ORAAL PESSIMISME

pessimisme,robert musil,karl corino,oraal sadisme


Ben ik een ‘orale pessimist’? Het lijkt er wel op, want lees maar: “De orale pessimist zou een ‘zorgelijke instelling’ ten aanzien van het leven bezitten, hij maakt het zichzelf moeilijk, zelfs van de simpelste dingen in het leven maakt hij nog een probleem, hij krijgt het aan de stok met zijn weldoeners en is in laatste instantie de geniale organisator van zijn eigen mislukkingen.” Ik las dit in de Musil-biografie van Karl Corino.

‘De man zonder eigenschappen’ kan inderdaad in zekere zin een mislukking worden genoemd omdat de immense roman niet werd beëindigd. Maar wie zou niet op zo’n manier willen mislukken? Helaas zal mij een gelijkaardige mislukking nooit lukken, ook al ben ik dan nog net als Musil misschien een ‘orale pessimist’.

Overigens gaat die vorm van pessimisme nogal eens gepaard met een bepaald sadisme dat zich uit in “bijten, bitsheid, nijd, afgunst en jaloezie.” Bijten doe ik alleen maar als ik eet en bitsheid is mij onbekend. De andere genoemde karaktertrekken komen mij wel bekend voor.

Nu ik ziek ben voel ik mij minder een ‘orale pessimist’ dan een onnozel kind. Ziek zijn is altijd een regressie naar de kindertijd. Inderdaad een regressie, ook al noemen sommigen de kinderjaren paradijselijk. Het mooiste liedje dat ik ken, She Said She Said van the Beatles, gaat daarover – en het werk van Marcel Proust ook voor een deel. Ik ben echter nooit graag kind geweest. Zodra ik tot ‘de jaren van verstand’ was gekomen wilde ik zo snel mogelijk het ouderlijke nest verlaten. Er was daar niets wat me gelukkig kon maken. (Over het paradijs heb ik vroeger al geschreven dat ik daar ongeveer hetzelfde over denk als Georg Groddeck: het bevindt zich in de baarmoeder, of in de verbeelding.)

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

5 gedachten over “ORAAL PESSIMISME”

 1. Martin,
  ik heb hier een poos op zitten soppen.
  Ik twijfel nu ook (voor mezelf) tussen onnozel kind (als ik met Z. praat voel ik me zo) en de pessimist (oraal of anders met gedeeltelijk of anderssoortige niet al te schone kwaliteiten – btw ik ben ook geen bijter). Z. zou me hier ongetwijfeld duidelijkheid over kunnen geven, maar zoiets vraag ik hem uiteraard niet. Het antwoord zou nog verrassender minder fraai kunnen zijn 😦

  Hoe gaat het verder met je? Nog steeds zo moe? Pijn?
  Het ga je goed.

  Like

 2. Bedankt voor de bezorgdheid, Sodade. Ik ben net terug van de dokter. Ik moet nog een week thuis blijven. De pijn is draaglijk, maar vervelend. Ik heb de indruk dat het toch al wat beter gaat. Maar ik heb geen zin om hier in details te treden i.v.m. mijn ziekte. In dat geval zou ik me helemaal blootgeven, en ik vind soms dat ik dat nu al veel te veel doe. Ik vraag me trouwens af waarom ik ooit voor een pseudoniem heb gekozen. Ik wilde me daar helemaal niet achter verbergen. Wat heeft het dan voor zin?

  Like

 3. (beetje beschroomd…)
  Het is prettig te lezen dat het wat beter is.
  …Het was niet mijn bedoeling om ‘nieuwsgierig’ te zijn, Martin.
  Mocht je dat zo ooit ervaren… excuus.

  Like

 4. Sodade, ik lees deze reactie nu pas. Nee, ik ervaar je bezorgdheid niet als nieuwsgierigheid, zeker niet. Ik denk dat ik gewoon niet te veel over mijn ziekte wilde zeuren, meer in het algemeen bedoeld. Excuus voor het misverstand.

  Like

Reacties zijn gesloten.