VAN MONUMENTEN EN MENSEN

justitiepaleis

Het ‘Paleis van Justitie’: hoofdletters graag. Absurd, lelijk en toch onweerstaanbaar, door een onnoembare schoonheid aangetast, verheft het zich boven deze stad – een wanstaltig gedrocht, dat blijft fascineren, als een teken zonder betekenis.
Walg ik dan niet van deze ‘pseudo-eeuwigheid’ opgetrokken uit voornamelijk steen? Deze megalomanie, de hunker naar het overstijgen van ruimte en tijd, de illusie dat de dood kan worden overwonnen. In een soort van ‘godsroes’ stierf de bouwmeester, Henri Poelaert. Dat zou geen verbazing mogen wekken.

Willen velen van ons zich niet verheffen boven de anderen, beter zijn, sterker, verstandiger, rijker, meer gestaald? Zijn velen van onze lelijke soort toch niet aangetast door een onnoembare schoonheid, wat de fascinatie en het verlangen verklaart, het behagen en de behaagzucht, de moed om te kussen en de gedweeheid om zich te laten kussen? Leven velen van ons niet in de illusie dat ze onsterfelijk zijn en denken ze – alsof ze kleine goden zijn – dat ze het uur van de grote ontgoocheling, het moment van de val,  kunnen blijven uitstellen?

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “VAN MONUMENTEN EN MENSEN”

 1. Ik hou wel van die protserige tempels. Minder van de bouwers en bouwheren. Die zijn megalomaan, niet hun gebouwen, denk ik, die zijn wat ze zijn.
  In Brussel, ja, daar had je ook Leopold II. Sierde zichzelf ook met neo-stulpjes.
  In Antwerpen heeft justitie nu een megafrituur, inclusief de puntzakjes. Maar eigenlijk vind ik wel dat het iets heeft.
  En diep van binnen roert er zich geen godje meer bij mij. Eerder een klein pierke, maar dan wel een stuk of vier die nog flink kunnen uithalen.

  Like

 2. Ja, al die kleine pierkes er nu eens konden voor zorgen dat die Bart De Wever zijn mond zou houden en terugkeren naar zijn dorp!

  Dat Antwerpse justitiepaleis vind ik echt niet lelijk. Ik heb er gelukkig nog nooit frieten moeten eten.

  Herman ik houd ook van zulke protserige gebouwen, ook van het Brusselse justitiepaleis, ‘het blijft fascineren’.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: