FLEET FOXES IN DE AB: ZINGENDE ENGELEN

Gisteren woonde ik samen met een paar duizend andere muziekliefhebbers het concert van the Fleet Foxes in de AB bij, een van de mooiste muzikale momenten van mijn leven. En ik ga al naar concerten sinds 1966. Ik vind geen woorden om uit te drukken wat ik hoorde en wat ik voelde en voel. Voor een keer moet ik gebruik maken van het cliché “je moet er zelf bij geweest zijn”. Als je er niet bij bent geweest geloof je niet een van mijn jubelende adjectieven. Ze zouden bovendien hol klinken, omdat ze al veel te vaak zijn gebruikt en geen enkele overtuigingskracht meer hebben. Alleszins zit ik hier nu nog te beven, niet van de kou, maar van dat onnoemelijke waar ik gisteren getuige van mocht zijn. Samen met een publiek dat één leek te worden met het gebeuren, een publiek dat ervoor zorgde dat de tijd ophield te bestaan. Samen werden wij Het Lied.

Als de mensen engelen zouden zijn zouden ze zingen en musiceren als the Fleet Foxes.

Een magisch moment tijdens een magisch concert: Robin Pecknold, leadzanger van the Fleet Foxes, solo en unplugged in een volledig verstilde AB. Met dank aan Roen Het Zwoen, die me op het spoor van deze clip bracht, en met dank aan de maker ervan, PhilBe. Katie Cruel is een traditional, maar zou net zo goed een song van the Fleet Foxes kunnen zijn.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

9 gedachten over “FLEET FOXES IN DE AB: ZINGENDE ENGELEN”

 1. Net wat ik ook dacht, Martin. Je zou hierover kunnen schrijven en blijven schrijven. Een boek over een concert, dat zou nog eens wat zijn… Maar ook ik dacht: een sterk beeld drukt beter uit dan honderden woorden. En bovendien en inderdaad; dat kwam ook in mezelf op: hier moest je bij geweest zijn om te weten wat het was. Een verslag zou de magie van gisteravond onrecht aandoen. Maar jij hebt hiermee toch een moedige en betere poging ondernomen dan ik. Kende jij het laatste nummer uit de setlist? Ik herkende het, maar kon er geen titel op plakken… Het was alleszins ook geen lied van hen…

  Like

 2. fille, ja dat was ik, waarschijnlijk toch.

  roen ik heb het laatste nummer (solo) gemist. ik had hevige buikkrampen, vermoedelijk van de emotie, en moest dringend de kelder in, toen ik er weer uitkwam was het nummer net gedaan. vanuit de verte heb ik wel nog gehoord dat het ook weer heel mooi was.

  Like

 3. je vliegt twee weken naar de zon, herstelt, komt terug, valt terug, vliegt dan naar de ancienne belgique, waar dat goede oude België niet goed voor is, nooit is een dag een zelfde (meer).

  Like

 4. Ik kan Martin en Roel en alle ander getuigen alleen maar bijtreden: you had to be there. Het wás magisch, een bijna religieuze ervaring had ik, en ik ben nochtans een atheïst…

  Like

 5. Op weg naar de toiletten na het laatste nummer, heb ik je op de trap gekruist Martin. Ik twijfelde, maar als dat van die rood/donkerblauwe ,gestreepte pull klopt…Ik durfde jou niet aan te spreken, wilde de trance niet verbreken…

  Like

 6. Het is een roodzwart gestreepte pull: had me toch aangesproken, we hebben met enkele vrienden nog wat tijd doorgebracht in de bar, maar niet echt lang.

  Ik ben ook een atheïst, en vond eveneens dat het iets religieus’ had. Denk je dat die Fleet Foxes in een god geloven? Misschien zijn het pantheïsten?

  Like

Reacties zijn gesloten.