JE BENT NIET ANDERS DAN DE ANDEREN, OF WEL SOMS?

1967l 001


Al te vaak misschien wil ik schrijven over enkele antihelden, in mijn ogen vaak de echte helden, als we dat woord tenminste nog wensen te gebruiken.… Mijn gedachten gaan dan onwillekeurig naar in een of ander opzicht geniale muzikanten, performers, singer-songwriters, ‘wijze dwazen’, die destijds verstoten en verguisd werden, naar Alexander Spence, Karen Dalton, Nick Drake en Syd Barrett, muziek- en woordkunstenaars die nu evenwel door een globale elite aanbeden worden. Ik zou nog veel andere namen kunnen noemen, maar vandaag doe ik het niet. Beweren zou ik kunnen dat ik wat hen betreft een van de eerste ingewijden was. Dat ik zes kilometer verwachtingsvol langs de Zuid-Willemsvaart liep, van Neerharen naar Maastricht, om in platenwinkel De Harp ‘Oar’ te kopen, en dan weer zes kilometer terug. Ik zou kunnen schrijven over de diepe emoties die ik voelde bij het beluisteren van de gebroken stem van Skip Spence, die de kleine luidspreker van mijn gele Philips materialiseerde. “I’ve searched everywhere in heaven but I never found a friend like you…” De platenspeler had dezelfde kleur als mijn Garelli brommer. Het genot dat ik voelde bij het horen van de diepe wanhoop van een gebroken mens, toen ik nog zo jong en naïef was en nooit van Hölderlin had gehoord. Waarom had ik niet van hem gehoord? Omdat ik slechte leraren had, zonder enige twijfel. Het genot was overigens geen leedvermaak, maar identificatie, de wanhoop en het verdriet die Skippy bezong, waren ook mijn wanhoop en verdriet. Dacht ik, meende ik.

Al te vaak wil ik daarover schrijven, maar heeft het enige zin? Je hemelt die mensen op om jezelf te vergeten en maakt lijstjes tegen het verdriet. Je wilt de wereld bezitten, maar alles valt uiteen in partikels, in atomen. Ergens moet er een eenheid zijn, een Zijn dat al de zijnden samenhoudt en zin geeft, bestaansrecht. Daarom is het ook niet erg dat ik er nu niet over schrijf.

Ik heb me nooit lang in de marge opgehouden. Ik wilde geen snob zijn. Iemand die boeken leest die niemand kent, die platen koopt waar maar vijf exemplaren van bestaan, die nachtenlang naar onbegrijpelijke films uit Nieuw-Zeeland zit te kijken. Af en toe ging ik eens kijken in de donkere straatjes, nam ik zijwegen, luisterde ik naar schril gekras, bekeek ik films over geweld en geestelijke verminking, gaf me over aan het wrede theater van Antonin Artaud en Sarah Kane, je weet wel. Maar veel vaker koos ik voor Elvis Presley, the Rolling Stones, John Fogerty, Francis Ford Coppola, François Truffaut, Haruki Murakami, Paul Auster, Franz Kafka. Kunstenaars die iedereen kent. Ik was niet anders dan de anderen, dacht ik.

Een mooie kromme lijn door alles waar ik me door liet overspoelen trok Bob Dylan. Hij was er altijd, van in het begin en hij is er nog altijd. En het laatste lied dat ik zal horen, mocht ik ooit sterven, zou er een van Dylan zijn. De beste song die ik van hem ken is, denk ik, ‘It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry’. Misschien is het gewoonweg de beste song. De mooiste versie is de originele op ‘Highway 61 Revisited’, maar op de soundtrack van ‘The Concert For Bangladesh’ staat ook een uitstekende versie. Bob Dylan wordt er begeleid door twee Beatles en Leon Russell, nog zo’n miskende held.

 

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

15 gedachten over “JE BENT NIET ANDERS DAN DE ANDEREN, OF WEL SOMS?”

 1. Het eerste nummer dat ik vanavond draai is Gene Clark van Teenage Fanclub. Dat had ik vorige dinsdag al beslist. Fijn weekend nog.

  Like

 2. je roept een vals probleem op, we zijn allen die hier komen piepen enigszins wereldvreemd maar de wereld houdt niet op bij VTM of Dag Allemaal. Die verschijnselen maken slechts een wereld uit, een van de vele. Ik heb er geen spijt van dat ik, net als jij, een voet in die ene wereld heb en een tweede voet in een andere wereld, waar het ook lekker toeven is. Snob is met een Rolls Royce rijden en onderwijl een duur stickie roken, op weg naar Damme boekenstad of boekenmarkt en uitsluitend naar Klara luisteren en vervolgens al die niet naar Klara luistert, verguizen.

  Like

 3. Ik kwam toevallig op deze blogblubber, doet me het meeste denken aan een overkokende bruisende ketel , honderden ingredienten van de beste kwaliteit samenkoekend tot een stinkende brij.
  snobistisch ? best wel ja.
  nu ja t zal wel weer aan mij liggen, beetje naar Vermandere luisteren , recht uit de polderklei.

  Like

 4. marnix, de vraag is of de brij, blubber en klei niet in je hoofd zitten. je eigen nietigheid niet durven inzien, je grenzeloze beperktheid, en dan op een andere plaats maar wat vuile woorden rondstrooien is onbetamelijk, ja, zeer onfatsoenlijk. het wijst ongetwijfeld op de zweverige, nooit overkokende leegte in je eigen bestaan.

  Overigens is Vermandere wel een verdraagzaam man, en naar hem luisteren is allesbehalve snobistisch.

  Like

 5. ik denk je best wel gelijk hebt Martin, ik durf mijn eigen nietigheid en beperktheid best inder ogen zien.
  je plaats een teksten op het net en voorziet in een mogelijkheid om te reageren.
  mischien kun je ergens vermelden “enkel positieve reacties toegelaten”.
  toch bedankt om de vrijheid van meningsuiting te respecteren.
  veel succes verder , ik zal u niet meer storen.
  veel succes verder

  Like

 6. Misschien ligt het aan mij maar ik snap die laatste reactie niet. Natuurlijk neigt het hier naar een chaotisch zootje vol impressies en ideeën. De waarde daarvan zal voor eenieder anders zijn. Maar om dat meteen snobistisch te noemen?

  En zoals Marc zegt, is het niet snobistisch wanneer er oprecht van iets genoten wordt. Populisme en snobisme zijn scheldwoorden die gebruikt en gehanteerd worden door hen die zich bij de gratie van anderen dienen te definiëren.

  Like

 7. Ik heb de term ‘snobisme’ gebruikt voor mensen die denken dat ze speciaal zijn omdat zij boeken lezen, films zien, muziek beluisteren, kunstenaars kennen, die niemand anders leest, ziet, beluistert of kent. Zij denken dat zij daardoor iets meer zijn dan de gewone jongens en meisjes. Ik bedoelde zeker niet de nieuwsgierige avonturiers onder ons, die altijd op zoek gaan naar iets nieuws, maar die dat vanuit een diep verlangen doen, en niet als een oppervlakkig tijdverdrijf. Ik vind dat de reactie van Marc helemaal overeenstemt met wat ik zelf denk van snobisme. Hij geeft alleen andere voorbeelden. Ik hoop dat het nu wat duidelijker is. Je ziet bijna meteen welk vlees je in de kuip hebt. Als Peerke naar Gene Clark verwijst, weet ik dat dat volkomen oprecht en uit het hart is. Bij Roen hetzelfde. Ik ken weinig eerlijker bloggers (over muziek) dan zij beiden. Zij mogen over om het even wie schrijven, het zal nooit snobistisch zijn.

  De reactie van een zekere Marnix vind ik volkomen misplaatst. Als je vindt dat iets stinkt, dan ga je daar toch niet je naam onder zetten: je loopt er in een grote boog omheen. Zelf vind ik alvast dat wat hier op meer dan drie jaar verzameld werd geen ‘stinkende brij’ is. Integendeel zou ik zeggen. Een andere naam voor mijn blog zou Welriekende Dreef kunnen zijn. Het zoeken naar schoonheid, het verwezenlijken van waarheid, het communiceren over de taal, de kracht van de verbeelding en het uitzonderlijke van de resultaten daarvan – dat zijn voor mij belangrijke principes. Een filosofisch principe waar ik me probeer aan te houden is: behandel iemand anders nooit zoals je zelf niet behandeld zou willen worden. Maar uiteraard laat ik me daarom nog niet beledigen door nitwits als die Marnix van hieronder. Ik heb die man niet gevraagd om mijn shit te lezen, ik heb hem al helemaal niet zijn mening gevraagd. Desondanks had hij dat wel mogen doen, maar dan had hij enkele argumenten moeten gebruiken, en die heb ik niet gezien, alleen scheldwoorden. En dat aanvaard ik niet.

  Mijn leven is chaotisch, de wereld is chaotisch, en dat aanvaard ik. Het geheel van wat hier staat is een uitdrukking van mijn ervaring van de wereld, het is de taal van mijn ervaring van de wereld. Dat geheel kan bijgevolg alleen maar chaotisch zijn. Wat niet wegneemt dat ik er orde probeer in aan te brengen. Maar het moet een gefundeerde orde zijn, geen orde van uniformen, geen orde die opgelegd wordt door een repressief systeem, of door een staat.

  In deze chaos is iedereen welkom. En iedereen mag er voor zich naar believen orde in aanbrengen. Maar noem mijn werk alstublieft geen stinkende brij.

  Like

 8. Welja, ik bedoelde ook dat ik Marnix’ reactie niet snap en geloofde dat hier een ander doel achter zat.

  Het is niet aan ons om jou te dwingen om jouw impressies te ordenen volgens ons systeem. Ik grasduin er naar believen in maar gedraag me zoals ik me ook gedraag als ik bij iemand op bezoek ben: met het nodige respect voor de gastheer en zijn gastvrijheid. Mijn woordkeuze voor “zootje” was noch mag als denigrerend gelezen of begrepen worden.

  Snobistische blogposts heb ik hier nog niet gelezen, wel eerlijke ontboezemingen en een blijvende verwondering over de wereld. Ik zal niet altijd je mening delen of me over hetzelfde verwonderen maar ik kan wel de oprechtheid ervan appreciëren.Wie die verwondering niet inzien wil, is verstard in het eigen gelijk.

  Like

 9. ja, die verwondering van Sezaar, dat is hier wel een toverwoord.
  ik kom hier al een hele tijd lezen. en voorlopig blijft dat ook zo, niet anders dan anderen of wel.

  Like

 10. Sezaar, we zitten op de zelfde golflengte. Je bent altijd welkom, ik twijfel er niet aan dat je altijd je voeten zult vegen. Heel erg bedankt voor de appreciatie.

  En jij Evy, trouwe lezeres, ook van harte bedankt. Zonder lezers als jullie was ik hier al lang geleden mee gestopt.

  Like

 11. Je vraagt je af of wat je wil doen, zin heeft. Volgens mij heeft het zin als het voor jou zinvol is. Zo simpel is het, denk ik. Wat dat ene Zijn betreft dat alle zijnden zou verbinden, komt me dat voor als een vraag naar God…

  Like

 12. Highway 61 revisited was vandaag bij de krant te koop voor enkele euro, die ik ervoor veil had, ook omdat je er zo vol lof over bent. ‘k Heb hem nu opstaan, zalig!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: