CARPE DIEM i

bloem1

Morgen reizen we voor de derde keer naar Umbrië. Op mijn verjaardag, de laatste die ik nog echt wil vieren, ben ik in Spoleto, een kleine, lieflijke stad, die me dierbaar is. Het zal er regenen, en kouder zijn dan hier, maar dat maakt niet uit. Het leven is er intenser; de natuur, die de stad lijkt te omhelzen, werkt dat in de hand. In die omgeving wil ik best wel ouder worden, come rain or shine. Ik zal over de Romeinse brug lopen, die Goethe in zijn ‘Italiaanse reis’ vol bewondering beschrijft, en aan de overkant waar kruiden en wilde bloemen groeien een heidens gebed bedenken. ’s Avonds wordt er goed gegeten, truffel is de specialiteit van de streek, en de wijn uit Montefalco lest bijzonder goed de dorst. Ja, na alle voorbije ellende, kijk ik er naar uit, zoals alle mensen die op reis gaan of vakantie nemen.

Meestal ben ik ziek alvorens ik op reis vertrek, maar nu niet. Nu is mijn zoon ziek en ligt hij in een hospitaal, met een onduidelijke aandoening. Maar het gaat beter met hem, bloedanalyses wijzen op niets kwaadaardigs, en hij eet weer. We houden contact en als zijn toestand toch zou verergeren ben ik vanuit Rome snel in Parijs. Maar zijn toestand zal niet verergeren, daar vertrouw ik op.

Het zal de eerste keer in mijn leven zijn dat ik niet ga stemmen. Maar lig ik er wakker van? Nee, niet echt. Ik lig van andere dingen wakker, onnoemelijke dingen, maar niet meer van de spektakelpolitiek. Politici willen ons almaar vrijheid verkopen, en andere leuke dingen, maar we weten heel goed dat we niet vrij zijn. Zelfs vogels zijn niet vrij, zong Bob Dylan al toen hij nog heel jong was. De enige vrijheid is de dood. Dat is geen pessimistische gedachte, integendeel: we zijn niet vrij, maar wel verantwoordelijk voor onze daden. Daarom zou ik, ondanks mijn wantrouwen en vaak zelfs afkeer van het politieke circus, zeker gaan stemmen. Mijn keuze was al gemaakt: ik zou voor de groenen stemmen, wellicht voor Ecolo hier in Brussel, of anders voor Groen!: het is het minste kwaad. Zij hebben een project voor de toekomst. De financiële belangen, die bij de andere partijen zo’n grote rol spelen, en het fascisme van de zwarte partijen zullen dat project natuurlijk proberen te dwarsbomen – maar we mogen niet berusten in hun donkere macht. Elke burger in dit land moet zich verzetten tegen het wilde kapitalisme, het ‘empire’, dat blind en boosaardig vernietigt wat mooi en kwetsbaar is. Er is niet veel verschil meer tussen de traditionele en de extreemrechtse partijen: zij hanteren stuk voor stuk een nationalistisch discours. ‘Eigen volk eerst’ is de onuitgesproken slogan geworden van bijna elke politicus die graag op televisie komt. Overigens blijven de media dit oprukkend nationalisme in de hand werken. Bijvoorbeeld in hun bewieroken van extreme nationalisten als Bart De Wever, de “intelligentste en meest geliefde politicus” van Vlaanderen. Ik geloof dat iemand als Bart De Wever nog schadelijker is voor dit land en voor onze toekomst dan om het even welke Vlaams Belang-politicus. Als je die mannen al politici mag noemen, demagogisch en demonisch als ze zijn.

Ik zou vooral voor de groenen stemmen, Nederlands- of Franstalig, omdat zij de solidariteit tussen alle bevolkingsgroepen belangrijk blijven vinden, en omdat zij begaan zijn met de toekomst van onze kleine planeet. Ik ben in een bepaald opzicht een voorstander van het Carpe Diem, maar niet tegen elke prijs. Doch ik ga niet stemmen, ik onttrek me aan mijn verantwoordelijkheid, ik ga de dagen plukken. De eerste keer in mijn leven.

Mogelijk bereik ik meer met deze tekst dan met het uitbrengen van alleen maar een eenzame stem? Hoochiekoochie is toch ongelooflijk populair! Ik heb over de hele wereld verspreid duizenden trouwe lezers! Laat me dat als troost, of excuus. En over veertien dagen ben ik terug om de mogelijke schade onder ogen te zien. De schade die extremisten mogelijk aan mijn dierbaar België hebben aangericht. Geniet alvast van de mooie, lange dagen! En vergeet eros niet, Dionysos, de liefde, het verlangen, de lust, de genoegens van de zomer. Carpe Diem!

Ω

 

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “CARPE DIEM i”

 1. Mooi stukje, wederom.
  Maar of de groenen het zo goed met ons voorhebben betwijfel ik sinds mij enkele blikken in de achterkamer van kabinetten en mandaathouders werden gegund. Beschouw deze opmerking als compleet irrelevant, ’t is niet meer dan een zure oprisping die ik me ontglipt zodra ik denk aan het wagenpark dat Minister Tavernier eertijds naar zijn opvolger doorschoof.
  Waar het me werkelijk om te doen is? Martin, ik doe beroep, sta mij toe, op je schone mixture van buikgevoel en kennis wanneer het de betere muziek betreft. Ik surfte tegen de naam JOHN FAHAY aan. De moeite? Waar begin ik? Wie wat waar? En waarom hoor ik er nu pas van?
  Dank alvast, mocht je mij, arm dwaallicht, wat willen bijschijnen.

  Like

 2. Jammer van die ene stem, niet bepaald voor Groen! maar als tegengewicht inderdaad voor alle anderen partijen(pvda, cap en lsp uitegezonderd) die zoals je het zo mooi zegt, allemaal flink naar rechts opgerukt zijn.
  Misschien was het toch geen goed idee om dat Cordon te spannen indertijd. Waarschijnlijk zou het VB nu al lang als een zeepbel uit elkaar gespat zijn door interne twist en hadden de andere partijen niet die nood gehad om eveneens naar rechts op te schuiven uit schrik om wat stemmen te verliezen.Angst is altijd een slechte raadgever, dat bewijst de meerderheid nu nogmaals duidelijk.

  Like

 3. … en the day after is het inderdaad nog maar eens allemaal naar de kloten beste Martin… iedereen kruipt nog wat dichter bij mekaar rond de Vlaemsche Kerktoren… manmanman toch…. de enige oplossing voor mij is, emigreren… Ik ben dit Vlaenderen van De Wever, Dedecker, De Winter & co zo kots kots kotsbeu als maar zijn kan… bovendien staan we vandaag weer 30 jaar terug in de tijd; vandaag zijn we terug wakker geworden in het Vlaenderen van de CVP, de VU, de PVV en het Vlaemsch Block, Agalev en de SP. In Wallonië hebben ze gelukkig meer “gezond verstand”. Misschien toch maar eens definitief uitwijken naar de Bouillonse Bossen voor ik hier seriemoorden bega….

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: