

  Like

 2. Logik des Traumes
  Im Schlafe ist fortwährend unser Nervensystem durch mannigfache innere Anlässe in Erregung, fast alle Organe sezernieren und sind in Tätigkeit, das Blut macht seinen ungestümen Kreislauf, die Lage des Schlafenden drückt seine einzelne Glieder, seine Decken beeinflussssen die Empfindung verschiedenartig, der Magen verdaut und beunruhigt mit seinen Bewegungen andere Organe, die Gedärme winden sich, die Stellung des Kopfes bringt ungewöhnliche Muskellagen mit sich, die Füsse, unbeschuht, nicht mit den Sohlen den Boden drückend, verursachen das Gefühl des Ungewöhnlichen (…) und so gibt es hundert Anlässe für den Geist, um sich zu verwundern und nach Gründen dieser Erregung zu suchen: der Traum aber ist das Suchen und Vorstellen der Ursachen für jene erregten Empfindungen, das heisst die vermeintlichen Ursachen. (Nietzsche, Menschliches, alzumenschliches, nr. 13)

  Like

 3. Uvi, ik geloof dat je reactie er nu staat, nog altijd dansend van meisje naar vrouw, in weerwil van de oorlog die overal om je heen schijnt te woeden. Terwijl het hier op dit moment, kerstmis, zo rustig is.
  Ik wens jou een gezonde feestdag, Uvi. En veel plezier ook.

  Like

 4. Wim, dat hangt van de situatie af. Als ik alleen ben, ben ik meestal niet vrolijk. In gezelschap (wat niet vaak gebeurt) ben ik dat vaak wel. Als ik alleen ben kan ik me soms diep gelukkig voelen, maar soms ook ten einde raad, alsof ik dan in absolute duisternis ben gehuld.
  Ik ben zeker niet vrolijker dan vroeger.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: