VOOR MICHEL BARTOSIK

Pas nu verneem ik dat Michel Bartosik – veel te jong – is overleden. Ik heb de dichter niet echt gekend, wel enkele keren ontmoet. Gottfried van Salzburg en ik hebben in de jaren negentig, ik heb nu geen zin om op te zoeken wanneer precies, in De Markten in Brussel een groot poëziefeest georganiseerd met als titel WOORDEN OPGESPBQRD. Vooral goede en dus miskende dichters zijn komen voorlezen. Michel Bartosik was daar ook bij. Ondanks de prachtige gedichten die hij voorlas bleef hij zeer bescheiden en vriendelijk. Een aantal van de dichters hebben na het evenement erg veel gedronken, waardoor ik mij nog maar weinig herinner van die avond. Ik meen dat Marc Tiefenthal, ook een uitstekend dichter, toen eveneens, en wel zeer actief, aanwezig was.

Toch moet ik toegeven dat ik niet zo veel gedichten van Michel Bartosik heb gelezen. Dat doet geen afbreuk aan mijn bewondering voor hem. Bij een goede dichter kun je in één gedicht geheel zijn werk en de mate van zijn bezieling lezen. Ik voeg hier nog aan toe dat ik weinig gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters lees, omdat ik bang ben voor het verlies van de ‘eigen’ stem. Michel Bartosik was ongetwijfeld een dichter die me had kunnen beïnvloeden. En dat is nog steeds mogelijk. Moge hij in vrede rusten.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

3 gedachten over “VOOR MICHEL BARTOSIK”

  1. was ik bij woorden opge… op jouw vraag, was ik zeer ingenomen met Michels voordracht en vooral onder de indruk van mede-organisator Von Salzburg. Michel leed inderdaad niet aan kapsones.

    Like

  2. Dit is slecht nieuws. Ik heb hem niet gekend. Wel bijna, maar ‘bijna’ is niet goed genoeg en in dit geval erg definitief.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: