GRAVEN

kerkhoven,graven,ferrara,giorgio bassani,michelangelo antonioni

Foto: Martin Pulaski.

Het valt me nu op dat ik in Ferrara veel tijd doorbracht op kerkhoven. Eerst op het Certosa, de zeer uitgestrekte stedelijke begraafplaats. Bij een meisje in een soort van kantoortje gingen we vragen of ze ons de weg kon wijzen naar het graf van de onlangs overleden filmregisseur Michelangelo Antonioni. Hij is geboren in Ferrara en werd er ook begraven. Het meisje wist in welke windstreek zijn stoffelijke resten zich bevonden, maar meer niet. Misschien zou de verantwoordelijke van het kerkhof het wel weten. Die persoon was echter evenmin onvindbaar, zodat we zelf maar op zoek zijn gegaan. Zoveel doden… Ik keek vooral uit naar een graf vol verse bloemen. Tevergeefs, het kerkhof was te groot, het was ‘onbegonnen’ werk. Eerder die dag hadden we al voor de gesloten deur van het Antonioni Museum gestaan. Daar worden naar verluidt zijn aquarellen tentoongesteld. De deur van het museum leek wel een naamloos graf. In het Palazzo dei Diamanti, een prachtig en beroemd gebouw er vlakbij, wist men alleen maar dat het Antonioni Museum voorlopig gesloten was en niet wanneer het weer open zou gaan.

Op een andere dag bezochten we het Joods Kerkhof, op zoek naar het – imposante, stelde ik mij voor, waarom eigenlijk? – graf van de Ferrarese schrijver Giorgio Bassani. Ik heb wel veel graven van Bassani’s gevonden, wellicht familieleden, maar geen Giorgio. Het Joods Kerkhof is werkelijk indrukwekkend. Je moet eerst bij een mevrouw aanbellen om binnengelaten te worden. Mannen moeten hun hoofd bedekken met een keppeltje. Zeer bevreemdend vond ik de graven van tientallen Finzi’s en Contini’s, persoonsnamen waarvan ik aannam dat ze verzonnen waren. Kennelijk schreef Bassani minder fictie dan ik dacht, zijn zijn romans veeleer kronieken, autobiografische geschriften, geen ‘echte verzinsels’. Rest nog de vraag of er ‘echte verzinsels’ bestaan.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

10 gedachten over “GRAVEN”

 1. Dat ging daar op die begraafplaats kennelijk met wat men noemt de Italiaanse ‘slag’. Hoe anders op de begraafplaats van Montmartre waar ik aan de ingang van een vriendelijke jongedame een plannetje kreeg met genummerde graven én de namen van al wat een beetje naam had. Zo vond ik gemakkelijk het graf van François Truffaut.

  Like

 2. dit vakje is te klein en ik maakte enkele omwegjes, onder andere via de stukjes bot op het kleine, onverzorgde kerkhofje van Eze.

  ik weet het niet, van die verzinsels. Je doet me in ieder geval aan Marquez denken, die heeft niets verzonnen zegt hij (tenzij ik me vergis, …)

  Like

 3. Herman, op Père Lachaise krijg je ook een mooi plan. Maar het kerkhofbezoek is dan wel minder ‘avontuurlijk’.

  Evy, als je het verzint, bestaat het ook, denk je niet?

  Like

 4. Dichtung und Wahrheit…
  ‘verzonnen sprookjes’ in het collectieve geheugen van de mensen…
  Père Lachaise zonder ‘landkaart’ – meerdere malen. Heerlijk dwalen. Én vinden!

  Like

 5. maar ik wou eigenlijk al komen condoleren met de dood van Pavarotti…
  wat een hoop sterren die verdwijnen de laatste tijd.
  (sorry Mr. Pulaski)

  Like

 6. Kijk Sodade, nu heb jij mijn werk al gedaan. Nu kan ik rustig mijn ‘normale’ werk afhandelen. Bedankt voor de rouwbetuiging.

  Like

 7. lachen: met jouw antwoord uiteraard.
  De dood van P. is niets om mee te lachen.
  (wou ik toch even rechtzetten)

  Like

 8. Sodade, misschien was mijn vorige repliek wat te lichtzinnig? Maar natuurlijk begreep ik je lach niet verkeerd. Het doet me plezier dat je kunt met lachen met mijn onzin.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: