GENE CLARK EN THE BYRDS

‘Here Without You’ is een van de meest heuglijke* songs van the Byrds, maar ze hadden er veel. Schrijver en zanger van het lied was Gene Clark. Hij stierf op 24 mei 1991. Die dag voelde ik mij alsof ik een broer verloor. Als hij nog in leven was zou het vandaag zijn verjaardag zijn. Vandaar deze kleine ode. Goed nieuws is dat Robert Plant en Alison Krauss op hun duet cd ‘Raising Sand’ twee nummers van Gene Clark coveren, en niet de minste: Polly (zijn meesterwerk), en Through The Morning Through The Night, beide oorspronkelijk terug te vinden op de tweede elpee van Dillard & Clark. Mooi zo.

*vrolijk dansende levendigheid, schrijft Evy

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “GENE CLARK EN THE BYRDS”

 1. ‘Sweetheart of the rodeo’ staat ongetwijfeld in mijn top 20 aller tijden, ‘Raising sand’ ongetwijfeld in mijn top 10 van dit jaar. Vandaag overigens het plaatje van Levon Helm in huis gehaald. Het was gisteren eindelijk gearriveerd bij mijn platenboer. Ik had er 3 weken op gewacht. Ik ben eindelijk gerust nu, want ik kan er op het gepaste moment naar luisteren. Maandag lijkt met het gepaste moment, want zo’n plaat heeft ruimte nodig. Nu is het hier daarvoor veel te druk op de ranch.

  Groeten,
  Roen

  Like

 2. Ja, Sweetheart Of the Rodeo, natuurlijk. Staat The Gilded Palace Of Sin er toch ook in?
  En jij hebt kennelijk een goede platenboer. Hier in de hoofdstad van de EU vind ik het moeilijk om nog iets degelijks te vinden. Er is wel één – maar daar moet je snel zijn, want meestal hebben ze maar één exemplaar. Ik ga me af en toe bevoorraden bij Fat Kat in Antwerpen.
  Nog veel luistergenot volgende maandag!

  Like

 3. ‘Sweetheart of the rodeo’ en ‘The gilded palace of sin’ zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden, Martin. Gram Parsons at the top of his game. Dus ja, beiden in die top 20, en best zelfs op één en dezelfde plaats. Het was trouwens dankzij The Jayhawks en hun album ‘Tomorrow the green grass’ dat ik in 1995 de weg naar Parsons en z’n werk met The Flying Burrito Brothers en The Byrds vond.
  Roen.

  Like

 4. soms, zoals nu bij mij, vraag ik me af of er iemand kijkt naar die youtubefilmpjes.
  Ik vaak wel, zoals gisteren hier en nu nog eens. Vrolijke, dansende levendigheid!

  Like

 5. Beelden: maar ook schitterende, treurig-opgewekte muziek van the Byrds. Ik weet niet of iemand kijkt. Ik hoop van wel.

  The Jayhawks, fantastisch wat die band gedaan heeft om een nieuwe generatie de weg te wijzen naar wat vooraf ging. En de stemmen van Gary Louris en Mark Olson harmonieerden bijna even goed als die van Gram Parsons en Chris Hillman.

  The Long Ryders was ook zo’n band, maar net iets minder goed (hoewel Gene Clark bij hen te gast was).

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: