CONTINUÏTEIT EN DISCONTINUÏTEIT

young parents and kids

Ik heb nog heel wat autobiografische notities in kladversie over mijn eerste Brusselse periode (van 1969 tot 1977, het jaar dat Laura en ik naar Antwerpen verhuisden). Maar voorlopig zet ik een punt achter dat verhaal. Ik stel vast dat het mij geen goed doet om intensief in mijn verleden te gaan wroeten. Ik geloof dat Ester me daar ook al voor gewaarschuwd heeft in een ‘voetnoot’. Twee keer ben ik in psychoanalyse geweest; ik wil dat hier niet nog eens over doen, hoe verleidelijk het ook is, vooral als je geen nieuwe ideeën hebt. Dat sluit niet uit dat ik later de draad weer opneem.

Want ik wil nog schrijven over het Living Theatre in Brussel; de schoonheid van Julian Beck en Judith Malina; een gast in de Karmelietenstraat die Ildemaro heette en een film had gemaakt over Frederico Garcia Lorca in New York; mijn eerste grote liefde; Sarah; de geboorte van mijn zoon; de geuren en kleuren van een nieuw leven; de schitterende jaren dat ik filosofie studeerde aan de VUB; hoe Leopold Flam mijn kijk op de wereld en op de menselijke werkelijkheid veranderde; het tijdschrift Aurora; Oswald in de gevangenis; een trip in Holsbeek; ziekenhuiservaringen; ingebeelde geslachtsziekten; champagne drinken bij de schoonouders; vegetarisme en macrobiotiek; nieuwe vrienden in Tram 81; een weekend met Oswald in Neerharen; wandelingen in het Zoniënwoud; twee concerten van the Rolling Stones, een van Lou Reed en een van Traffic; Angie; Oostduinkerke (waar Rilke verbleef); astma-aanvallen ten gevolge van het roken van teveel hasjiesj; hoogtes en laagtes van mijn huwelijksleven; kennismaking met de eerste platen van Neil Young; vrienden in Amsterdam; Luc D. en de andere vrienden aan de VUB; de dandy Eric DC; de echtscheiding, het gevecht met J. (die mijn beste vriend zou worden); Nietzsche en Marx; flirten met extreem-links; Trotski; toneelspelen in Doorndal; twee toneelstukken, waarvan maar een werd opgevoerd; mijn ‘echte’ ontdekking van William Blake, Walt Whitman, Hölderlin en het surrealisme; mijn liefde voor de VS, vooral gevoed door schrijvers, regisseurs en het tijdschrift Rolling Stone; de tegencultuur; mijn licentiaatsthesis over het einde van het gezin; enz. enz.

Dat is natuurlijk allemaal boeiend materiaal, onder meer omdat het zijn oorsprong vindt in een bijzonder boeiende periode, de eerste helft van de jaren zeventig. Maar ik moet het een tijdje laten rusten en me met het veel saaiere heden en de onzekere toekomst bezighouden. Met echte angsten en echte demonen; met vriendschap en liefde; met België; met mijn plaats in de gemeenschap; met mijn eenzaamheid en de eenzaamheid van zoveel mensen; met de imbeciliteit van film, radio en televisie; met de leugens en de waarheid in de kranten; met de weinige bewonderenswaardige mensen die zich verzetten tegen wreedheid, onrecht, onverschilligheid en lelijkheid; met schoonheid.

Foto: met vrienden en kinderen in Brugge, 1973

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “CONTINUÏTEIT EN DISCONTINUÏTEIT”

 1. maar je zal er nog over schrijven, denk ik. Over het oude maar ook over het nieuwe en over het mooie en over het saaie.
  Ik wens je veel sterkte, veel rust en een goede uitkijkpost.

  Like

 2. Ik had het in mijn voetnootje over die ene blog van je, waarvan ik duidelijk merkte dat het schrijven ervan je achteraf geen deugd had gedaan. Of dat wil zeggen dat je er helemaal mee moet ophouden over je verleden te vertellen, dat kan alleen jij aanvoelen.

  Het klinkt vreselijk cliché, maar vaak helpt het werkelijk om je met het heden bezig te houden, met niet te vergelijken, maar te proeven van wat er nu wél is.

  Ik wens je in ieder geval veel sterkte bij je zoektocht in het nu. In de mooie en in de minder gemakkelijke dingen.

  Like

 3. Martin, je weet zelf best waarbij je ‘goed’ voelt.
  Je hebt in ieder geval nog een enorme lijst onderwerpen waaruit je kan putten, me dunkt. Wat het heden betreft… och, daar kan ik weinig over zeggen, wegens ook hier te onzeker, jawel, zowel heden als toekomst.

  Like

 4. cjarel, ik moet er nog honderden scannen – maar ik heb daar nu het geduld niet voor. en ik moet dringend mijn broer eens opzoeken, die heeft zeker ook nog een schat.

  ik zal wellicht nog veel over mijn verleden schrijven, ik kan dat nu eenmaal niet uitwissen, en gelukkig maar. nu echter even niet. alvast bedankt voor de aanmoedigingen en de goede raad, sodade, esters, evy.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: