BELOFTEVOL VERLEDEN

Zoals beloofd volgt hier een lijstje van mijn favoriete re-releases, boxen en compilaties verschenen in 2007. Het is heel goed mogelijk dat ik belangrijke of zeer mooie dingen vergeet. Tevens is de lijst beperkt omdat ik verre van alles heb beluisterd, laat staan gekocht. Het is gewoon een voorkeurslijstje. Ik heb altijd graag lijstjes gemaakt en als jongetje van  acht of negen luisterde ik al elke zondag naar de hitparade op radio Luxemburg. Ik stond ook mee aan de wieg van Toppers van Tobbers in Humo. In de beginperiode werden de lijstjes nog per school gepubliceerd; ik stelde elke week een hitparade samen namens het Koninklijk Atheneum in Tongeren. Meestal stonden the Rolling Stones op nummer één.

1. Moby Grape – 1st album, Wow, Moby Grape ’69 en Truly Fine Citizen. Deze vier zeer miskende elpees werden eindelijk op cd uitgebracht door het onvolprezen Sundazed label. Moby Grape was een van de beste West Coast-bands uit de jaren ’60 en ’70. Ik hield zielsveel van hun harmonieuze stemmen, en heb nu een voorkeur voor de meer country-getinte songs. Alexander ‘Skip’ Spence was een van de groepsleden.

2. Emmylou Harris – Songbird. Vier boordevolle cd’s vol prachtige en vaak moeilijk vindbare songs van Emmylou. Een echte schat. De bijgevoegde dvd is een beetje een samenraapsel. Maar de muziek en de stemmen zijn zo schitterend dat dat vijfde schijfje er niet meer zo toe doet. Ik luister meestal toch met de ogen dicht. Op de derde cd van mijn box zit een kras en wel net op het nummer ‘Sin City’, uitgevoerd door Emmylou en Beck.

3. Neil Young – Live At Massey Halll. Eigenlijk is dit geen re-release, want de plaat is nooit eerder verschenen. Maar de opnames dateren uit 1971. Hemelse stem, hemelse songs.

4. Various Artists – Memphis. That’s All Right! From Blues To Rock ‘n’ Roll. Schitterende bluescompilatie op het Franse sagablues label. Bijzonder fraai uitgevoerd hoesje ook. Rocket 88 van Jackie Brenston met Ike Turner op piano is een van de 24 tracks. De overige 23 moeten er niet voor onderdoen.

5. Joy Divsion – Closer en Unknown Pleasures.

6. The Traveling Wilburys Collection. Inclusief een geestige dvd.

7. Nico – The Frozen Borderline. Twee elpees (‘The Marble Index’ en ‘Desertshore’) plus bonustracks, in een uitstekende productie van John Cale.

8. Sly And The Family Stone – Stand! en There’s A Riot Going On. Ook weer zeer verzorgde uitgaven, met veel bonustracks.

9. Betty Davis – Betty Davis. Een vrouwelijke pionier van de funk. Oorspronkelijk verschenen in 1973.

10. Various Artists – Ah Feel Like Ahcid. 24 American Psychedelic Artefacts from the EMI Vaults.

11. Fairport Convention – Liege & Lief. Deluxe Edition. Normaal gezien zou deze plaat op 2 staan. Maar Liege & Lief is al zo vaak uitgegeven dat ik de tel kwijt ben. Het is evenwel een van de allerbeste elektrische folkplaten die er ooit zijn gemaakt, en Sandy Denny heeft nooit beter gezongen dan op deze elpee. De uitvoering van ‘Matty Groves’ bezit een gruwelijke schoonheid.

12. J.B. Lenoir – Eisenhower Blues. Ook weer op het sagablues label. Ongeveer het beste van deze zeer originele, en politiek bewuste bluesman.

13. Warren Zevon – Excitable Boy.

14. Elvis Costello – My Aim Is True. Deluxe Edition. Ook de platen van Elvis Costello blijven maar gerecycleerd worden. Maar het blijft een uitstekend debuut.

15. The Triffids – In The Pines. De garagerockplaat van de Australische Triffids, die zoals iedereen weet bijzonder populair waren in België.

16. Dolly Parton – My Tennessee Mountain Home. In de American Milestones reeks.

17. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn. 40th Anniversary Edition.

18. Elliott Smith – New Moon.

19. Vashti Bunyan – Some Things Just Stick In Your Mind. Veel gekraak, dat wel.

20. Danny & Dusty – The Lost Weekend. Prachtige elpee, maar de cd-versie was vermoedelijk alleen verkrijgbaar tijdens hun concerten en zit jammer genoeg in een wit kartonnen hoesje, terwijl de oorspronkelijke hoes perfect voer voor dronkaards en fotografen is.

In mijn top-30 van nieuwe releases hadden ook ‘Dirt Farmer’ van Levon Helm, ‘The Pirate Gospel’ van Alela Diane, ‘Imagine Our Love’ van Lavender Diamond en ‘Songs III: Bird On the Water’ van Marissa Nadler moeten staan. Gewoon vergeten.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

7 gedachten over “BELOFTEVOL VERLEDEN”

 1. En na een verblijf op Roen’s Ranch heb ik ontdekt dat ik Jesse Sykes & The Sweet Hereafter uit het oog verloren ben. Die moet toch echt wel in mijn top-30. En op dit ogenblik zit ik naar die prachtige cd van Levon Helm te luisteren.

  Onnozel dat ik commentaar schrijf bij mijn eigen lijst!

  Like

 2. Met 34 jaar vertraging heb ik Betty Davis ontdekt. Perfecte afwisseling tussen de gitaarsongs op mijn mp3. Laat zich beluisteren op de fiets of tussen brussel centraal en madou.

  Like

 3. Ik ken er dus veel te weinig van om zinnig te reageren op jouw lijstjes, maar ik bewonder wel de klaarblijkelijke warmte, het enthousiasme waarmee je ze compileert. En ja… ik lees dat dus toch en mogelijk als ik dan nog eens ooit iets hoor of zie dat ik dan associeer met: “Tiens, ik heb daar precies toch al eens iets van gehoord of gelezen… op hoochiekoochie…
  Dus, desondanks toch interessant.
  En ik vind het helemaal niet onnozel dat je commentaar op je eigen entry schrijft!

  Like

 4. Nrs 3 / 6 / 11 / 15 / 17 /18 kocht ik ook. Van behalve 3 en 18 vraag ik me nu af wat ik met mijn ouwe lp versies ga doen. 3 is simpelweg essentieel. Wie slechts één cd per jaar koopt, zou deze moeten kopen, nu het nog kan in de laatste week van 2007.

  En Nr.2 ligt denk ik onder de kerstboom op me te wachten 🙂

  Hoe was het verblijf trouwens op Roen’s Ranch qua prijs / kwaliteit verhouding? Ik zou er ook wel eens een paar weken willen boeken.

  Roen!

  Like

 5. helemaal akkoord met levon helm, plant & krauss, beirut en vashti bunyan. fijne lijstjes martin! als je wil kun je m. zelfs lijstje checken op soundslike.be.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: