MET BO DIDDLEY GAAT HET BETER

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Ik las dat Bo Diddley, die een beroerte heeft gehad, aan de beterhand is. Daarnaast hoorde ik dat Ryan Adams (Easy Tiger) een nieuwe cd heeft. Gisteren zag ik trouwens het nieuwe schijfje van Chris en Carla (Fly High Brave Dreamers) liggen, maar ik heb het nog niet aangeschaft. Ik weet niet wat me scheelt, maar ik heb de voorbije dagen geen zin gehad om iets te kopen. Misschien zijn mijn driften voldoende bevredigd, maar dat betwijfel ik. Het zal eerder zijn dat ik zelfs te moe ben om een cd te kopen. Maar het blijft een goede zaak dat het beter gaat met Bo Diddley. Ik houd van de man. Van hem heb ik een paar weken geleden nog een schitterende dubbele verzamelaar gekocht, met eindelijk een degelijke, lekkere vettige sound, waarbij dat vuile ritme van Bo, Jerome, the Duchess et al heerlijk gaat klinken. Bo Diddley moet inderdaad goed klinken, cd’s uit de jaren ’80 van de man gooi je best in de vuilbak, die klinken als alle andere rotzooi uit die vreselijke periode. Niet dat het nu veel beter is, met Bush en Wolfowitz en Yves Leterme en Bart De Wever en de hele vermaledijde parade van levenshaters en afgeborstelde marionetten. Die Bart De Wever ligt nota bene wakker van een gedenkteken voor Peter Benoit, terwijl de wereld naar de verdoemenis gaat. Ik weet overigens helemaal niet meer voor wie ik nog kan stemmen. Die kerels zijn allemaal waardeloos, en de politica’s gaan dezelfde richting uit. Jongens toch! Vroeger was er nog klein links en eventueel de groenen, maar waar zijn klein links en de groenen naartoe? Ik kan nergens meer heen. Dakloos ben ik. Geen grond meer onder de voeten. Het Vlaams Blok ligt al op de loer… Maar liever op mijn blote voeten naar Fatima dan een stem voor dat geteisem. Ik zal zoals Diogenes de volgende dagen op zoek moeten gaan naar een mens. Een ‘mensch’ in het Jiddisch. In Wikipedia lees ik daarover het volgende:
In Yiddish (from which the word has migrated into American English), mensch roughly means “a good person.” A role model. A “mensch” is a particularly good person, like “a stand-up guy,” a person with the qualities one would hope for in a dear friend or trusted colleague. According to author and Yiddish popularist Leo Rosten, [A] mensch is a someone to admire and emulate, someone of noble character. The key to being “a real mensch” is nothing less than character, rectitude, dignity, a sense of what is right, responsible, decorous. (Rosten, Leo. 1968. The Joys of Yiddish. New York: Pocket Books. 237).

“Bo diddley done had a farm,
On that farm he had some women,
Women here, women there,
Women, women, women everywhere.”
Bo Diddley, door Bo Diddley alias Ellas McDaniel.

Nu begint het weer te bliksemen en donderen. En thuis in de slaapkamer staat het raam open. Een mens is nooit gerust.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “MET BO DIDDLEY GAAT HET BETER”

 1. Komaan zeg Martin, na 10 juni breekt het paradijs op aarde alhier zowaar doorheen de wolken, dat ziet toch iedereen, dat voel je gewoon aan de toppen van je vingers, van puur verwachting en met tranen van geluk in de ogen ga ik deze keer voor de Blancopartij stemmen, ik vind dat ze eindelijk eens de kans moeten krijgen het waar te maken, alleen weet ik niet wat dat het is, maar een ding staat vast, het parijdijs loert om het hoekje, of is het: gaat om het hoekje. Ben wat in verwarring. Normale staat. We zullen winnen!

  Like

 2. martin, ik kan je de nieuwe van chris & carla van harte aanbevelen. zoals je weet of niet weet hou ik me tussen het voortdurend aanmaken van nieuwe blogs door ook bijzonder onledig met nieuwe releases reviewen voor soundslike.be. ik heb ‘em daar besproken, mocht je interesse hebben. met je interesse voor taal (‘mensch’) heb je wie weet ook interesse voor mijn nieuwste blog: vanatotzet.skynetblogs.be. slaap zacht.

  Like

 3. ik heb de cd ‘his best’ en die song van hierboven staat daar ook op.
  Nu hoor ik ‘Pretty thing’, dat ken ik ook al lang.
  Bo Diddley ’s ochtends vroeg, mmm, dat mag wel eens.
  (Heeft het binnengeregend?)

  Like

 4. ermanno, ook blanco laat ik passeren. ik wil kleur in mijn leven, maar jij ook, geloof ik.

  eilandman, ik zal de cd zo vlug mogelijk kopen. ik heb ongeveer alles van the walkabouts en van chris & carla. ik vind vooral carla thorgerson een fantastische vrouw.

  evy, het heeft niet binnengeregend.

  Like

 5. de stam ‘men(s) – man’ komt in heel veel talen voor. Wat me raakte in de uitleg die je uit het Yiddisch gedachtengoed noteert is de betekenis die aan het woord verleend wordt en die verder gaat dan het dagelijks gebruik. Dit fenomeen komt in andere talen (taalgroepen) ook voor, onder andere in sommige afr. talen (waar ik helaas te diep in het geheugen moet afdalen voor een concreet voorbeeld), maar wat me nog helder voor de geest staat is dat het volk dat wij Samojeden noemen (overigens een scheldwoord voor de mensen zelf, net zoals Eskimo een scheldwoord is – teruggaand op eskimantsik ‘zij die vis eten’) zichzelf Koem noemt waarbij Koem staat voor ‘een echt mens’. Soms gebeurde het dat een niet Samojeed Koem werd genoemd, dit betekende dat het om een eerlijk, waarachtig mens ging.
  Ik stem niet voor VB, never. Maar het is inderdaad stevig zoeken in het huidige palet. En uiteraard zijn we blij dat Bo Diddley beter is. En droef dat Brialy er niet meer is. En dat we de voorbije nacht overleefd hebben. Ach…

  Like

 6. sodade, bedankt voor je prachtige aanvulling m.b.t. de betekenis van ‘mensch’. En natuurlijk stem ik zolang ik leef nooit voor het VB. Na mijn dood weet ik het nog niet. Het lijkt me wel een geschikte partij voor doden. Maar afgezien daarvan denk ik dat geen enkele van de bezoekers van hoochiekoochie voor die partij stemt. Of het zouden gluurders moeten zijn!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: