Gisteravond lag ik uitgezakt op de canapé voor de televisie en overtrad op die manier nog maar eens een van mijn levensregels. Want de tv stond aan. Eerst zag ik de onvermijdelijke Bart De Wever misnoegd in de camera kijken, terwijl hij nog wat krampachtige Vlaams-nationalistische onzin stond te debiteren en met veel arrogantie de hypocrisie en dubbelzinnigheid van zijn partij verkondigde. Ik begrijp nog altijd niet waarom een ‘politicus’ die nauwelijks enige aanhang heeft bij de bevolking zo vaak wordt opgevoerd in de media. Daarna werd aan de hand van straatinterwiews duidelijk gemaakt dat de Franstaligen geen vertrouwen hebben in Yves Leterme. Mijn Frans is tot mijn grote schaamte beneden een aanvaardbaar peil, maar ik heb evenmin vertrouwen in Leterme. Nog een geluk dat de door de Vlaamse media zo gehate Joëlle Milquet toch nog tot de regering toetreedt, om het sociale aspect ervan enigszins te bewaken.
Vervolgens kregen we nog een keer Goedele Liekens in China voorgeschoteld. Als ik Goedele zou heten zou ik zeker mijn naam veranderen. Dat is toch geen naam voor een seksgodin? Ik ben niet echt wat je noemt een mensenhater, maar op een gegeven ogenblik vond ik, nu is het genoeg geweest, deze ‘dame’ verdient’ de guillotine. Over die guillotine was ze overigens zelf begonnen. Goedele Liekens lijkt ervan uit te gaan dat we hier in het Westen allemaal – mede dank zij haar goede raad – een perfect seksueel leven hebben. Dat de Chinezen het niet de hele tijd over vagina, penis en clitoris hebben maar met enige schroom over seksualiteit praten wijst er op dat die mensen toch wat achterlijk zijn en dat ze alleen maar een verdrietig, fantasieloos in-en-uit kennen. Wat kunnen die Chinezen nog veel van ons leren! Maar lang zal de onwetendheid niet meer duren, de zaligmakende Westerse cultuur dringt snel door in hun dagelijks leven, en weldra is iedereen er volkomen bevredigd, zelfs de vrouwen zullen eindelijk een orgasme beleven. Ik ben geen mensenhater, maar arrogante ‘specialisten’ als Goedele Liekens vind ik bijzonder lachwekkend, vooral als ze in de illusie leven dat ze iets weten. Nog een geluk dat ze de zaken op het einde van het programma een beetje relativeerde.
Lang geleden maakte ik hier een lijst van verwenste en vervloekte ‘bekende Vlamingen’. Wim Opbrouck stond daar ook in, meen ik mij te herinneren. Sinds gisteren moet ik wat dat betreft mijn mening herzien. Wim Opbrouck is een beminnelijk en gecultiveerd man. Waarschijnlijk ergerde ik mij aan zijn alomtegenwoordigheid in de media, en dat is nog altijd zo. Ik begrijp niet waarom zulke prachtkerels als Opbrouck zich zo laten misbruiken. Gisteravond in Lux XL echter heeft hij het omgekeerde gedaan. Hij heeft de televisie gebruikt om wat schoonheid, vooral muziek en stilte, in de huiskamers naar binnen te flitsen.
Veel van de fragmenten die hij gekozen had, hebben me diep geraakt, het meest van al de pianospelende ‘gekken’ Henryk Gorecki en Reinbert De Leeuw, maar ook de kunstenaars Gregor Scheider en Wolf Vostell (ik kende geen van beiden), Leonard Bernstein, Miles Davis en de filmregisseur Henry Jaglom (waar ik vroeger een aantal films van heb gezien, onder meer ‘Can She Bake A Sherry Pie’ met Karen Black). Wat mij het meest ingenomen heeft voor Wim Opbrouck was zijn pleidooi voor stilte. Ik heb hier al meermaals mijn beklag gedaan over de onbeschoftheid van mediatypes die hun gasten niet laten uitspreken, die geen seconde stilte kunnen verdragen. Kort voor zijn dood heeft Jacques Derrida daar nog op gewezen. Nu deed Wim Opbrouck het ook, en dat siert hem zeer.
