L’ATALANTE VAN JEAN VIGO: MIJN UITVERKOREN FILM

films,beste films,top-1,atalante,de standaard,steven de foer,jean vigo

Steven De Foer dook voor De Standaard in het filmarchief en koos de honderd beste films aller tijden uit. Zijn keuze is onberispelijk. De top-vijf ziet er bij hem als volgt uit:

1. The Godfather, part two – Francis Ford Coppola -1974
2. Psycho – Alfred Hitchcock – 1960
3. Citizen Kane – Orson Welles – 1941
4. Some Like It Hot – Billy Wilder – 1959
5. Once Upon A Time In America – Sergio Leone – 1984

Wat opvalt is dat het stuk voor stuk Amerikaanse films zijn. Mijn top-100 zou er alleszins helemaal anders uitzien, al zouden er wel overeenkomsten zijn. Ik heb er lang over gedaan om mijn beste film uit te kiezen. Nu twijfel ik er niet langer aan: het is L’Atalante van Jean Vigo uit 1934. Hier volgt de openingsscène. Het loont de moeite om de hele scène te bekijken en daarna de hele film. Er bestaat niets mooiers dan deze film vol poëzie, liefde en drama.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

12 gedachten over “L’ATALANTE VAN JEAN VIGO: MIJN UITVERKOREN FILM”

 1. Inderdaad, Peerke. De herkomst van een film wordt bepaald door waar hij geproduceerd wordt, niet door de nationaliteit van de regisseur.

  Like

 2. Ook met film ben ik niet echt bezig. Zou geen top 5 kunnen samenstellen hoewel er – door enthousiaste vertelllingen van anderen – een paar films zijn die ik zou willen zien. Maar als ik in het verleden terugduik herinner ik me Dodeskaden van Akira Kurosawa en Irezumi van Tabakayashi als … bijzonder. Die Blechtrommel heb ik ook zeer genoten. Paris Texas van Wenders, vooral om de muziek. En … (lach niet) The Sting. Zonder TV en zonder DVD toestanden zal ik nu wel een en ander missen… het zij zo, maar ik herinner me toch wel heel wat films die om de een of andere reden bijzonder waren (Raise the Red lantern… nog zo een…. stoppen maar want eenmaal aan het schrijven blijven ze komen.)

  Like

 3. bedankt voor de commentaren, maar wat ik graag wilde weten: vinden jullie deze openingsscène van l’atalante een indrukwekkend stukje film?

  Like

 4. Martin, ik zou je wel willen vertellen wat ik van dit filmfragment vind, maar spijtig genoeg kan ik het niet behoorlijk laten afspelen, omdat het maar met schokjes voortgaat. En dat zal wel niet de bedoeling zijn, veronderstel ik…

  Like

 5. Hoezo? Bedoel je dat de film niet af is? Ja, elke fictie is natuurlijk een fragment, met een begin, een midden en een einde. Dat is onherroepelijk.

  Like

 6. jawel, de film lijkt wel af en toch is het een fragment; on and on?
  is het dat wat hem, onder andere, zo mooi maakt?

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: