VERWELKEN

leopardi

Voor het slapengaan, de laatste minuten van mijn zevenenvijftig jaar, sla ik een van mijn uitverkoren boeken open, toevallig op pagina 44 en lees dit:

“Van absoluut niemand die de leeftijd van vijfentwintig gepasseerd is, waarna de bloei van de jeugd direct begint af te nemen, kan naar waarheid gezegd worden, afgezien misschien van een of andere stompzinnige figuur, dat hij geen ongeluk ervaren heeft. Want ook al zou het lot iemand in alles gunstig gezind zijn geweest, dan toch zou deze na het verstrijken van genoemde periode zich een enorm zwaar en bitter ongeluk bewust zijn, een ongeluk dat misschien nog zwaarder en bitterder is voor degene die minder door ander ongeluk getroffen is, namelijk dat van het verval en het einde van zijn dierbare jeugd.”

Bieden deze woorden van Giacomo Leopardi troost of strooien ze zout in de wonde?

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “VERWELKEN”

 1. De vraag is natuurlijk wanneer iemand, voor wie het lot altijd gunstig gezind is geweest, zich bewust gaat zijn van het einde van zijn dierbare jeugd. Toch eerder zout in de wonde wat mij betreft, maar het geeft niet.

  Van harte een gelukkige verjaardag gewenst Martin! Ik mag hopen dat Hope Sandoval straks uit jouw verjaardagstaart komt gesprongen en jou haar ‘Five string serenade’ toezingt.

  Roen

  Like

 2. Roen, dan zou ik opeens op z’n minst dertig jaar jonger worden. Five String Serenade dan nog nog wel! Van harte bedankt

  Martine, een verjaardagswens is nooit banaal. Van harte bedankt.

  Like

 3. Beste Martin,
  Een hele fijne verjaardag, met mooie muziek, een goed boek, een lekker glas wijn en een mooi zomerzonnetje !!
  Groeten, Marc

  Like

 4. ‘Vergane jeugd ‘is niet erg,’Vergane geluk’ wel….ik wens je dus een héél gelukkige verjaardag !!!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: