IN MEMORIAM IKE TURNER

De legendarische muzikant, songschrijver, en producer Ike Turner is gisteren in zijn woonplaats San Diego op zesenzeventigjarige leeftijd overleden. Ike Turner was een van de grondleggers van de rock & roll en had talloze hits met Tina Turner. Voor degenen die niet echt geïnteresseerd zijn in populaire muziek is hij vooral bekend als de kerel die zijn vrouw mishandelde, wat vooral in de hand werd gewerkt door de Hollywood-draak ‘What’s Love Got To Do With It’.

Ike Turner was reeds op zeer jonge leeftijd bijzonder begaafd en had een goed oor voor ander muzikaal talent. De man speelde al rock & roll in 1951, met zijn Kings Of Rhythm. Jackie Brenstons ‘Rocket 88’ wordt vaak de eerste rock & rollplaat genoemd. Ike Turner schreef het nummer en speelde er op mee. Het werd in 1951 opgenomen in de Sun Studio in Memphis, waar Elvis Presley in 1954 zou debuteren. De single ‘Rocket 88’ kwam echter uit op het Chess label in Chicago. Ike Turner bleef altijd de man achter de schermen, ook later, toen hij zijn platen met Tina Turner opnam, en zeker op het podium, waar Tina uiteraard alle aandacht opeiste.
Ike Turner was een uitstekend gitarist en pianospeler. Wie nu precies de feedback heeft uitgevonden is nog altijd niet duidelijk, maar Ike Turner behoorde wat dat betreft alleszins tot de voorhoede. Hij werd geboren in Clarksdale, in Mississippi, een plek waar heel wat blueslegendes het levenslicht zagen.  De muzikant / producer werkte vaak samen met bluesgrootheden als Bobby ‘Blue’ Bland, B.B. King, Elmore James en Junior Parker (de man van ‘Mystery Train’). En vervolgens kwam de successtory van Ike & Tina Turner, met hun uitstekende soul-singles en legendarische optredens. Toen Tina Turner ‘River Deep, Mountain High’ opnam voor Phil Spector, mocht Ike echter de studio niet in.
Zoals zoveel andere zwarte muzikanten raakte Ike Turner verslaafd aan zware drugs, en na de scheiding van Tina, ging het van kwaad naar erger. In de jaren zeventig en tachtig werd hij elf keer gearresteerd, meestal in verband met drugs.
Volgens Ike is het portret dat van hem wordt geschilderd in de film ‘What’s Love Got To Do With It’ een karikatuur. In ieder geval werd zijn muzikale carrière er zeer door geschaad. Het lijdt echter geen twijfel dat Ike Turner geen zachtaardige jongen was en de drugs zullen zijn loopbaan ook niet echt geholpen hebben.
In 2001 nam Ike  een nieuwe plaat op, getiteld ‘Here and Now’. Vorig jaar won hij nog een Grammy Award in de categorie ‘traditionele blues’.

Zelf heb ik altijd van de muziek van Ike Turner gehouden, met een voorkeur voor de singles en elpees met Tina Turner. In een rechtvaardige wereld mag deze man, die mede aan de wieg stond van de rock & roll, nooit vergeten worden.

.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “IN MEMORIAM IKE TURNER”

 1. Prachtig I.M. , Martin.

  Zelf heb ik het nooit gehad voor de muziek van Ike & Tina, noch voor één van beiden solo. Maar da’s maar een kwestie van smaak, en niet belangrijk in deze; want idd: Ike was hoe dan ook een pionier. Hoe zou tante Tina gereageerd hebben op het vernemen van Ike’s dood?

  In ieder geval doet het mij toch beseffen, om toch maar eens de moed bij mekaar te rapen om mijn ranch in februari eens te verlaten om Neil Young nog eens live te zien. Ook al moet dat tussen 80 en 130 euro kosten. Er blijven tenslotte almaar minder en minder rocklegendes over. Bruce ook al met pijn in het hart (zeker na het lezen van de verslagen) moeten missen. én led zep 🙂

  Roen.

  Like

 2. via Roen ging ik op zoek naar Neil Young. Na een omweg ben ik nu terug hier en kom ik je groeten en zeggen dat ik ‘Orange Skies’ ook wel mooi vond en die hele cd maar nu ben ik bij het verkeerde onderwerp en val ik bovendien in herhaling.
  On and on, Martin, nog heel erg lang.

  Like

 3. Dank je Roen. Ja, Tina… alleen zij zal het weten.

  Evy, Orange Skies beschreef ik hieronder. Dit gaat over het leven en de dood van Ike Turner.

  Peter, over David Bowie moet ik dringend eens iets schrijven, je hebt gelijk. Maar dit stuk gaat wel over het leven en de dood van Ike Turner.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: