BLOGGERS ZIJN NIET GEK

Teksten schrijven voor een blog is geen verplichting. Niemand vraagt erom, tenzij jijzelf. Het is om die reden een moeilijke opdracht. Je weet niet of wat je schrijft ook gelezen wordt. En je hebt er veel discipline voor nodig. Je moet zowat elke dag iets interessants schrijven, anders verliezen de potentiële lezers zeker hun aandacht. Eigenlijk moet je je voor je blog met hart en ziel inzetten, alsof het literatuur of rock & roll is. Je moet je stijl verzorgen en de inhoud niet uit het oog verliezen. Je moet dus fraaie zinnen bedenken, die logisch op elkaar volgen. Je moet af en toe verrassend uit de hoek komen, dus niet elke dag hetzelfde verhaal. En het is nog beter als je tekst een soort van plot of pointe bevat.
Als je autobiografisch schrijft moet je er zorg voor dragen dat jezelf niet helemaal blootgeeft – en zeker met degenen die je dierbaar zijn mag je dat niet doen. Tussen autobiografie en exhibitionisme loopt er maar een fijne grens. Als je over onderwerpen schrijft die je nauw aan het hart liggen, zoals muziek, literatuur, film, moet je voorzichtig zijn dat je geen banaliteiten of gemeenplaatsen vertelt, dingen die iedereen al lang weet en in elke encyclopedie kunnen worden opgezocht. Je moet een originele invalshoek hebben. Je moet iets te vertellen hebben. Er zijn nog talloos veel andere dingen waar je moet op letten als je teksten voor een blog schrijft. Het is een verdomd moeilijke opdracht en je wordt er niet eens voor betaald. Je moet wel gek zijn om je met zulk gekkenwerk bezig te houden.
Maar niet helemaal. Want het is een groot genoegen als je reacties krijgt van mensen die je teksten hebben gelezen en zeggen dat ze het mooi vonden, of zich herkenden in wat je schreef. Als je niet voor jezelf maar voor de anderen schrijft, geeft dat soms zeer veel voldoening. Het is een vorm van communicatie die heel direct kan zijn. Het kan zelfs gebeuren dat je andere bloggers beter leert kennen dan bijvoorbeeld je collega’s op het werk. Om die reden is het geen gekkenwerk. Om die reden moet je niet helemaal gek zijn om teksten voor een blog te schrijven. Lang leve de bloggers!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

10 gedachten over “BLOGGERS ZIJN NIET GEK”

 1. ‘k Wist al lang dat ik gek was, Martin. Maar moet je het mij zo in mijn gezicht vrijven.HIHI.
  We blijven dus doorgaan met bloggen, ja toch, ten minste nog een tijdje. Of hangt ons vingertje soms boven de knop van “verwijder deze blog” ???
  Eerst een mooi afscheidbriefje schrijven, maar….wat gebeurt er als je er plots….euh…niet meer bent…het eeuwige bestaan ?

  Groetjes

  Like

 2. yammer, dat is maar een akelige gedachte, hoor. Je moet mij juist opmonteren! Ha ha!
  Alleen in nachtmerries denk ik aan die knop ‘verwijder deze blog’. Dat ik hem per ongeluk zou indrukken, bijvoorbeeld.

  Like

 3. het enige probleem dat ik met deze tekst heb, is het woordje “moet”. Met je blog “moet” je net niéts, Martin. Dàt is net de vrijheid van een blog. Ok, ik weet dat men hier en daar regeltjes probeert op te dringen, maar fuck ‘em: op mijn blog zeur ik wat ik wil, hoe kort of hoe lang of over wat dan ook. Daarom dat ik NOOIT meer voor een e-zine zal schrijven. Té veel idiote regeltjes in dat wereldje.

  Groeten,
  Roen

  Like

 4. ja, Proost! Martin, ‘lang leve de bloggers’ doet me immers een beetje aan feesten denken!
  En wat betreft dat verwijderen van een blog; ik heb onlangs een testblog gemaakt (om mijn nieuwe layout uit te proberen) en kort daarna netjes weer verwijderd. Skynet vroeg herhaaldelijk ‘of ik zeker was dat ik die blog wou verwijderen’. Wees dus gerust; zo maar ‘klik en weg’ kan niet.

  Like

 5. Roen, je hebt volkomen gelijk, je moet (?) dat ‘moeten’ dan ook niet letterlijk opvatten. Het gaat om een innerlijke dialoog waarbij ‘je’ = ‘ik’. Die regeltjes probeer ik dus aan mezelf op te leggen, waar ik zeker nooit in slaag. Het zijn mijn eigen nogal strenge regeltjes.

  De tekst gaat grotendeels over mezelf, omdat ik nu eenmaal autobiografisch schrijf, maar anderzijds is het een ode aan alle bloggers, of zij zich nu aan regels houden of niet. Misschien nog beter niet. Eigenzinnigheid vind ik heel lovenswaardig, neem dat maar van me aan.
  Toch denk ik dat veel bloggers met deze ‘vragen’ worstelen, de ene zus en de andere zo. Ach, je begrijpt me wel.

  Evy, ja, ik zag dat feestelijke aspect ook opeens. Dat van die regels is helemaal op mezelf gericht. Het feestelijke geldt voor iedereen. And now on with the show…

  Like

 6. Als jullie allemaal door blijven gaan, zal ik dat ook proberen (diepe zucht).
  Ik vind het prettig je uitgebreide teksten te lezen, Martin. Je voelt je wellicht niet opperbest, maar je bent wel creatief!

  Like

 7. Martin je hebt duidelijk wel een hoop fans en fans haken ook niet zo maar af! Neen, Martin regeltjes of niet, je bent van ons nog niet zo maar af! Even alle gekheid op een stokje, ik denk dat als je bij een aantal mensen belangstelling hebt weten te wekken voor je persoon, ze graag blijven volgen wat er met jou allemaal gebeurt. In veel bescheidener mate dan jij, ondervind ik dat ook. Laat ons dus maar lekker voortbloggen… Enne… voor een feestje ben ik ook altijd te vinden!

  Like

 8. Ja, ik worstel met dezelfde problemen. Is het interessant genoeg om gelezen te worden. Ik denk ook geregeld : wat voor banaliteiten heb ik nu weer geschreven of dat is gemakkelijk op het net te vinden. Maar goed, dingetjes onder de aandacht brengen is ook al iets. Men kan dan verder op het net zo men wil. En mooie volzinnen. Ik probeer soms, al ben ik vaak te kort van stuk.

  Like

 9. Mooi gesproken (of eigenlijk: geschreven). Eigenlijk net het duwtje dat ik nodig had om mijn schrijfsels niet langer te verstoppen en zelfs eens de moed te hebben ergens een berichtje achter te laten. Daarvoor is een bedankje hier wellicht op zijn plaats. Ik vind het wel een beetje eng maar sinds ik (nog) niet (of nauwelijks) gelezen word, kan ik de druk vooralsnog wel aan 😉

  Like

 10. mietwagen mallorca flughafen und gunstige mietwagen mallorca
  besten Touristenziele auf Mallorca

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: