DURE KERSEN: TERWIJL IK WACHT OP HET EINDE VAN DE WERELD

Ook de voorbije dagen heb ik geen kersen gegeten. Nochtans is het de tijd, dat zie ik als ik ’s middags tussen de massa’s door de Nieuwstraat loop en op andere plaatsen waar ik kom. Veel zijn het er niet, plaatsen bedoel ik, maar bijna overal zijn er kersen. Op de radio wordt almaar herhaald dat alles duur wordt, straks hebben we niets meer, en ook dat zie ik aan de kersen, aan hun hoge prijs. Toch trek ik mijn schouders op bij dergelijk slecht nieuws en begeef me naar de ‘markt’ waar ik boeken koop van Nietzsche, Aristoteles (die me opnieuw zal leren een goed mens te worden), Francis Bacon, Alberto Moravia, Rüdiger Safranski (een zeer geschikte schrijver voor jonge mensen die zich op het pad van de filosofie wensen te begeven), Mary Dearborn over Peggy Guggenheim, Paul Auster, Emily Brontë, Nathaniel Hawthorne, Ernest Hemingway, Maurice Maeterlinck, Michael Ondaatje, Michail Boelgakov, Philip Roth, Shakespeare, en Philippe Claudel, en ik weet niet wie nog allemaal. Een boek is nu goedkoper dan een kilo kersen.

Het zijn vreemde tijden. Soms denk ik echt dat het de laatste zijn, dat wij de laatste mensen zijn. Ik weet dat ik veralgemeen, maar het valt me op dat we zoveel mogelijk willen verzamelen. Straks zijn er geen cd’s meer, geen elpees, daarom moeten we er vandaag nog zoveel mogelijk kopen. Zo heb ik mij – en ik voel enige schaamte als ik aan deze opsomming begin – de voorbije maanden, wanneer precies weet ik niet meer, terwijl ik van al mijn oude platen nog min of meer weet op welke dag en op welke plaats ik ze heb gekocht, de volgende muziekverzameling aangeschaft: Sam Bush, ‘Laps In Seven’, met Emmylou Harris en en Buddy Miller, het is een bluegrassplaat maar er staat een bijna psychedelische versie op van ‘White Bird’ van de seventies band It’s A Beautiful Day; Emmylou Harris, ‘All that I Intended To Be’; Woven Hand, ‘Mosaic’; Dion, ‘Dion’, uit 1968, voor de bonustrack Daddy Rollin’ In Your Arms’, en zoals je weet is Dion de enige zanger die op de hoes van ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ staat afgebeeld; Dion, ‘Bronx in Blue’ (2006), in Porto gevonden;  Bon Iver, ‘for Emma, forever ago’; Grant Green, ‘The Feelin’ Spirit’, zeer bezielde jazz, van een uitstekend gitarist; Dexter Godon, ‘A Swingin’ Affair’, voor de zomeravonden; The Style Council, ‘Our Favourite Shop’, uit nostalgie; Elliott Murphy, ‘Notes From The Underground’, een plaat die ik moest kopen, maar ik heb er geen spijt van, sinds ‘Just A Story From America’ (1977, dat was het jaar van de bicentennial) had ik geen platen van Elliott Murphy meer gekocht.

Het spreekt bijna vanzelf dat ik ook the Gutter Twins’ ‘Saturnalia’ aanschafte, en kort daarna Isobel Campbell & Mark Lanegans ‘Sunday At Devil Dirt’. Tot mijn spijt kon ik noch naar het concert van the Gutter Twins noch naar dat van Campbell & Lanegan. Ik gaf nog meer geld uit: Nick Cave & The Bad Seeds, ‘Dig!!! Lazarus, Dig!!!’; Gary Louris, ‘Vagabonds’, dit is een van de weinige tegenvallers die ik de afgelopen zes maanden heb gekocht ; Architecture In Helsinki, ‘In Case We Die’;  Clem Snide, ‘End Of Love’, als ik in de platenzaak iets tegenkom op het Fargo-label koop ik het meestal, hetzelfde geldt voor Secretly Canadian en Glitterhouse; Elvis Costello & The Imposters, ‘Momofuku’, zeker een van de betere cd’s van dit jaar; Soy Un Caballo, ‘Les heures de raison’; Joan As A Policewoman, ‘To Survive’; PJ Harvey, ‘White Chalk’, waar ik alleen maar een kopie van bezat en daarmee is nogmaals bewezen dat kopiëren en downloaden niet betekenen dat je geen cd’s koopt, eerder het tegendeel is waar: wat je echt mooi vindt wil je ook hebben; Lavender Diamond, ‘Songs For You To Sing’, zelfde opmerking als bij PJ Harvey;  Blood Meridian, ‘Kick Up the Dust’, zelfde opmerking als bij PJ Harvey; Aldina Duarte, ‘Apenas o amor’;  Madredeus, ‘Ainda – Original Motion Picture Soundtrack From The Film “Lisbon Story” written and directed by Wim Wenders’, deze plaat klinkt nog beter en droeviger zonder de mooie beelden van Wim Wenders erbij, het betoverende, soms wanhopige en zelfs mystieke geluid van Lissabon stijgt uit de stem van Teresa Salgueiro op; Madredeus, ‘Movimento’; Joni Mitchell, ‘Shine’, alleen Moody Blues had mottigere hoezen, waardoor ik zo lang gewacht heb om deze plaat te kopen; Damien Jurado, ‘And Now That I’m In Your Shadow’, een gezellige zeurpiet, en meestal wacht ik even voor ik plaatjes van gezellige en ongezellige zeurpieten koop (die worden namelijk heel snel goedkoop); Ry Cooder, ‘I, Flathead’, voor als ik toch nog een keer wil lachen; John Fogerty, ‘Revival’, klinkt als Creedence, maar toch iets minder vurig, je hoort de formule, en dat zou niet mogen, maar hey, het is John Fogerty!; Chris Whitley & Jeff Lang, ‘Dislocation Blues’, met uitstekende covers van ‘Stagger Lee’, ‘When I Paint My Masterpiece’ en ‘Changing Of the Guard’;  Bonnie “Prince” Billy, ‘Lie Down In the Light’, ook weer vrolijke muziek; Paula Frazer, ‘Leave the Sad Things Behind’, Chris & Carla, ‘Fly High Brave Dreamers’, voor Chris en Carla en hun Walkabouts heb ik al heel lang een zwak; en Howe Gelb, ‘Sno Angel / Like You’.

Ik kocht ook nogal wat soul en oude pop: Don Covay, ‘The Platinum Collection’, van Don Covay heeft de jonge Mick Jagger zeer veel opgestoken; Marvin Gaye, ‘Midnight Love’, ontstaan tijdens zijn Belgische periode, in Oostende; Delaney & Bonnie, ‘Home’, waar ik al een eeuwigheid naar zocht, het is de eerste elpee van het blanke soul-duo, dat eind jaren zestig zoveel deining zou veroorzaken in de rockwereld en waaruit Derek & The Dominos zou ontstaan; Aretha Franklin, ‘Amazing Grace – The Complete Recordings’, omdat Aretha nergens straffer zingt dan hier, in het aanschijn van haar god; The Delfonics, ‘The Very Best Of The Delfonics’, nee, the Delfonics zijn geen uitvinding van Quentin Tarantino; Clydie King, ‘The Imperial And Mint Years’; Betty Davis, ‘Betty Davis’, een funky sister, de plaat verscheen in 1973; Sharon Jones & The Dap Kings, ‘100 Days, 100 Nights’, reconstructie van de sixties soul; The Clique, ‘Sugar On Sunday: The Definitive Collection’, R.E.M. heeft destijds hun ‘Superman’ gecovered, ik bezat de elpee al, maar hier staan negen bonus tracks op; Harry Nilsson, ‘Son Of Schmilsson’, voor de vier bonustracks (of om ooit aan iemand cadeau te doen, voor Cristina in Porto kocht ik John Cales ‘Paris 1919’ en Dusty Springfields ‘A Girl Called Dusty’); Nick Lowe, ‘Jesus Of Cool’,  zeer mooi uitgegeven en nog altijd goed; Dennis Wilson, ‘Pacific Ocean Blue’, een schitterende heruitgave van de oorspronkelijke elpee, met daaraan gekoppeld het nooit eerder uitgebrachte materiaal voor de elpee ‘Bambu’, samen verpakt in ongetwijfeld de mooiste hoes van het jaar; Maria McKee, ‘Live At the BBC’, Jefferson Airplane, ‘Live At the Fillmore East 1969’; Jefferson Airplane, ‘The Essential Jefferson Airplane’, Stephen Stills, ‘Just Roll Tape’, erg primitieve opnamen uit 1968 van latere hits als ‘Change Partners’ en ‘Suite:Judy BlueEyes’; Nick Drake, ‘Made To Love Magic’; The Everly Brothers, ‘The Works’, ik denk dat ik daar al lang alles van had, maar ik was niet helemaal zeker, het is een uitgave zonder enige informatie, een economische crisis-editie van het doorgaans vrij dure Rhino-label, waar desondanks 72 prachtige songs op verzameld werden; Everything But The Girl, ‘The Works’, zie bij the Everly Brothers; Diverse Artiesten, ‘Theme Time Radio Hour With Your Host Bob Dylan’; Diverse Artiesten, ‘On Vine Street – The Early Songs Of Randy Newman’; Bob Lind, ‘Elusive Butterfly – The Complete Jack Nitzsche Sessions’, zeer mooie folkrock, op deze compilatie heb ik heel lang zitten wachten, en hetzelfde geldt voor ‘More Of the Cake Please’ van de unieke girl group the Cake; Diverse Artiesten, ‘Blame It On the Dogg – The Swamp Dogg Anthology 1968-1978’, uitstekend ook al weer (je moet weten dat je dingen als dit in het vinyltijdperk onmogelijk kon vinden in België, ik ben overigens nog steeds op zoek naar ‘Total Destruction to Your Mind’ van diezelfde Swamp Dogg); Diverse Artiesten, ‘The Bert Berns Story – Twist And Shout Volume 1 – 1960-1964’, soul en pop van Solomon Burke tot Lulu; Tony Orlando, ‘Halfway To Paradise – The Complete Epic Masters 1961-1964’, een verzameling aanstekelijke kitsch, Brill Building Pop zeggen de kenners ( Yo La Tengo’s ‘And then nothing turned itself inside’ out bevat een song getiteld ‘Let’s save Tony Orlando’s House’, en zo zie je maar dat uit het ene altijd het andere voortkomt, soms met kleine, soms met grote gevolgen); voor wie van dit soort muziek houdt is ook het derde deel van de Phil Spector-imitators reeks interessant: ‘A Third Wall Of Soundalikes – Phil’s Spectre III’.

Om deze lange opsomming af te sluiten keer ik naar het vaderland terug. Ik heb als ik me niet vergis nog maar één Belgische elpee gekocht, ‘Vantage Point’van deus, zeker niet slecht, maar ik ben er nog niet vertrouwd mee. Hun ‘The Vanishing Of Maria Schneider’ is een van de beste nieuwe songs die ik dit jaar heb gehoord. Overigens is de hoes, ontworpen door Michael Borremans, heel bijzonder. Eerst vond ik ze aan de lelijke kant. Maar het beeld fascineerde me wel. Eigenlijk boezemde het me angst in. Het verband met de cd zag ik niet goed. In Porto ontmoette ik José Almeida Pereira, een jonge en veelbelovende kunstenaar. Hij toonde wat voor een interessante kunstenaar Michael Borremans is, iets wat ik helemaal niet wist. Ik volg de nieuwste ontwikkelingen in de kunst niet meer op de voet. Een soort oververzadiging, denk ik. Maar sinds José me al die werken van Borremans op internet heeft getoond zie ik ook de schoonheid van de hoes van ‘Vantage Point’.

En nu ga ik eens kijken of ik toch niet wat betaalbare kersen kan vinden.

Voor ik het vergeet: ik wil in deze context Roen, Peerke, Boleuzia en andere muziekschrijvers bedanken voor hun enthousiaste omarming van rock and roll in al zijn vormen en gedaantes. Van hen blijf ik leren.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

15 gedachten over “DURE KERSEN: TERWIJL IK WACHT OP HET EINDE VAN DE WERELD”

 1. Met enige schroom zeg ik ‘dank U, heer Pulaski’, want ik vind het gewoon te veel eer voor deze simpele maloot. Ik ben jou oneindig veel meer dankbaar voor jouw hier heerlijk beschreven inzichten, ervaringen, levenslessen, avonturen, poëzie, schrijvers, verloren gewaande filmpjes, The Paul Butterfield Blues Band, Johnny Jenkins, Tim Buckly, John Cale, Skip Spence, enzovoort, enzovoort. Ook uit deze opsomming haal ik weer veel waardevolle informatie. En je hebt me met deze “opsomming” een paar keer aan het lachen gebracht. Wat zeg ik?! Schateren deed ik! En dat was làng geleden. Dank ook daarvoor; het deed deugd.

  En je hebt gelijk; zelfs een paar kilo witloof is haast duurder dan een zeurpiet-cd 🙂

  Roen

  Like

 2. Oela ,is dat echt waar, allemaal gekocht?

  Ik moest mij intens concentreren om de lijst door te nemen, en was tevreden dat ik een klein gedeelte herkende. Maar ik ben dan ook geen melomane.
  Ik download alles waar ik -al is het maar een flauwe –herinnering aan heb en daar durft wel wat pulp tussen kruipen (geen probleem!) en luister naar radio1 om mijn moedertaal te onderhouden.
  .Met de kersen voer ik wel oorlog, en met de abrikozen en de pruimen, en Martin, druiven zijn pas vanaf september interessant, of misschien zelfs niet.
  We zijn ons aan het laten inpakken .Is er een dokter in de zaal?

  Like

 3. Oei, oei, ik ga nog heelwat moeten blokken, vooraleer ik examens in de melomanie durf af te leggen!
  Martin,hoe verwerkt gij die stof?

  Like

 4. ik zag ze, de kersen, net voor de middag, de verpakking viel op, mooi, ze leken duur, ik kocht ze niet en bracht bananen, kiwi’s en appels mee. en worteltjes en sla, maar dat zijn groenten.
  Reeds bij het begin van je opsomming dacht ik ‘mooie lijst’, maar dan val ik in herhaling. Ik laat de herhaling maar staan.

  Like

 5. … dat altijd verlangen blijft. Ondertussen opgevuld, tijdelijk ingelost, als een surrogaat ahw, door kersen, cd’s, boeken… enzovoort.
  De kersen zijn inderdaad duur. Deze week kies ik voor het eerst sedert lang voor een boek. De kersen laat ik sowieso staan.

  Like

 6. aangewandeld door de Nieuwstraat. Ik heb een week of zo geleden kersen gegeten en een maand of zo geleden twee platen gekocht: crescent, van John Coltrane en, terwijl ik daar toch in die enige winkel in Antwerpen stond, vlug eentje meegenomen – en meebetaald – van Yussef Lateef. Nu het einde stilaan in zicht komt – het Nederlands is al een half dode taal, de beschaving verdwijnt, het café Bagdad gaat failliet en zorgt voor een wereldwijde financiële ramp – denk ik er eerder aan te gaan met zo weinig mogelijk bagage. Dus koop ik mijn laatste spullen zorgvuldig, overwogen en met dat oog op het einde, inderdaad. Sinds die goedkope gastarbeiders in Sint-Truiden minder goedkoop geworden zijn, zijn kersen inderdaad een stuk duurder. Boeken koop ik ook nog wel, liefst in pocketeditie (Nous sommes tous des playmobiles, Nicoals Ancion; Martin, je Frans is niet zo goed maar ik werk aan de vertaling, die dan weer duurder zal uitvallen dan 7 euro- Het Zwarte Boek, Pamuk; nog een Ondaatje ook; Echolallies, precies over het verdwijnen van 1 & ander; helaas in het Engels en het Frans, niet in het NL verkrijgbaar).

  Like

 7. Safranski zijn werken zijn indrukwekkend maar jonge mensen geïnteresseerd in filosofie zou ik voor hun eerste stappen toch andere werken aanraden. Bijvoorbeeld Nicholas Fearn “Filosfen van nu” of anders wel een overzichtswerk van J. Sperna Wielandt, H. Achterhuis of waarom niet Bryan Magee (“Het verhaal van de filosfie”). Er zijn veel boeken en overzichtswerken, het ene al beter dan het andere.

  Safranski is wel prachtig als je je echt wil onderdompelen in Nietzsche, Heidegger, Schopenhauer,..zijn werken hebben een Duitse “grundlichkeit” die alleen maar gerespecteerd kan worden. Ik was minder te vinden voor zijn “Het kwaad. Of de drama van de vrijheid.”, al leerde het me wel hoe ik “heart of darkness” moest lezen en begrijpen.

  Glitterhouse, Fargo, Secretely canadian zijn mooie labels maar ik ben ondertussen een beetje afgestapt van ik koop blindelings alles van een label, zelfs al heb ik dan nog steeds mijn keurmerken.

  Like

 8. voor al die onschatbare informatie die nooit verloren zal gaan
  door jou verzamelt
  voor ons
  we zijn met niet veel meer
  die het waarderen
  LiefsWMBT

  Angela

  Like

 9. “Mooie lijst”… en Total Destruction To Your Mind heb ik natuurlijk ook 🙂
  Als je wilt zal ik ze uploaden en stuur je daarna het adres waar je ze dan kan downloaden.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: