HET ONVERWACHTE

heraclitus

Indien het onverwachte niet verwacht wordt zal men het niet ontdekken, omdat het dan niet na te speuren valt en ontoegankelijk blijft.

Heraclitus, Fragmenten, 27

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “HET ONVERWACHTE”

 1. ik begrijp dit niet goed. kan je het onverwachte dan wél verwachten? is het dan nog steeds onverwacht? is het niet het (schijnbaar) onmogelijke dat men verwacht? dat kan wél mogelijk worden, als het toch komt.

  Like

 2. Ik denk dat het over de openheid gaat. Je laat openheid voor het onverwachte. Als alles vast omlijnd is, uitgestippeld, volgens plan verloopt, ben je blind of doof of wat dan ook voor het onverwachte. Dit is mijn (snelle) interpretatie. Het is lang geleden dat ik me nog in Heidegger heb verdiept. Hij zal een veel omvangrijker en interessanter antwoord geven (of zijn boeken dan toch).

  Like

 3. Het heeft met deuren te maken. Vooral met het willen openen er van. Of het toelaten er van.
  Met ogen heeft het ook te maken, zoals je zegt. Open ogen, maar soms laat je ze dicht en word je door het onverwachte verrast, niet? Gesloten ogen, maar niet zoals in ‘blind’.

  Like

 4. Het is oorverdovend. Ik zeg dat zij zich vergissen en dat het leven de kleuren van het leven draagt. Ik kader hen in, laat het leven zelf tot ver over de randen vloeien en herbegin, niet hier maar daar en ook in het vak ernaast.

  hier en daar zie ik een gezicht. Ik kleur hun lippen in, maak de neuzen en de voorhoofden groter, ze laten een indruk na, ik schrijf er duizend letters op en weersta aan de verleiding om hen tentoon te stellen.

  dat ene kunstwerk houd ik, zeg ik.
  zo oorverdovend was het.

  Londerzeel, 10 december 2009, nu is dit een Nieuwjaarsbrief.

  Like

 5. Evy, je had gelijk me te wijzen op deze reacties van je, en op je nieuwjaarsbrief. Door haast en spoed had ik ze over het hoofd gezien. Ik schaam me en bied m’n verontschuldigingen aan. Ik hoop dat het oorverdovende kunstwerk de moeite waard is om je oren er laten door te verdoven. Wat deuren betreft weet ik het niet goed. Sommige mensen openen ze graag, anderen doen ze graag toe. Ik behoor tot de laatste groep. Je kunt ze natuurlijk ook op een kier laten staan. Als ik je een grootmeester in deuren openen en sluiten mag aanraden: Ernst Lubitsch.
  Bedankt voor de nieuwjaarsbrief.
  Brussel, 3 januari 2010.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: