ZERO’S UITVERKOREN CD’S IN 2007

sky blue sky

Dit is mijn top dertig van het aflopende jaar. Ik plaats de cd’s in een volgorde die vandaag mijn voorkeur geniet, maar dat is zeer relatief, morgen zou de volgorde waarschijnlijk anders zijn – en in dat opzicht verschil ik waarschijnlijk niet van andere melomanen. In mijn lijstje zijn er eigenlijk geen winnaars en geen verliezers: alle cd’s die hier worden opgesomd zijn in zekere zin evenwaardig, wat erop neerkomt dat ik niet goed kan kiezen.

1. Wilco – Sky Blue Sky
2. Amy Winehouse – Back To Black
3. Danny & Dusty – Cast Iron Soul
4. Robert Plant & Allison Krauss – Raising Sand
5. Various Artists – I’m Not There (Original Soundtrack)
6. Ryan Adams – Easy Tiger
7. Mavis Staples – We’ll Never Turn Back
8. Bettye Lavette – The Scene Of the Crime
9. Ry Cooder – My Name Is Buddy
10. Patti Smith – Twelve
11. Mary Weiss & the Reigning Sound – Dangerous Game
12. Matthew Sweet & Susanna Hoffs – Under the Covers Vol. 1
13. Iron And Wine – The Shepherd’s Dog
14. Meg Baird – Dear Companion
15. Great Lake Swimmers – Ongiara
16. Beirut – The Flying Cup Club
17. Joe Henry – Civilians
18. Willy Mason – If the Ocean Gets Rough
19. Neil Young – Chrome Dreams II
20. Lucinda Williams – West
21. Rilo Kiley – Under the Blacklight
22. Joan As A Policewoman – Real Life
23. Richard Hawley – Lady’s Bridge
24. Andrew Bird – Armchair Apocrypha
25. Feist – The Reminder
26. Blanche – Little Amber Bottles
27. Diana Jones – My Remembrance Of You
28. Various Artists – Like A Hurricane: A Tribute To Neil Young
29. Bright Eyes – Cassadaga
30. Bonnie ‘Prince’ Billy – Ask Forgiveness

De platen van Amy Winehouse en Joan As A Policewoman zijn in 2006 uitgebracht, maar heb ik pas dit jaar voor het eerst gehoord. De cd van Bright Eyes heb ik met gemengde gevoelens opgenomen. Sommige songs van Conor Oberst hoor ik bijzonder graag, andere verafschuw ik. ‘West’ van Lucinda Williams ben ik pas de voorbije weken echt gaan appreciëren. Live in de AB viel ze echter tegen. Ik weet dat Patti Smith slechte recensies heeft gekregen, maar ik ben een fan, sinds 1975. Voor haar loop ik door de stad als de stad in brand staat, en er staan mooie, goed uitgevoerde covers op. De cover-cd van Matthew Sweet & Susanna Hoffs werkt zeer aanstekelijk. The Bangles waren nooit mijn kop thee, maar voor Susanna Hoffs heb ik toch wel een zwakke plek in mijn hart (of hoe heet dat orgaan?). Richard Hawley’s ‘Lady’s Bridge’ vind ik minder goed dan zijn vorige platen, maar ook van hem ben ik een fan, daarom krijgt hij alsnog een vermelding. Ik denk dat ‘Sky Blue Sky’ niet alleen de beste plaat van het jaar is, maar ook de beste cd van Wilco en dat Wilco de beste band is die nu muziek opneemt en optreedt. Het concert van Wilco dit jaar in het Koninklijk Circus is onvergetelijk. Sommige lezers zullen de ereplaats voor Amy Winehouse misschien vreemd vinden. Maar de Britse zangeres heeft gewoonweg een schitterende cd gemaakt – die ook nog eens in de smaak valt bij gewone mensen zoals ik. Het is tegelijk een eerbetoon aan Mark Ronson die dit jaar een prachtig nummer van Bob Dylan opnieuw onder de aandacht heeft gebracht. Op de soundtrack van de film I’m Not There staan nogal wat overbodige covers, maar er staan zulke mooie uitvoeringen op dat ik niet anders kan dan wat ik in een bepaald opzicht toch definitief heb gedaan. Bonnie ‘Prince’ Billy staat zo laag omdat hij zich zo laat heeft aangediend. Een overzicht van mijn favoriete re-releases en boxen volgt later.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

13 gedachten over “ZERO’S UITVERKOREN CD’S IN 2007”

 1. Een mooie lijst, en heel wat overeenkomsten met de mijne.

  Mijn goede voornemen is dat ik volgend jaar ook mijn lijst op dergelijke, sobere manier zal posten. Een persoonlijke lijst met favoriete platen moet voor zich kunnen spreken; dat behoeft niet al te veel uitleg.

  Verrassend in jouw lijst vind ik de hoge notering van ‘Cast iron soul’. Ry Cooder stond aanvankelijk ook in de eerste versie van mijn top 50 eind november, maar toen ik alle platen nog eens beluisterde, vond ik ‘My name is Buddy’ plots vreemd genoeg te langdradig. Dit terwijl ik de plaat de eerste weken na de aanschaf nochtans erg kon appreciëren; zeker met het hele verhaal erbij in het bijzonder fraaie boekje.

  Maar het is inderdaad zoals je zegt: een jaarlijstje is een momentopname.

  Groeten,
  Roen

  Like

 2. Ry Cooder is inderdaad wat langdradig, maar dat is misschien omdat ze nogal lang duurt. Ik twijfelde ook een beetje, maar dan heeft de inhoud me overtuigd.
  Cast Iron Soul staat zo hoog omdat mijn vrouw en ik die cd bijzonder veel hebben gedraaid, en het schitterende concert zal er ook wel voor iets tussen zitten. En een cd waar een song over Warren Oates op staat kan nooit slecht zijn.
  Er is natuurlijk een heleboel muziek uitgekomen die ik niet heb gehoord, het is daarom een zeer beperkt lijstje.

  Like

 3. Ja, Feist is wel goed. Ik heb ze ook nog maar past ontdekt, dank zij een vriend.
  Jongen, ik ben vandaag op je blog geweest (een paar dagen uit de running geweest) en jij hebt me daar een lijst. Zoveel werk! En je houdt het spannend. En het ziet er allemaal zo goed uit. Dat gaat me veel geld kosten. Maar ik zal best op jouw blog reageren…. Het is alleen dat ik me zo ellendig voel, en nu komt die verdomde luchtvervuiling er nog eens bij.

  Like

 4. Grappig, voor mij was Feist dan weer een van de grote teleurstellingen van het jaar. Ik vond de vorige plaat nochtans goed.

  Die van Mary Weiss & The Reigning Sound heb ik met al dat gedoe aan me voorbij laten gaan…DAMN

  Like

 5. Mooi lijstje, zoals te verwachten en te voorzien. Het valt mij op dat zowel Richard als Linda en Teddy Thompson ontbreken.
  Verder kan ik je ook nog Oren Lavie aanbevelen.
  Beirut wil bij mij maar niet aanslaan en, zoals jij ook al aangeeft, met Bright Eyes kan het alle kanten uit. Het ene nummer vind ik schitterend en een ander vind ik dan weer totaal overbodig.

  Groeten
  Patrick

  Like

 6. Wilco staat verdiend nummer 1, mevrouw bodega ofte wijnhuis onverdiend op 2. Ze zou aanslaan bij gewone mensen. Als je hoort wat ze zingt kan je alleen besluiten dat ongewonen mensen dit ongewoon wat onnozel gedoe gewoon vinden. REM, Bruce Springsteen staan er niet bij misschien wegens geen plaat uitgebracht. En tenslotte, wie zijn die zeveraars die Patti Smiths covers niet aankunnen? Beste wensen dus voor het oude jaar en op naar het nieuwe

  Like

 7. @ Patrick: Ik heb de cd van Richard Thompson nog niet en ook niet gehoord, dus kan ik er mij niet over uitspreken. Ik vermoed dat ze anders wel bij de 10 eerste zou hebben gestaan. Het concert van Richard Thompson was in ieder geval al schitterend.

  @Guy: misschien vind ik Feist beter dan jij, omdat die muziek voor mij nog zo nieuw was?

  @Marc: Van R.E.M. is een live cd uitgekomen en van Bruce Springsteen de cd ‘Magic’. Ik heb R.E.M. vanaf het debuut in 1983 (Murmur) of daaromtrent met veel enthousiasme gevolgd, maar de voorbije jaren niet meer no aandachtig. Bruce Springsteen volg ik al langer – maar deze cd is nog niet tot me doorgedrongen. Misschien ligt het aan mij, aan wat er met mij gebeurt?

  Like

 8. het is een mooi lijstje.
  dit klinkt onnozel maar ik laat het ferm staan.
  neen ik ken niet alles. ik moet nog heel veel ‘verkennen’. daar zijn al die lijstjes wel goed voor vind ik.

  Like

 9. Hier ook volop ellende, Martin, vanwege de luchtvervuiling. Met mijn astma wordt het ieder jaar maar erger en de puffer symbicort is daardoor mijn beste vriend de laatste dagen.

  En ik heb mezelf inderdaad weer wat aangedaan. Volgend jaar hou ik het op een top 30; tenzij er natuurlijk geen 30 cd’s verschijnen die het vermelden waard zijn. Maar bon, door die lijst verdrijf ik even de onrust in mijn hoofd; ik ga helemaal op in die dingen, waardoor ik de rest van de wereld en mijn ellende vergeet. Hopelijk heb ik nog genoeg energie om de laatste 10 nog te posten. Maar dat doe ik morgen wel. Vandaag ben ik op.

  Groeten,
  Roen

  Like

 10. @roen: symbicort is ook een goeie vriend van mij, maar ik denk dat ik zo al de maximale dosis neem. donderdagmddag en -avond was het hier echt vreselijk.

  @Jean G.: die bluesman is helemaal niet verborgen. Ik ben een bluesliefhebber, maar ik vind dat het een genre is dat zijn beste tijd heeft gehad. Vandaar dat ik nog maar weinig hedendaagse blues beluister. Maar een van de allergrootsten in de populaire muziek is en blijft voor mij Muddy Waters. En ik luister nog geregeld naar oude blues, niet in het minst naar Hoochie Coochie Man.

  Like

Reacties zijn gesloten.