MISDAAD

Geweldige kop heeft James Ellroy, schrijver van ‘The Black Dahlia’ en andere ongeëvenaarde misdaadromans. Meestal zwijg ik over mijn verknochtheid aan dat literaire genre, waarom weet ik niet, want er is helemaal niets mis mee. Het gaat niet om een ‘guilty pleasure’ of zo. Sommige misdaadschrijvers zijn even goed als Proust, Kafka of Murakami.

Wie geniet mijn voorkeur? Even nadenken. Niet over James Ellroy natuurlijk. Dat schreef ik al. Edgar Allan Poe is de eerste en de beste, vermoed ik. Daarnaast houd ik van de hard-boiled klassiekers: Raymond Chandler, Dashiel Hammett en Ross McDonald. Graham Greene is een geval apart, niet altijd misdaad, maar toch (en ik heb al zijn boeken gelezen). Georges Simenon: wat kon die man schrijven (en neuken).
Mijn vriend Jos leende me destijds alle boeken van Maj Sjöwall en Per Wahlöö uit. Nadien heb ik ze zelf aangeschaft, om ze opnieuw te lezen. En daarna weer verkocht of gewoonweg weggegooid, omdat de kaften zo lelijk waren.
Nog enkele uitstekende Amerikanen: Jim Thompson. Jim Thompson ben ik gaan lezen dankzij de geweldige en vergeten rock & roll band ‘Green On Red’: hun zanger Dan Stuart was een bewonderaar van Thompson. Een van hun elpees is naar zijn boek ‘The Killer Inside Me’ genoemd. Een paar jaar geleden vertelde Dan me dat hij van de drugs af was en nooit meer een Jim Thompson ter hand neemt. Coup de torchon is een uitstekende verfilming van een boek van Thompson. Er zijn ook zeer geslaagde verfilmingen van romans van Patricia Highsmith. De beste? ‘Der Amerikanische Freund’ van Wim Wenders. Een film die ik nooit zal vergeten. Toch zijn de boeken van Highsmith nog beter dan de films. En wie vergeet ik nu? James Cain? Wellicht is James Cain de allerbeste. Want zijn ‘Mildred Pierce’, ‘The Postman Always Rings Twice’, ‘Double Indemnity’ en ‘Serenade’ geen meesterwerken?

Lang leve de misdaad!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “MISDAAD”

 1. Geachte,
  U vergeet de onvolprezen Charles Willeford ! Misdadig gewoon.
  Met vriendelijke groet,
  Helmut Vercammen.

  Like

 2. Helmut, Charles Willeford ken ik helaas niet. En zo zullen er nog wel zijn.
  Mijn facebookvriend Guy Peters wees me op George Pelecanos. Hem ben ik echt vergeten. Hij is ook een van mijn favorieten. Misschien is mijn gehechtheid aan misdaadschrijvers dan toch een ‘guilty pleasure’: de meeste van hun boeken staan in een kast achter grote schuifdeuren, zo groot dat je ze bijna niet op je eentje openkrijgt. Die van George Pelecanos lagen op een hoek op de vloer in mijn werkkamer, stel ik nu vast. Heel goed vind ik ‘Soul Circus’, ‘Right As Rain’ en ‘Hard Revolution’.

  Like

 3. Als je de tijd vind moet je zeker Walter Mosley eens proberen. De volledige Easy Rawlins reeks (11 boeken ondertussen) is schitterend. Gesitueerd in het Amerika van de jaren 60 met een zwarte detective. Maar ook ander werk van Mosley is de moeite : The Man In My Basement of Always Outnumbered, Always Outgunned. Veel plezier!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: