DE VOGELS VAN CADAQUES

the birds of cadaques I

Tijdens een wandeling in de omgeving van Cadaqués in Catalonia in 1996 – al 11 jaar geleden, hoe de tijd vliegt! – werd ik verrast door deze massa opvliegende en weer neerstrijkende vogels. Het was, zoals iemand in een commentaar op flickr schrijft, inderdaad alsof het vogels regende. Ik denk dat ik nogal wat gezien heb in mijn leven, waaronder drakenbomen, Grand Canyon, garnaalvissers te paard, the Rolling Stones in 1972 (met Mick Taylor), the Byrds, de ogen van mijn zoon en zijn kleine handjes en de huid van mijn geliefde. Zelden echter werd wat ik voor het gemak mijn ziel noem dieper geraakt. Het is een beetje zoals de imaginaire klok in de parabel hieronder.

In Port Lligat, een gehucht van Cadaqués, waar Salvador Dali een groot deel van zijn leven doorbracht, was toen nog geen museum. Je kon gewoon naar het huis wandelen en door een deur naar binnen kijken, maar veel zag je niet. Vlakbij in een winkeltje kon je een mapje kopen met foto’s in bizarre kleuren van het interieur van Dali’s huis, van datgene wat je door de deur niet kon zien. Die beelden volstonden om je nieuwsgierigheid te bevredigen. Een bewonderaar van Dali ben ik alleen geweest in de zomer van 1968. Een bevlieging, meer niet.

Foto: Martin Pulaski

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “DE VOGELS VAN CADAQUES”

 1. Mijn excuses voor deze technische problemen. Het was mijn bedoeling dat je deze foto ook op groot formaat zou kunnen zien, maar flickr staat dat blijkbaar niet langer toe aan niet-leden. Waarschijnlijk wil flickr gevoelige mensen beschermen voor aanstootgevende beelden, maar die zijn er nu net niet te zien op flickr; zowat op het hele internet wel, en ook bij skynet, maar niet bij flickr. Blijkbaar willen ze ‘heiliger zijn dan de paus’. Het is wel jammer dat dit beeld nu niet op groter formaat kan worden bekeken.

  Like

 2. Als je een flickr account hebt kan het natuurlijk wel. En het is indrukwekkend prachtig, Martin.

  Een aantal jaren geleden kwam hier (hier dus) een zwerm spreeuwen overnachten. Als ze over het appartement vlogen van de toppen van de canada’s van voor naar de hoge kastanje achter, dan was de lucht gewoon gevuld. Je kon niet kijken waar geen vogels vlogen. Jammer dat ze ze hebben weggejaagd, want de mensen in de buurt vonden het maar niets (lawaai, vogelpoep overal enz. ) ipv met ontzag naar het spektakel te kijken.

  Maar de plek waarop jij je foto nam, de locatie, ja die is dus superbe.
  En ik houd nog steeds van Dali. Zoals ik van meer weirde dingen houd.

  Like

 3. Vogels.
  Volgens mij zijn het inderdaad spreeuwen zijn. Vanaf half oktober vergaap ik me ieder jaar aan hun indrukwekkende balletten. Nog een paar weken en dan steken ze ook hier de Middellandse zee over om naar warmere oorden te trekken Ontroerend mooi.

  Like

Reacties zijn gesloten.