HET IS NIET ALLE DAGEN FEEST

muziek,boeken,melancholie,ziekte,western,pop,country,cormac mccarthy,blood meridian,marisha pessl,nabokov,italie,velvet underground,yo la tengo,dirk roofthooft,theater,mensch

Op dit ogenblik luister ik naar Kick Up The Dust, van Blood  Meridian. De naam van de band is tegelijk de titel van een boek van de Amerikaanse schrijver van existentialistische westerns, Cormac McCarthy. Niemand anders heeft het ‘wilde westen’ met zoveel diepgang beschreven als McCarthy. Ik houd van oude westerns, maar zelfs de beste, zoals Shane en The Searchers zijn oppervlakkige vertellingen in vergelijking met de romans van de unieke Cormac McCarthy. Blood Meridian is niet zo welsprekend als hun naar ik aanneem favoriete auteur, maar ik verwacht nog wel wat van deze band.

Nu ik het toch over boeken heb. Gisteren en vandaag heb ik tussen het slapen door Marisha Pessls veelgeprezen roman Special Topics in Calamity Physics uitgelezen. Met de eerste helft van het dikke boek heb ik het moeilijk gehad, maar zo ongeveer halverwege werd mijn geduld niet langer op de proef gesteld. Pessls virtuoze stijl is een combinatie van Nabokov, hardboiled detectives (Chandler, Hammett) en The Secret History van Donna Tartt. Ik denk dat de jonge schrijfster wilde wedijveren met Lolita, maar in die wedstrijd heeft ze uiteraard het onderspit moeten delven. Het onderspit delven? Een vreemde uitdrukking… Door de vele verwijzingen naar echte en fictieve boeken doet de roman nog meer denken aan Nabokovs Pale Fire dan aan Lolita. Nabokoviaans of niet, als ik de eindredacteur was geweest zou ik de helft hebben geschrapt. Maar wie ben ik? Ik ben een ouder wordende, vaak zieke man. Ook nu ben ik weer aan mijn kamers gekluisterd. Er is niets met me aan te vangen en ik vang niets aan. Deze regels schrijven kost me veel moeite, al wil ik niet klagen. Het leven heeft mooie momenten. Die zijn kostbaar en daar probeer ik van te genieten. Ik weet dat er nog in het verschiet liggen. Momenten waarop de zon schijnt, of ik loop op straat onder de volle maan, of als mijn geliefde me onverwacht bij de hand neemt…

Mijn reis naar Italië zit nog vers in mijn geheugen. Om die reden treur ik niet over een concert dat ik zal missen. Vanavond treedt Yo La Tengo op, een band die mij zeer genegen is. Ik bezit ongeveer alle cd’s van dit door the Velvet Underground geïnspireerde trio. Ze hebben werkelijk prachtige songs opgenomen (sommige ervan, zoals Today Is the Day, gaan over mooie momenten). Maar ik heb Yo La Tengo al zien optreden en wellicht keren ze nog terug naar Brussel. Dus waarom getreurd? Nu ben ik ziek en over enkele weken ben ik weer genezen. Dat hoop ik toch.

Ik ben blij voor Dirk Roofthooft met zijn Louis D’Or, hem toegekend voor zijn opmerkelijke rol in Mephisto Forever, een stuk waarover ik in november vorig jaar vol lof heb geschreven. Die ‘bespreking’ van me heeft toen nog hevige reacties uitgelokt, waarom weet ik nog altijd niet goed.
Ik weet niet of je deze pagina’s leest, Dirk Roofthooft, maar dat geeft niet. Ik kan je ook proficiat wensen zonder dat je mijn woorden ziet staan. Laat op een avond, na een voorstelling in de Bottelarij, ik geloof dat het Rusland voor Beginners was, voelde ik me eenzaam en melancholisch. Je hebt me toen aangesproken en – misschien zonder het te weten – veel troost geboden. Je hebt me de moed gegeven om de donkere nacht in te gaan op zoek naar een taxi. Je bent niet alleen maar een uitstekend acteur, maar een echte ‘mensch’. Nog veel geluk!

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

10 gedachten over “HET IS NIET ALLE DAGEN FEEST”

 1. ik heb geen enkele cd van Yo La Tengo, alleen maar enkele nummers op mijn laptop.
  Je hebt de groeten, hebben ze gezegd.
  Veel beterschap Martin.

  Like

 2. beste martin,
  als je de cd van blood meridian kan smaken, zal de muziek van het zweedse hyacinth house je misschien ook bevallen. om je alvast een idee te geven: http://www.myspace.com/wwwhyacinthhousese

  voor de rest: ziekte en daardoor onder andere optredens moeten missen; ik weet er de laatste 5 jaar alles van. ik hoop al lang niet meer op genezing, eerder op een mirakel.

  van harte beterschap gewenst,
  roen

  Like

 3. ben even in je archief gedoken, vanuit de link in je tekst. En van het ene naar het andere gehopt… Het helpt als ik niet slapen kan. (om de tijd te vullen)
  ik vond er ‘beloften’ van schoonheid enzovoort.

  Like

 4. Dank je Sodade, maar het genezingsproces heb ik niet echt in de hand. Op dit ogenblik ben ik vooral moe, de pijn valt nog wel mee. Maar de nevenwerkingen van allerlei medicatie… dat is niet zo aangenaam.

  Dank je Herman, maar nu gaat het schrijven niet goed. Te weinig energie, teveel melancholie, vooral sombere gedachten.

  Marco, wat een verrassing je hier nog eens te mogen begroeten!

  Roen, ik wist niet dat je ziek was. Ik wens jou ook spoedig beterschap. En ach, we hebben nog altijd de muziek binnen handbereik. In het ergste geval zingen we zelf maar wat.

  Elisabeth, sinds mijn kinderjaren heb ik geen vallende sterren meer gezien. Er is te veel licht in België, (maar dat is geen reden om het land te splitsen). Ik zal vanavond eens goed kijken.

  Dank je, Evy. Doe ze de groeten terug.

  Like

Reacties zijn gesloten.