DE TIEN BESTE ROCKGROEPEN?

 

Een tijd geleden zag ik in Humo een lijstje van de favoriete rockgroepen van de onuitstaanbare Noel Gallagher, van “de meest onuitstaanbare band die ooit grammofoonplaten heeft gemaakt”. En dan de naam Oasis, kan het nog idioter? In die lijst van Gallagher stonden aleen maar Engelse bands. Je moet nogal lef hebben of geheel en al onnozel zijn.

Dit is mijn enigszins voorspelbare eigen lijst, die verandert met de seizoenen en naargelang welke wijn ik heb gedronken of net niet gedronken.

 1.      The Byrds

2.      The Beach Boys

3.      Velvet Underground

4.      The Band

5.      The Rolling Stones

6.      The Temptations

7.      The Kinks

8.      The Beatles

9.      R.E.M.

10.    Eels

Je ziet dat hier ook Engelsen tussen staan. Ik ben duidelijk geen honderd procent ‘Americanafiel’. De beste elpee ooit gemaakt is naar mijn mening The Notorious Byrd Brothers, van The Byrds.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

16 gedachten over “DE TIEN BESTE ROCKGROEPEN?”

 1. Ha! Leuk! Ook een lijstje van Martin! Man, ik ben ooit een gi-gan-ti-sche Oasis fan geweest! Maar ach ja, dat is ook iets dat slijt met de jaren…. Tot een kleine 10 jaar geleden liep ik zelfs nog rond in Oasis t-shirts! Hun nieuwe platen sinds 2000 koop ik nog, beluister ik nog hooguit 2 keer en belanden vervolgens in de kast. Hun eerste 3 platen, mijn favorieten van vroeger, heb ik eigelijk ook al lang niet meer beluisterd, maar dat hoeft niet meer: ik heb ze destijds, in hun tijd, méér dan genoeg gehoord. Ach ja, iedere mens zijn guilty pleasures zeker 🙂 De verdienste van Noel Gallagher is wel geweest dat hij mij het solowerk van John Lennon heeft doen ontdekken.

  Mijn bands top 11 op dit moment:

  1. Led Zeppelin
  2. The Rolling Stones
  3. Fairport Convention
  4. The Band
  5. The Byrds
  6. CCR
  7. Lynyrd Skynyrd
  8. The Allman Brothers Band
  9. The Doors
  10. 16 Horsepower
  11. The Walkabouts

  Een compleet Britse top 3 begot!

  Roen!

  Like

 2. Ik hou sowieso meer van bands dan individuen. Mijn muzikaal canon bestaat uit S. Gainsbourg, Fela Kuti, George Clinton, Lee Perry en Derrick May.

  Als het dan toch bands moeten zijn:

  The Clash – The Cramps – ESG – Kraftwerk – Liquid Liquid – Ramones – Rolling Stones – Sex Pistols – Sonic Youth – Talking Heads – The Stooges

  Like

 3. Mooi lijstje Roen. Op een andere dag zouden Fairport Convention en CCR er ook in gestaan hebben. En the Clash en the Ramones en Television ook, shit! Zo’n lijst maken is onbegonnen werk.

  Jahsonic, mijn lijst is een repliek op dat van Gallagher. Meer algemeen zou Tim Buckley er zeker in staan, en Robert Johnson, en Hope Sandoval, en Françoise Hardy, en Tim Hardin, en Hank Williams, Freddie King, James Brown, Desmond Dekker, Steve Earle, Bob Dylan, Nico, Sandy Denny, Neko Case, Ian Matthews, John Cale, etc.

  Like

 4. Zo’n lijstje kan nooit meer zijn dan een momentopname. Zowel The Clash als Talking Heads zouden ooit bovenaan gestaan hebben bij mij. Van geen van beiden heb ik de laatste tien jaar nog een plaat helemaal gedraaid.
  Tellen Emmylou’s Hot Band, of Elvis zijn TCB-band mee of die andere Elvis zijn Attractions?

  Like

 5. jahsonic, ik had het zo begrepen.

  Peerke, inderdaad, een momentopname. Nu denk ik er alweer anders over. Maar over de beste elpee ben ik met mezelf eens geworden, denk ik. Talking Heads draai ik ook nog zelden, the Clash’ London Calling wel nog, die blijft toch wel goed. Het uitgangspunt – van Noel Gallagher – was: rockbands. Mijn lijstje is daarom ook beperkt tot rockbands. Elvis hoort daar volgens mij niet bij, Costello ook niet, the Hot Band eigenlijk ook niet, omdat Emmylou Harris toch meer een zangeres is dan een bandlid. Booker T & the MG’s dan weer wel.

  Like

 6. 1. The Band (de ultieme band voor mij…)
  2. The Rolling Stones
  3. Velvet Underground
  4. The Beatles
  5. The Byrds
  6. The Kinks
  7. CCR
  8. E Street Band
  9. Crazy Horse
  10. Buffalo Springfield

  Like

 7. Een zeer mooi lijstje, Marc, en misschien eerlijker dan het mijne. Maar ik zei het al: het is zeer tijdgebonden. The Temptations staan er bijvoorbeeld in omdat ik er de voorbije dagen nogal veel naar heb geluisterd, vanwege het overlijden van Norman Whitfield. En Buffalo Springfield was ik vergeten! En Fairport Convention zou er echt wel in moeten staan. De E Street Band zie ik meer als begeleiders, dan als zelfstandige band. Maar stuk voor stuk fantastische begeleiders, dat wel.
  Ik zal morgen een nieuwe lijst maken…

  Like

 8. De E Streeters zijn inderdaad begeleiders, maar ik heb ze erin gesmokkeld omdat ik ze zo ongelofelijk goed vind…
  Nog groepen die ik ook geweldig vind :
  The Who
  Flying Burrito Brothers
  Joy Division
  U2
  The Doors
  en net als Roen ook Fairport , Led Zep
  en net als jou, Martin, ookThe Clash ,Talking Heads (fabuleus concert op Werchter ’82) en Televison (marquee moon !)

  Like

 9. the who moet er zeker ook in (ze staan al in mijn tags) en joy division ook. van u2 heb ik nooit, echt nooit gehouden. the flying burrito brothers moeten in de top-20 (ze hebben maar twee ‘echte’ elpees gemaakt). fairport convention moet in de top-10, maar alleen op dagen dat ik triple van westmalle drink.

  Allen bedankt voor de prachtige commentaren en aanvullingen. Music is the food of love.

  Like

 10. Noel Gallagher, je bent voor of tegen I guess, maar je kan niet ontkennen dat de man enkele schitterende nummers geschreven heeft..ok ik ben oasis-fan, nog steeds (hun latere werk wordt ten onrechte onderschat), maar ook objectief bekeken is oasis meer dan een groep die de pers haalt wegens hun uitspraken/uitspattingen. Dit gezegd zijnde zijn dit mijn favoriete bands aller tijden:

  – the beatles
  – the rolling stones
  – pink floyd
  – led zeppelin
  – the doors
  – r.e.m
  – nirvana
  – oasis
  – radiohead

  daarnaast nog een hele reeks recentere bands waarvan ik nog niet kan zeggen of hun werk ooit zal opwegen tov de andere namen

  en natuurlijk ook nog een hele hoop goeie solo-artiesten, david bowie om maar 1 te noemen..

  Like

 11. ook hier alweer velerlei reacties en iemand die me voor is geweest om te pleiten voor U2. Wat heb je toch tegen Bono (en wat heb ik met Bono), Martin? Dat hij onderdag geboden heeft aan Salman Rushdie of dat dit onderdak zo breed uitvalt?

  Like

 12. top 10 bands :
  1 dope
  2 system of a down
  3 cradle of filth
  4 papa roach
  5 metallica
  6 the opposites
  7 godsmack
  8 rammstein
  9 slipknot
  10 saliva

  Like

 13. Hehe da’s altijd lastig, zo’n lijstje, en steeds onderhevig aan de mood van het moment. Van deze groepen speel ik tegenwoordig regelmatig CD’s:
  Muse, Radiohead, Kate Bush, RATM, Rammstein, Siouxsie, Killing Joke, Joy Division, Virgin Prunes, David Bowie, REM, XTC, Led Zep en Pink Floyd.
  Een oude rockplaat zoals ze op 21 dikwijls draaien gaat er ook altijd in. De Cramps vond ik altijd prima maar ‘k heb er geen cd van.

  Like

 14. het is wel wat outbollig je top 11.
  mijn top 10 =
  1 julian sas
  2 golden earing
  3 rollingstones
  4 jethro thull
  5 deep purple
  6 metallica
  7 lynyrd skynyrd
  8 led zeppelin
  9 savatage
  10 cream

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: