2009: BESTE POP

Dit is mijn keuze van de veertig beste langspeelplaten (vinyl of cd) die in 2009 zijn verschenen en die ik zelf bezit en meermaals heb beluisterd. Omdat ik weiger te downloaden en de kleine platenwinkels een voor een een stille dood sterven is het moeilijk om alles te vinden wat je zoekt. Dat is een verklaring voor de afwezigheid van onder meer David Rawlings. Ik heb inmiddels zeer veel lijsten gezien en vind dat vooral de plaat van Elvis Costello zeer wordt onderschat. Het is een van zijn allerbeste. De kerstplaat van Bob Dylan staat hier niet in, hoewel ze erg leuk is. Wat vooral opvalt is dat mij geen zwarte muziek is opgevallen, terwijl ik toch een soul- en bluesliefhebber ben. Het zal toeval zijn. Of komt het doordat ik massa’s oude soulplaten koop en die veel mooier zijn dat wat er nu in dat genre wordt gemaakt?

1.      NEKO CASE / MIDDLE CYCLONE

2.      HOPE SANDOVAL & THE WARM INVENTIONS / THROUGH THE DEVIL SOFTLY

3.      RICHARD HAWLEY / TRUELOVE’S GUTTER

4.      THE LOW ANTHEM / OH MY GOD, CHARLIE DARWIN

5.      ELVIS COSTELLO / SECRET, PROFANE AND SUGARCANE

6.      ALELA DIANE – TO BE STILL

7.      RICHMOND FONTAINE / WE USED TO THINK THE FREEWAY SOUNDED LIKE A RIVER

8.      ANDREW BIRD / NOBLE BEAST

9.      MONSTERS OF FOLK

10.  WILCO / WILCO (THE ALBUM)

11.  LEVON HELM / ELECTRIC DIRT

12.  THE DUKE AND THE KING / NOTHING GOLD CAN STAY

13.  VOLCANO CHOIR / UNMAP

14.  GREAT LAKE SWIMMERS / LOST CHANNELS

15.  ANIMAL COLLECTIVE / MERRIWEATHER POST PAVILLION

16.  BOB DYLAN / TOGETHER THROUGH LIFE

17.  EELS / HOMBRE LOBO

18.  THE FELICE BROTHERS / YONDER IS THE CLOCK

19.  CALIFONE / ALL MY FRIENDS ARE FUNERAL SINGERS

20.  M. WARD / HOLD TIME

21.  VETIVER / TIGHT KNIT

22.  SONIC YOUTH / THE ETERNAL

23.  DRIVE-BY TRUCKERS / THE FINE PRINT

24.  YO LA TENGO / POPULAR SONGS

25.  STEVE EARLE / TOWNES

26.  BONNIE ‘PRINCE’ BILLY / BEWARE

27.  SOUL SAVERS / BROKEN

28.  BILL CALLAHAN / SOMETIMES I WISH WE WERE AN EAGLE

29.  JOHN FOGERTY – THE BLUE RIDGE RANGERS / RIDES AGAIN

30.  BUDDY AND JULIE MILLER / WRITTEN IN CHALK

31.  NEIL YOUNG / FORK IN THE ROAD

32.  MARISSA NADLER / LITTLE HELLS

33.  MISIA / RUAS

34.  PJ HARVEY & JOHN PARISH / A WOMAN A MAN WALKED BY

35.  IRON AND WINE / AROUND THE WELL

36.  JUSTIN TOWNES EARLE / MIDNIGHT AT THE MOVIES

37.  THE LEMONHEADS / VARSHONS

38.  BRUCE SPRINGSTEEN / WORKING ON A DREAM

39.  GRIZZLY BEAR / VECKATIMEST

40.  THE GOURDS / HAYMAKER!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

10 gedachten over “2009: BESTE POP”

 1. Waar is de ‘like’ button hier 😉
  Prachtige lijst Martin; een aantal platen ken ik niet maar intrigeren me wel: bill callahn, califone en great lake swimmers. verrassend dat je neil young z’n laatste op de valreep blijkbaar toch ook nog goed vond. bij mij staat ie nr.50, maar indien de plaat van emily jane white er niet was geweest, was het nr.1 geweest. Nr.50 of Nr.1; ik vond dat die plaat moest opvallen in een lijst, en dat kan alleen maar op de eerste of laatste plaat. Tja, een zo juist mogelijke volgorde was ontzettend moeilijk dit jaar…. Misschien is de nieuwe cd van alicia keys wel een mooie soulplaat; die is pas uit… ik hou wel van haar vorige platen, en bob dylan droomt overigens ook van haar (zie Thunder on the mountain). En waag je gerust aan online kopen, Martin 😉

  Like

 2. Dank je Roen. Bij jou heb ik wel tien ‘like’-buttons nodig. Bill Callahan (Smog) volg ik al lang, maar vaak vergeet ik hoe goed hij wel is in zijn schijnbare eenvoud. Neil Youngs Fork In The Road staat er in omdat ik de man zo sympathiek vind, een held eigenlijk – en omdat het zo’n gekke plaat is, maar ik heb ze toch met gemengde gevoelens geselecteerd. Het is zeker geen meesterwerk. Bruce Springsteen had waarschijnlijk veel hoger moeten staan, maar ik heb er al heel lang niet meer naar geluisterd.
  Ik vind het jammer dat ik Emily Jane White niet ken, en nog wel wat zangers/zangeressen op jouw lijst. Ik zal ook naar tOogenblik moeten om op de hoogte te blijven.

  De juiste volgorde is onmogelijk. Die verandert elke dag.

  Ik zal Alicia Keyes eens beluisteren. Dat wil ik al lang doen, door de schuld van Bob Dylan!

  Like

 3. Bedankt voor deze interessante lijst waar ik wat voor mij onbekende namen zie staan die ik wel zou willen leren kennen… Ik beperk mij traditioneel tot een lijstje van 10, hetgeen mij telkens vele kopbrekens bezorgt omdat ik zovele platen onvermeld moet laten… Misschien moet ik volgend jaar toch eens een langer lijstje overwegen?

  Like

 4. Wat je daar zegt over zwarte muziek was mij ook al opgevallen bij het opstellen van mijn lijstjes, Martin. De zwarte muziek ontbreekt haast helemaal. En ook ik ben nochtans een grote liefhebber van soul en rhythm & blues. Misschien dat ik binnen een paar jaar ontdek wat ik nu gemist heb.

  Like

 5. dat ik die cd van Neko Case nog niet heb… dat moet ik dit jaar nog goedmaken.
  Bedankt voor de lijst, Martin, en ik wens jullie een fijn eindejaar.

  Like

 6. Probeer zeker ook ‘There Is An Ocean That Divides….’ van Scott Matthew (zonder s) te pakken te krijgen (en daarna de OST ‘Shortbus’ waarvan hij de helft van de liedjes leverde enige jaren geleden). Fenomenaal goed, en pas ontdekt.
  Voor de rest genoten van
  Fever Ray: Fever Ray
  Monsters of Folk: Monsters of Folk
  Da Silva: La Tendresse des Fous
  Maxwell: Last Summer Nights
  DezMona: Hilfe Kommt
  Take Me to The River A Southern Soul Story 1961-1977 (box)
  Messer Chups (alles 😉 )
  en vele anderen .

  Like

 7. Peter, bedankt voor de tips. Take Me To The River heb ik al van vorig jaar. Een zo goed als perfecte soulcompilatie. Vandaag heb ik op de blog van Peerke voor het eerst Scott Matthewgehoord. Bijzonder mooi. Ik kende hem niet. Als het andere wat je aanbeveelt ook zo goed is, fijn.
  Beste wensen voor 2010, Peter.

  Like

 8. Beste PV – wellicht geef ik te weinig aandacht aan nieuwe funk. Van Iron + Wine vind ik ongeveer alles goed, ook deze compilatie. Een van de mooiste platen van het afgelopen decennium vond ik de samenwerking Calexico / Iron & Wine (maar veel te kort).
  Bedankt en goede wensen.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: