ZERO DE CONDUITE 2 APRIL 2011: LOSERS

postman

De voorstelling(en) die ik me maak van ‘losers’ komen vaak rechtstreeks uit films. Enkele voorbeelden: Stacy Keach in Fat City (John Huston), Anna Thomson in Sue (Amos Kollek), Barbara Loden in Wanda (Barbara Loden), de personages in The Posman Always Rings Twice (alle versies), Ray Milland in The Lost Weekend (Billy Wilder) en ga zo maar door.

In de populaire muziek komen ook heel wat ‘losers’ voor, zowel in de songs als in het ware leven van de songschrijvers/performers. Als we het over echte mensen hebben denk ik onder meer aan Johnny Thunders, Alexander Spence, Syd Barrett, Karen Dalton, Judee Sill, Del Shannon, Tim Hardin, Danny Whitten, Nick Drake, Bobby Fuller, Guitar Slim, Robert Johnson, Adrian Borland… de lijst is helaas bijna eindeloos. “We’re all losers in the end.” Of niet soms? De playlist van Zéro de conduite van morgen (2 april) zou dat ook kunnen zijn. Maar we moeten ons beperken tot twee uur ellende en mislukking. Meer gaat niet en kan niet en mag niet en willen we niet. Vooral omdat we geen losers zijn, en ook geen winnaars. We zijn heel eenvoudig onszelf, onze vele zelven. Vaak vergeten we wat we echt verliezen, door te willen verliezen, doordat we onszelf voorhouden dat we klein zijn en nooit kunnen winnen. Door te denken dat de regels van het spel gedefinieerd zijn, en al bepaald is wie zal winnen en wie verliezen. Door de mensen in te delen in categorieën van succes en mislukking.

***

The Fugitive – Down Every Road – Merle Haggard
Loser – Since There Were Circles – Bob Lind
Lost On The River – Lost Highway – Hank & Audrey Williams
Deportees – Uncut: Tracks Inspired By Bob Dylan – Billy Bragg
Blues Run The Game – Blues Run The Game – Jackson C. Frank
The Losing Kind – Peter Buck presents… – John Doe
Broken Hearted People – Texas Cookin’ – Guy Clark
Broken Heart – Oar – Alexander ‘Skip’ Spence
Dark Globe – The Madcap Laughs – Syd Barrett
The Losing End (When You’re On) – Everybody Knows This Is Nowhere – Neil Young
Lost In The Harbour – Alice – Tom Waits
Born Under A Bad Sign – Born Under A Bad Sign – Albert King
A Losing Game – A Man Needs A Woman – James Carr
A Losing Battle – Heart And Soul – Johnny Adams
Losin’ Boy – Take Me To The River: A Southern Soul Story – Eddy Giles
Don’t Give Up On Me – Don’t Give Up On Me – Solomon Burke
Born To Lose – Modern Sounds In Country & Western – Ray Charles
Crying – The Original Singles Collection – Roy Orbison
Cry Myself To Sleep – Runaway Hits – Del Shannon
I’m A Loser – Beatles For Sale – The Beatles
Darling I Need You – The Island Years – John Cale
Has He Got A Friend For Me? – Maria McKee – Maria McKee
Even The Losers – Damn The Torpedoes – Tom Petty & The Heartbreakers
Lost My Job – Alex Chilton – Alex Chilton
The King Of The Losers – The Lost Weekend – Danny & Dusty
Lost Highway – Are You Ready For The Country? – Jason & The Scorchers
Loser – Mellow Gold – Beck
Elizabeth On The Bathroom Floor – Elektro-Shock Blues – Eels
When My Plane Finally Goes Down – 60 Watts Silver Lining – Mark Eitzel
Desperate Man – Curtains – Tindersticks
Born To Lose – Mojo: The Roots Of The Sex Pistols – Johnny Thunders And The Heartbreakers
Used To Be A Cop – Go-Go Boots – Drive-By Truckers
Mr. Peterson – Learning – Perfume Genius
Death Of A Salesman – The Great Destroyer – Low

Zéro de conduite kun je beluisteren op Radio Centraal 106.7 FM in Antwerpen van 6 tot 8, ’s avonds, elke eerste zaterdag van de maand. Je kunt het programma op de radio volgen, of via de website van radio centraal:
http://www.radiocentraal.be/Realescape/ of

http://streaming.radiocentraal.org/

Φ

Research: Martin Pulaski
Presentatie: Sofie Sap & Martin Pulaski
Foto: The Postman Always Rings Twice.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “ZERO DE CONDUITE 2 APRIL 2011: LOSERS”

 1. Nice list !
  Mijn favoriet ‘loser-liedje’ staat er niet bij…
  ‘Loser’ van 3 Doors Down.

  Like

 2. Ella Louise, helaas ken ik die song niet. Ik ga er naar op zoek. Mijn favoriete losers-song staat er evenmin tussen. Pas gisteren vastgesteld dat ik Doris Duke’s ‘I Don’t Care Anymore’ (uit de elpee ‘I’m A Loser’) vergat.
  Ja, Evy, On and on and on. Al het beste voor jou.

  Like

 3. Jij weet zoveel ,jij schrijft zo mooi en hebt kennis van alles waar we veel van opsteken ,waar haal je het denk ik soms ,je hebt zoveel kwaliteiten waarvoor dank en te bedenken dat je leven aan een zijden draadje hing ,het wordt tijd om een boek te publiceren in die blogvorm eigen aan jou denk ik dan ,niet iedereen zit op facebook of op je blog ,zou zonde zijn dat dat allemaal verloren gaat .Liefs Angela

  Like

 4. Hartelijk dank voor je als altijd lieve en zachte woorden, Angela. Maar ik weet niet of ik zoveel kwaliteiten heb, of ik zoveel kennis bezit. Meestal voel ik me helemaal niet bijzonder, en soms zelfs een loser, zoals in de liedjes in de lijst hierboven.
  Ik wil al lang boeken uitgeven, maar ben daar om een of andere reden niet toe in staat. Nee, ik bezit de kwaliteit niet om me met de juiste mensen te omringen die dat voor mij willen doen. Je moet, om je werk te kunnen publiceren, kunnen vleien, netwerken, je kwaliteiten sterk in de verf zetten, enzovoorts. Je mag al evenmin schuchter zijn zoals ik.
  Overigens heb ik ooit een dichtbundel (1995) uitgegeven, onder een andere naam. De titel is ‘Kamertjeszonden’. Daarnaast heb ik met veel inzet meegewerkt aan het ‘legendarische’ filosofisch tijdschrift Aurora (Antwerpen) en het kunstentijdschrift Brutaal (Brussel).
  Nu zit ik mijn kwaliteiten hier toch in de verf te zetten!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: