FRAGMENT VAN EEN GESPREK OVER VRIENDSCHAP, VERLIEFDHEID EN LIEFDE*

Op een lenteavond zat ik met Roberta in de Cirio, het enige café in Brussel waar geen storende muziek wordt gedraaid en waar je bijgevolg nog kunt converseren.
Ken je dat lied van Chet Baker, ‘I Fall In Love Too Easily’, vroeg Roberta.
Er volgde een korte, wat ongemakkelijke stilte.
Nee, zei ik, dat ken ik niet. Waarom vraag je me dat? Heb je het over mij of over jou? Zelf herken ik mij wel in die titel.  Als ik op die manier verliefd word is het niet serieus. Terwijl verliefdheid normaal gezien toch bijzonder ernstig is.  Ik word vaak verliefd, maar op een vluchtige manier. Er is een korte opstoot van adrenaline en daarna is alles weer egaal.
Egaal, zei ze, dat woord hoor je niet veel meer, is dat wel correct Nederlands? Maar ik had het over een lied hoor, Martin.
Das ist mir ganz egal, zei ik. Soms zie ik een mooie vrouw in de metro, of een passante op de Guldenvlieslaan, en ik voel de verliefdheid meteen zinderen in mij. Zodra echter het ‘object’ uit mijn blikveld is verdwenen is ook de verliefdheid weg.
De vraag is of dat wel verliefdheid is, zei ze. Misschien is het nog iets anders. Verliefdheid gaat toch diep, en datgene waar jij het over hebt lijkt me zo vluchtig.
Dat is zo, zei ik. Heel vluchtig.  Misschien noem ik het verliefdheid omdat ik ervan uitga dat ik verliefd moet zijn om iets voort te brengen. Het valt niet mee om bijvoorbeeld een gedicht te schrijven als je niet verliefd bent.
Neemt u mij niet kwalijk, maar ik ben alvast niet verliefd op jou, zei ze. Het is iets helemaal anders, wat ik voor je voel. Je zou het liefde kunnen noemen, maar het lijkt veel meer op vriendschap. Wat ik voor je voel is complexer dan verliefdheid maar doet minder pijn. Als je van iemand houdt in de betekenis van liefde, dan wil je die persoon toch gaarne heel vaak zien? Dat heb ik niet met jou. Wat niet betekent dat ik niet graag bij je ben.
Bedoel je dan platonische liefde, vroeg ik.
Ja, zo zou je het kunnen noemen, zei ze. Maar dat is voer voor filosofen. Liefde kan verwoesten, en dat wil ik niet. De vriendschap die ik voor jou voel is vooral mooi. Het is me om die schoonheid te doen. Die mag niet worden aangetast door heftige emoties. We kunnen alleen maar voor altijd vrienden blijven als onze emoties niet de overhand krijgen.
Ik heb slechte ervaringen met vriendschap, zei ik. Als je je een tijdje terugtrekt in jezelf vergeten je vrienden je snel. En zeker als het slecht met je gaat. Nobody knows you when you’re down and out. Alleen iemand die je met hart en ziel liefheeft blijft je trouw.
Vriendschap is een zware opgave, zei ze. Maar zo zie ik nu eenmaal de liefde die ik voor je voel.
Dat is mooi, zei ik. En ik begrijp je volkomen. Toch heb ik meer nodig in mijn leven. Het hartverscheurende avontuur van de verliefdheid en de liefde. En ik bedoel nu niet die vluchtige beroeringen van de ziel waar ik het zojuist over had. Ik heb het over passie, amour fou. Ik moet branden, in twee richtingen. Branden en verbranden. Begrijp je?
Ja, ik begrijp je heel goed. Ik ben bijna voortdurend op zoek naar zulke liefde. Vurig, passioneel. Maar met jou is het anders. Bij jou heb ik dat nooit gezocht.
Ja, zeg ik, ik weet het, ik weet het, Roberta.

Ik doe er een poos het zwijgen toe. Een veelzeggende stilte waar geen taal voor bestaat, alleen muziek. Kon ik toch de blues zingen, zoals Little Willie John en Blind Willie McTell. Of een lied schrijven als ‘Today’ van Jefferson Airplane, en mij aan die daad helemaal overgeven, zoals aan een warme vrouw, die je aankijkt met het vuur van de liefde in haar ogen.

Ω

*Een vroege versie van deze dialoog verscheen hier op 19-11-2007 onder de titel ‘I Fall In Love Too Easily’.

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “FRAGMENT VAN EEN GESPREK OVER VRIENDSCHAP, VERLIEFDHEID EN LIEFDE*”

 1. Dag Martin,
  Ik ben een beetje bang van het woordje ‘narcist’,
  sedert het om de haverklap in de mond van Jef Vermassen ligt.
  Voor je het weet, ben je een psychopaat.
  Terwijl, vind ik, je al over een exentrieke navel dient te beschikken
  om in zijn buurt te komen.
  Bon. Straks schrijf je me weer dat je verhaal niet autobiografisch is.
  Ach, het zal wel ‘faction’ zijn zeker.
  Er ligt zoveel tragiek in je teksten, Martin.
  ik kan me inbeelden dat weemoed hierin een gunstige thermiek vindt.
  In dit melkwegstelsel van Blogs, heb ik enkele kometen gekozen
  om er te vertoeven. Of is het een asteroïde. Je weet wel, Pp.
  Jij, Guido, Jan, Marius maar die is nu dood. En morgen begraven.
  Ik zou je graag tussen ‘het geleuter’ zoals jij dat benoemt,
  een Blog willen aanbevelen. Zonder mijn pro’s op tafel te gooien.
  Het dagboek van Luc Dewaele. Omtrent.
  Even googlen.
  Een man van klasse.

  Like

 2. Uvi, die opmerking over mijn narcisme was oprecht hoor. Hoe kon ik toch ironisch zijn als het over de dood van een mens gaat? Maar ik vermoed dat je het wel begrijpt. Toch is de ene M de andere niet…
  De dialoog hierboven is inderdaad niet autobiografisch. Maar zoals dat gaat met zulke teksten zitten er zeker autobiografische elementen in verweven. Toch gaat het om een combinatie van meerdere ingrediënten: de taal zelf, hoe het ene woord het andere voortbrengt, filosofie (in dit geval Plato), psychoanalyse (Lacan), film (Jacques Rivette) en muziek (blues).

  Like

 3. Dag Martin,
  “De dialoog hierboven is inderdaad niet autobiografisch. ”
  Maar nu ze geschreven is, maakt ze deel uit van jouw leven.
  En wat je navel en de dood betreft,
  laat ons toch maar trachten beide te benaderen met een lichte vorm
  van speelsheid. Anders sterven we af aan ernst.
  Homo ludens.
  Mooie dag nog, Martin.

  Like

 4. Ik probeer speels en spontaan te blijven, beste Uvi, maar de onverbiddelijke ernst van sommige dagen, weken, maanden kan dat behoorlijk afremmen.
  (Naar mijn navel kijk ik nooit meer, ik zou niet weten waar ik hem moet zoeken. Dat is wel autobiografisch.)

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: