HET KERKELIJK HUWELIJK

het kerkelijk huwelijk2

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

11 gedachten over “HET KERKELIJK HUWELIJK”

 1. Ja, jij hebt wel chance!

  Dat was toch een verschrikkelijke tijd, toen de mensen zo bang werden gemaakt. Elk genot was verdacht.

  Like

 2. Recent is er een zeer in detail uitgewerkte catechismus uitgegeven door de katholieke kerk. Het zou denk ik interessant zijn om een vergelijking te maken. Ik ontken niet dat de kerk de mensen vroeger bang maakte. Er waren van die ‘hemeltergende’ regeltjes zoals je niet naakt in de spiegel mocht kijken en je niet zonder hemd een douche mocht nemen. Seksualiteit was alleen toegelaten in het kader van de voortplanting. Enz. Maar goed dat de tijden veranderd zijn. Ik denk dat een gezonde portie seks een boost van energie en welzijn kan betekenen, maar daarmee sla ik waarschijnlijk een open deur in. Of op gebied van seksualiteit de moderne wereld altijd het gelijk aan zijn kant heeft, betwijfel ik anders ook. Van het ene uiterste naar het andere. Ik doe niét mee.

  Like

 3. Hugo, ik weet het niet. Ik vermoed uit de jaren veertig. Ik heb het vorige zaterdag teruggevonden tussen mijn oude papieren. Ooit heb ik dit uit een catechismus geknipt, meen ik mij te herinneren.
  Ik heb lange tijd in zonde geleefd. En zeer zeker zal ik branden in de hel. Wat zeg ik, ik brand nu al in de hel.

  Martine, ik durf gewoon niet meer naakt in de spiegel kijken.

  Ik heb dit stukje hier geplaatst om mezelf eraan te herinneren waar wij vandaan komen. Als je dat voor ogen houdt, is het moeilijk om mensen die in de traditie van de Koran zijn opgegroeid te bekritiseren. We kunnen natuurlijk wel een dialoog voeren.
  Ik zag onlangs een foto van expo 58 met daarop allemaal vrouwen met hoofddoeken. Belgische vrouwen. Maar dit zijn natuurlijk ook open deuren.

  Ik betwijfel of de wereld nu beter is dan die van vijftig jaar geleden. Maakt het uit?
  Ik heb destijds De seksuele revolutie van Wilhelm Reich gelezen. Wat is er lekkerder dan seks, wat is er mooier dan erotiek?

  Like

 4. Je zult wel gelijk hebben, martin, maar wat mij betreft past seksualiteit best in bepaalde (veilige) omstandigheden en wat dat betreft, slaagt de kerk de bal nog niet helemaal zo mis, vooral door te onderstrepen dat seksualiteit niet mag gebanaliseerd worden. Misschien word ik nu bezien als een ouderwetse trut, maar het kan me niet schelen. Nou ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is he.

  Like

 5. hoe kom je erbij om dit hier te plaatsen? Je verwijst naar de Koran maar dat boek laat wel toe dat man en vrouw scheiden en daarna met een ander trouwen of, opnieuw, met elkaar.
  Nee, de vraag is: waar zit je mee dat je dit hier? En dan lees ik hierboven de commentaren en je antwoorden. Ik mag er niet aan denken….

  Like

 6. Maar Mark toch, hieronder staat toch waarom ik dit hier geplaatst heb. Bovendien heb ik altijd van collages gehouden. Maar de voornaamste reden is waar ik een velen van ons vandaan komen: een verstikkend katholicisme.
  En ik heb heel precies gezegd dat wij mensen rondom ons die uit de Koran-traditie niet kunnen veroordelen, want kijk maar eens hoe ons verleden was. Is dat dan niet duidelijk genoeg? Ik waag me niet aan kritiek op de Koran, want dat boek ken ik niet.

  En als je het dan toch wil weten: ik heb dit hier eveneens geplaatst omdat ik het bijzonder grappig vind. Grappig en vreselijk tegelijk.

  Like

 7. Te gek voor woorden en tegelijk onrustwekkend. Wat mij het meest stoort aan dit dogmatisme? Dat de regels opgelegd worden door mensen die zelf nooit getrouwd zijn of zelf geen kinderen hebben. Daar ga ik toch van uit.

  Like

Reacties zijn gesloten.