ANDERE BOEKEN

Ik vergat hier tijdig mee te delen dat ik gisteravond geen radioprogramma zou maken. Gelukkig wist ik dat zelf al een tijdje, zodat ik niet voor niets de lange reis naar het verre Antwerpen heb moeten maken. In plaats van Zéro de conduite werd er rechtstreeks uitgezonden vanop Het Andere Boek. Ik ben daar niet tegen: zo kon ik wat langer slapen. Bovendien ben ik erg voor boeken. Alleen weet ik nog altijd niet wat andere boeken zijn. Voor mij is Het Andere Boek een boekenbeurs zoals een andere, waar overigens niets mis mee is.

Lang geleden dacht ik dat een boek als ‘The Journal Of Albion Moonlight’ van Kenneth Patchen een ‘ander boek was’. Er waren er zo nog, maar dit was toen (eind jaren zestig) een van de meest andere boeken die ik kende. Nog een ander ‘ander boek’, en bijzonder geestig, was Richard Brautigans ‘Trout Fishing In America’. Voor degenen die het niet gelezen hebben: ‘Trout Fishing In America’ was de held van het gelijknamige boek. Als dat niet anders was! Maar sinds Richard Brautigan zich een kogel door de kop schoot denk ik daar anders over. Het geestige was bittere ernst, het lint van Brautigans schrijfmachine was met alcohol en gif doordrenkt – een soort schrijven dat al snel postmodern werd gedoopt. Maar net zomin als ik weet wat ‘het andere boek’ is, weet ik wat postmodern is. Ik heb alleen onthouden dat je zo modern mogelijk moet zijn, meer nog, dat je absoluut modern moet zijn.

Dit allemaal om te zeggen dat ik gisteravond naar een film van David Lynch heb zitten kijken in plaats van in Antwerpen naar de donkere wolken boven de Schelde.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “ANDERE BOEKEN”

  1. Zwerm, Peter Verhelst, een totaal ander boek, heb ik 2 jaar geleden op die beurs gekocht. Omega Minor is momenteel het meest andere boek, moet het nog kopen, lag wat verloren op de beurs vandaag. alternatieven zijn er niet genoeg of net wel, wie zal het zeggen

    Like

  2. vandaag was ik daar van de partij. De vraag die je je stelt, lijkt me terecht. Ik heb daar niet veel boeken gezien die je niet in elke boekhandel kunt vinden. Er was wel een leuke, ontspannen sfeer. Het zijn vooral de voordrachten die interessant zijn, vind ik. Ik ging naar de voordracht van poëzie en hoorde o.a. Peter Verhelst, die door Marc vernoemd wordt en die ik samen met hem subliem vind. Verder denk ik dat er ook in de alternatieve uitegeverswereld sommige items ‘in’ zijn, zoals de emancipatie van allochtone vrouwen en de ontvoogdingsstrijd van Palestina. Dus evengoed een boekenbeurs, maar met eigen accenten.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: