RED DE SOLIDARITEIT

logo

Op de blog Roen’s Ranch van Roen het Zwoen las ik een schitterende aanval tegen het Vlaams nationalisme. Zijn pamflet is bovendien een hartverwarmend pleidooi voor solidariteit met Wallonië. Roen roept op om de petitie voor solidariteit in België meteen te ondertekenen, voor het te laat is. Ik sluit me aan bij Roen, heb de petitie al ondertekend, en roep de lezers van mijn blog nu zelf ook op om hetzelfde te doen.

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

5 gedachten over “RED DE SOLIDARITEIT”

 1. Staat de solidariteit ter discussie?
  Is Belgisch nationalisme minder gevaarlijk dan Vlaams nationalisme?
  Is staatshervorming gelijk aan separatisme?
  En stel dat België oplost in Europa, wie wordt daar dan slechter van? Dreigt er dan ontij in de regio Wallonië?
  Wat is er verkeerd aan het pragmatisch aanpassen van beleidsniveaus?
  Voor mij is dat allemaal niet zo zwart/wit als voor vele verontrustte patriotten.
  Deze petitie wordt ongetwijfeld door vele goedmenende broeders getekend. Alleen lees ik in de begeleidende tekst geen antwoorden op de hypothetische gevaren die ze schetst.
  De dag dat ook maar één Vlaamse onderhandelaar het in zijn hoofd haalt het solidariteitsprincipe met gelijk welke minderbedeelde ter discussie te stellen, teken ik meteen.
  Maar met de Vlaamse eisen die nu ter tafel liggen hoeft gelukkig niemand zich zorgen te maken.
  Laten we alle media kritisch blijven lezen, voor het te laat is.

  Leve Wallonië, leve Brussel, leve Vlaanderen, leve Arlon, leve Oostende, leve de Ardeense ham, leve de Antwerpse handjes, leve wie zich Belg, Waal, Vlaming of Europeaan voelt.

  LucV, voorstander van een staatshervorming met gelijke kansen en respect voor iedere Belg én niet-nationalist.

  Like

 2. Beste LucV, ik ben op de eerste plaats een wereldburger, op de tweede plaats een Europeaan en op de derde plaats een Belg. Ik heb nooit van mezelf gedacht dat ik een nationalist was, integendeel. Opkomen voor het behoud van België zie ik als een ‘strijd’ tegen het separatisme en tegen het regionaal nationalisme van Vlamingen, Walen en wie dan ook.
  Ik ben ook een voorstander van een staatshervorming. Het is namelijk inmiddels zeer duidelijk geworden dat heel wat ministeries, departementen, instellingen beter opnieuw federaal worden. Dat zou denk ik veel efficiënter zijn om het land te besturen en de communicatie zou ook stukken beter worden. In het buitenland snapt niemand iets van onze politieke en administratieve structuren, tenzij misschien de Catalanen en de Basken.

  Like

 3. mja Luc…

  In het voormalige Joegoslavië dacht men in de jaren ’80 ook wellicht dat al die lawaaimakers “ongevaarlijk” waren. We hebben met z’n allen gezien wat ervan gekomen is in de jaren ’90. Nu, een kleine 15 jaar later, kreunt men daar nog altijd onder de gevolgen van die oorlog: een maandloon bijvoorbeeld, bedraagt er ocharme 300 euro. Het zal nog lang duren eer men daar die oorlog volledig te boven is.
  In ieder geval vind ik solidariteit een mooi, zinvol begrip waar ik altijd en overal achtersta… nu meer dan ooit, want het is er maar erg mee gesteld tegenwoordig. Het “zinloos geweld” van tegenwoordig bijvoorbeeld, is mijn inziens ook een perfect voorbeeld van de verloedering van de solidariteit.
  Voorts ben ik het ook eens met Martin’s voorstel tot staatshervorming, want inderdaad: in het buitenland maken we ons hoe langer hoe belachelijker met al ons gesplits…
  Hoe zou het overigens komen dat Vlamingen en Walen meer dan ooit zo ver van mekaar verwijderd zijn, dat we mekaar niet meer “kennen”? Precies: juist vanwege al die staatshervormingen die er in de laatste helft van de vorige eeuw geweest zijn…

  En bedankt voor het compliment, Martin 😉

  Like

 4. Mag ik even een ervaringsdeskundige citeren, een democraat pur sang (maar dat had u van mij natuurlijk verwacht):
  Vladimir Meciar, de eerste premier van de zelfstandige republiek Slovakije:

  Als je ergens bang voor bent, raak het dan aan.

  (Mijn toevoegsel: splitsen om tot beter bestuur te komen is geen vieze ziekte. Leve de franstaligen en leve de vlamingen, moge hun pad vaak kruisen maar niet langer elkander hinderen.)

  Like

 5. Politiek ‘is niet mijn ding’.
  Maar sommige dingen maken me verschrikkelijk boos.
  Ik heb die petitie gisteren nog ondertekend. Geen haar op mijn hoofd dat er aan gedacht heeft om dat niét te doen.

  Like

Reacties zijn gesloten.