Ik had inmiddels bijna de vorm aangenomen van onze canapé, dus bleef ik maar liggen waar ik lag en keek nog naar Phara, helemaal gewijd aan Hugo Claus. Het was een mooi, respectvol programma met als gasten Cees Nooteboom, Piet Piryns en Suzanne Holtzer, Hugo Claus’ redacteur bij de Bezige Bij. Het leek wel alsof Phara en Lieven van Gils de opmerking van Wim Opbrouck over het laten uitspreken (of zwijgen) van gasten hadden gehoord, want zelden werd een van de drie zeer boeiende genodigden onderbroken. Ik heb zeer gefascineerd naar het gesprek zitten kijken en luisteren. En ik ben ook hevig geschrokken. Dat kwam door niet meer dan een toeval – maar zoals u weet hecht ik veel belang aan het toeval. Want nu bleek dat de laatste woorden van Hugo Claus waren: “niet buigen!” (in Vlaams dialect: “nie pleuije”). En wat had ik hier op 19 maart meteen na het vernemen van het overlijden van de schrijver genoteerd? “Ga niet met gebogen hoofd in de donkere nacht.” Vreemd, toch. Maar wat ik nogmaals wil benadrukken: dit was een uitstekend gesprek, iets wat je zelden op televisie ziet.
In Nova, de Nederlandse Terzake, vroeg Twan Huys (toch een journalist die ik hoog heb zitten) op de avond van het overlijden Piet Piryns de kleren van het lijf. ‘Bent u nu in het huis van Claus? Wie zijn daar nog meer? Wat doen ze nu? Hoe is het allemaal gegaan, die laatste momenten? Heeft-ie nog wat gezegd, helemaal op het eind?’
Wat doet het er allemaal toe? Piryns werd uitgespeeld als de reporter op de plaats van de ramp. Hij stond er bedremmeld bij. De sleutelgatjournalistiek, ook bedreven door de gevestigde media. Waarom dat gekeuter naar details uit de privacy? Bij Phara vond ik het reuze meevallen. Toen Van Gils smeuïg wou beginnen over Claus en de vrouwen riposteerde Nooteboom “dat het niet de Story is”.
Trouwens, na Nova was er een docu over Boudewijn Büch en het demasqué rond zijn persoon. Intimi vertelden (integer!) over zijn leven en plotse overlijden. Büch pleitte in een tv-column omtrent de moord op Pim Fortuyn nog voor het ont-celebreren en de mystificatie van de dood.
LikeLike
Dat mag je vaker doen, dan weet ik weer wat ik wel en niet mis?
Goedele en haar geweldige waarheden alvast niet.
LikeLike
ik ben toen in slaap gevallen en de tv stond niet eens op.
bedankt voor de verslaggeving.
LikeLike
Bedankt voor de reacties. Dit is echter geen verslaggeving, maar mediakritiek. Verslaggeving heb ik in mijn 9-5 job voldoende gedaan, en nu nooit meer, hoop ik.
Tom, ik heb die documentaire over Boudewijn Büch ook gezien. Ik had ernstige bedenkingen bij de duidelijke afgunst van zijn broer.
LikeLike
het was alleen maar goedbedoeld.
LikeLike
Dat van mij ook hoor. Ironie met hoofdpijn!
LikeLike
“in-en-uit”, reminds me of “good old in-and-out” Clockwork Orange style. Dat even terzijde! 🙂 Pam was ook nog eens hier.
LikeLike
Ja, over Goedele heb ik het op m’n blogje ook al gehad. Naar aanleiding van een programma over abortus ingeval er door een zwangerschapsonderzoek blijkt dat de foetus een handicap heeft. Ik ben niet te spreken over de tendentieuze aanpak van Liekens pro abortus. Maar ja, platitudes en erger, manipulaties vallen misschien van GL en van VTM in het algemeen wel te verwachten…
LikeLike
Dag Pam, ja, daar was het ook een verwijzing naar, je bent een goede detective, the good old in and out van Anthony Burgess (en van Stanley Kubrick)
LikeLike