CULTUREEL ERFGOED

 

Je kunt over alles schrijven maar niet alles door iedereen geschreven is boeiend. Veel moet worden behouden, schreef Hölderlin, wat een last is op de schouders. Cultureel erfgoed, vaak alleen maar goed om wat bij te lopen, staan of zitten geeuwen. Veel verdient terecht de vergetelheid of het hellevuur. We moeten onze ogen en andere zintuigen zoveel mogelijk sparen om ze op – magische – momenten de kost te kunnen geven. Het leven is kort en de tijd dringt. Miljoenen schreven over de zee, maar wie deed het zo boeiend als Herman Melville? Wie durft zich dan nog aan de zee te wagen?

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

5 gedachten over “CULTUREEL ERFGOED”

 1. Het magische, ja. Maar zijn dat de momenten? Je moet het ook in je hebben, aanvoelen, kunnen zien en willen zien. Het magische in de wereld is veelaal verloren gegaan. De wereld beheersen ipv. er in op te gaan.

  Like

 2. eerlijk gezegd… ik spaar mijn zintuigen niet.
  Ik doe er alles aan om dat niet te doen.
  Ik wou wel dat ik véél méér zintuigen had om me tegoed te doen aan zoveel dat nu achterwege blijft.
  Ik bedoel maar: Het is niet omdat ik de magie van een ‘feestmaal’ als superbe ervaar, dat ik niet alle dagen met smaak wil eten.
  Enfin, ondanks alles is er nog veel dat me smaakt.

  Like

 3. Sodade, ik begrijp je opmerking en ik ben het er natuurlijk mee eens dat we best van elk moment genieten, maar anderzijds heeft het toch geen zin ons te laten afstompen – of zelfs vernederen – door trash op televisie (24 uur op 24 uur) en producten van ‘schrijvers’ en ‘kunstenaars’ die niets over hebben voor hun publiek maar alles voor het geld en de roem . Namen wil ik hier niet noemen.

  Like

 4. Ik vrees dat ik niet ‘mee’ ben ivm namen noemen, maar dat zal wel niet zo erg zijn.
  Verder: natuurlijk is er teveel rotzooi!

  Like

Reacties zijn gesloten.