PRIMAIRE HEILIGEN

titian - maria magdalena

Is het een toeval dat de zeven primaire heiligen zulke mooie, welluidende namen hebben? En zal de letter A een belangrijke rol hebben gespeeld om heilig te worden verklaard, of om een goed leven te hebben geleid, zoals Αγαθα van Sicilië? Maria Magdalena, de eerste persoon die Jezus zag na zijn opstanding (αναστασις), met haar vijf A’s spant natuurlijk de kroon. Wijzen al die A’s dan niet alleen op heiligheid maar ook op ‘lichte zeden’, wat overigens net zo goed een vorm van heiligheid is?

Heilige Agatha
Heilige Agnes
Heilige Anastasia
Heilige Cecilia
Heilige Catharina
Heilige Lucia
Heilige Maria Magdalena
Afbeelding: Maria Magdalena door Titiaan.

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

12 gedachten over “PRIMAIRE HEILIGEN”

 1. hoe komt het dat deze G7 allemaal vrouwen zijn?
  Was het reeds een kwestie van emancipatie (vermoedelijk wel… )
  Dat het vrouwen waren, hielp in die tijd ook altijd goed bij het voorkomen van de letter A in de naam. Alleen Agneske heeft er geen vanachter. Maar zij was dan ook nog piepjong. (geen hoer… 13 jaar – en met een naam die ‘zuiver’, ‘rein’ betekent (jaja, hoe weet ene mens sommige dingen… een klein jeugdtrauma, lanten we maar zeggen…)

  Like

 2. Emancipatie? Daar was geen sprake van. Het West-Vlaams zit er voor iets tussen. Heilig in het West-Vlaams klinkt als geilig, vandaar.

  Like

 3. maar westvloamsch is ver van mijn bed…
  (vandaar absoluut geen associaties op basis van het onvermogen om de h en de g correct uit te spreken 😉 )
  Ik vermoed dat er wel degelijk een soort emancipatiegedoe achter zat (Als vrouw zou ik dat natuurlijk graag willen).
  De genoemde vrouwen vonden hun einde in de marteldood als (van de eerste) christenen. Dat vrouwen voortrekkersrollen spelen lijdt geen twijfel, toch???
  Dus!!!
  (en ik heb niet veel zin en te weinig grond om dit verder uit te spitten, gewoon een beetje lekker dwars… )
  Anderzijds, ik zit nu ook aan groupies te denken….
  jesus christ superstar

  Like

 4. Evy, het is een heel oud lijstje. Ik heb deze tekst hier gezet om de verbeelding te prikkelen. Ben ik in mijn opgzet geslaagd, wie zal het zeggen. We zitten alvast al in West-Vlaanderen en de geëmancipeerde vrouwen aldaar, dat is al een heel eind.

  Sodade, bedoel je dat de letter A vooral in vrouwennamen voorkomt? Of begrijp ik je verkeerd? G7 vind ik een prachtige vondst.

  Like

 5. als eindletter van heel veel vrouwennamen, zeker de oudere en die met een klassieke origine (ik heb zin om hier een eindeloze lijst te beginnen, zo bij de A…. maar… ik houd me in).

  Zelfs bij het nakijken van bijv. Indische namen voor vrouwen of mannen valt het me op dat meer, waarschijnlijk significant meer vrouwennamen eindigen op een a dan mannennamen. Maar ik durf daar niet te stellig in te zijn.

  Kwestie van opvolging van of heel veel a’s in één naam kan het daar ook wel tellen: Alaknanda, Aradhana, Ashalata enz.
  Ik denk echter niet dat er veel heiligen bij zijn.
  En bij de G7 komen ze al helemaal niet – denk ik (maar ik volg noch heiligen noch economie voldoende om me daar grondig over te durven uitspreken).

  Like

 6. v/ germaanse en latijns/gr origine
  Volgens mij nog eindeloos uitbreidbaar, maar ik houd er even mee op.
  Enjoy, Mr. van de Lijstjes

  Abachilda Abarhilda Adalberina Adela Adelburga Adolphina Agatha Agostina Albelenda Alberada Alda Aldegona, Aleida Amalberga Amalrada Amanda, Ambrosia, Angela, Anna Anselma, Ariana, Augustina Ava Azala Babelina Badeloga Baltelda Barbara Bava Bebelina Begga, Benedicta Berchta Bereheta Beretha Berethdinda Bernarda, Berta Bertgarda Bertha, Berthilia, Bertrada Bescela Bessela Betta Brigitta, Camilla, Carola, Carolina, Catharina Cecilia Childela Christina, Clementia Clodauuiua Clodawiva Cordula, Cornelia, Dagarada Daniëla, Dida Didila Didwara Dorothea, Duva Dymphna, Egesburga Egesloga Engeluuara Enna Erlinda Ermina Esacha Ethelmoda Euerloga Eulalia Euphrasia Evesa Fabiola, Faustina, Fernanda, Florentina, Fokka Folcrada Folgarda Francisca, Frauuara Frida Friderada Geba Gela Genoveva, Gerarda, Gerberga Gerbirga Gersuinda Geva Geyla Gherwara Gherwina Ghisela Gisla Godalinda Godelinda Godila Goduuara Gothuuera Grimuara Guodhelda Gutha Hathewa Heiga Heilewiga Heilwiva Heldeburga Helena Heletrada Helinda Heltrada Hema Hera Herburga Herlenda Herlinda Herlinda, Hermengarda Hildeberga Hildegarda Hildegonda, Hildrada Hostauuara Hruotberta Idasgarda Ideca Ingeluuara Irmengarda Irmgarda Isidora, Itda Jacintha, Jacoba, Johanna, Jozefa, Juliana, Klazina, Landburuga Landgarda Landrada Lantuuara Laura Laurentia Leandra, Leocardia,Leokatia, Leona, Leonarda, Leonia, Lidwina, Liedrada Lieuuara Liutgarda Lucia, Ludovica, Lutgarda Luua Luva Lydia, Madelrada Madhalberta Maga Magdalena Marcilia Marcella Malvina Margaretha, Maria Marina, Martha, Martina, Mathilda, Maura Megenberta Megenhelda Megenlioba Megina Meinza Menika Monica, Murina Norberta, Notha Oadrada Oda Odela Odgiva Odilia, Odlenda Odriana Oethellilda Ogiva Olga Oligia Olivia, Osgarda Osgiua Ostina Otelida Othehilda Paula, Petra, Petronella Philomena, Radsuinda Ratswinda Regana Regenburuga Regenelda Regina, Reimbolda Reinbolda Ricbolda Richelda Ricsuinda Rictruda Rikiza Rissinda Roberta, Rosa, Scholastica,Sigerda Sita Sophia
  Susanna Suzanna, Tetda Tetta Theaduuara Thecla, Theodelinda Theodlinda Theodora
  Thetburga Theudesinda Thiada Thietgarda Thiodsuinda Thiutuuara Thiwara Thrudberga Tiada Tietberga Tietlenda Trhutborga Trudberga Uda Uiuua Uota Ursula, Uthelhilda Uualdethruda Uuenda Uuerinza Uulgarda Valentina, VastradaVeronica Victoria, Vualdberta Vuelaca Vuigrada Wela Wilhelmina, Willa Willeca YmmaYolanda Zita

  Like

 7. btw, die Susanna, da’s de Kuise Susanna, wel te verstaan, om even terug te linken naar een onverlaat die het hier over geilige vrouwen ‘dorst’ te hebben….

  Like

 8. Je mag kiezen, Martin…
  En voor de rest mag je ook kiezen…
  (je mag ook alles kiezen, zoals h. van veen…)

  Een om mee te praten
  Eentje voor de sier
  Een om bij te slapen
  En een om zo nu en dan en dan alleen voor je plezier

  Een om mee te schrijven
  Een lelijke met verstand
  Een om in te blijven
  En eentje in reserve onopvallend bij de hand

  Een voor hoogtijdagen
  Een voor door de week
  Een die niks komt vragen
  En een om fijn te haten omdat ze alles tegenspreekt

  Een voor zwoele blikken
  Een voor boterham met spek
  Een met moedervlekken
  En een met vuile streken, maar wel helemaal te gek

  Like

Reacties zijn gesloten.