VERVELING, VERMOEIDHEID EN LEEGTE

oblomov,gontsjarov,leegte,verveling,wat te doen,boeken,luc janssen,luc tuymans,schrijvers,dbc pierre

Ik verveel me. De leegte is overal om me heen. Het lukt me niet om eraan te ontsnappen. In weerwil van mijn afkeer van de man die zich Lux laat noemen – waarschijnlijk omdat hij zich altijd met de zeep van de filmsterren wast -, heb ik gisteravond uit pure verveling toch naar Luc Tuymans gekeken. Ik heb me ontiegelijk geërgerd aan het programma, of wat dacht je. Lux vindt zichzelf zo belangrijk dat hij zijn gasten niet een keer laat uitspreken. Mensen niet laten uitspreken is het toppunt van grofheid. In een van zijn laatste interviews heeft Jacques Derrida nog op die kwalijke eigenschap van de televisie (en van de media in het algemeen) gewezen. Er mag niet geaarzeld, niet getwijfeld, niet nagedacht worden op televisie. Dat is slecht voor de kijkcijfers. En gisteravond was dat ongetwijfeld slecht voor het imago van Lux. Ik had medelijden met Luc Tuymans, ook al is hij rijk en beroemd. Voor dat verdomde programma met de grote Belgische schilder als gast (terwijl de zeepman maar niet genoeg kon krijgen van de woorden ‘Vlaams’ en ‘Vlaanderen’) had ik al naar iets over de Azteken gekeken, “de grootste beschaving aller tijden”. Ik had gelezen dat het een programma van DBC Pierre was, wiens boek Vernon God Little ik graag heb gelezen. Maar wat een shitprogramma was dat, over die Azteken! Van het begin tot het einde kitschbeelden, van een onheilspellende lelijkheid, en wat verteld werd zouden zelfs onnozele kinderen niet geloven. Het is dan nog heel goed mogelijk dat er helemaal geen onnozele kinderen meer bestaan. Toch ben ik als een ervaren couch potato in mijn sofa blijven zitten. Meestal schiet ik bij zulke rotzooi mijn televisietoestel aan flarden, maar daar had ik gisteravond de energie niet meer voor. Ik vind het jammer dat ik het moet zeggen, maar de grote DBC Pierre had de uitstraling van een ezelsoor in mijn exemplaar van Don Quichot (het is een oude uitgave). En ik die dacht dat hij zulke grote avonturier was…

Ik verveel me. De leegte dreigt me op te slokken. Ik heb nergens zin in. Stapels boeken liggen op me te wachten. Op mijn ogen, op geknetter in mijn hersens. Het treurige beroep van schrijver, van Gérard de Nerval; Down and Dirty Pictures van Peter Biskind; Vorst van Thomas Bernhard, A Wild Sheep Chase van Haruki Murakami; Hard Boiled Wonderland en het einde van de wereld, van dezelfde schrijver; De Oude Geschiedenis van de Joden, van Flavius Josephus; Middlemarch van George Eliot; On Beauty van Zadie Smith; The Grapes Of Wrath van John Steinbeck. En Oblomov van Ivan Gontsjarov heb ik ook nog altijd niet gelezen. Ja, ik verveel me, en ik heb zin om heel veel bourbon whiskey te drinken, maar daar kan ik niet meer tegen. What to do, yeah, I really don’t know what to do. Ik zal nog maar eens door raam gaan kijken, naar de zonovergoten bomen in onze straat.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

9 gedachten over “VERVELING, VERMOEIDHEID EN LEEGTE”

 1. Beste Martin,
  Al enkele maanden volg ik je BLOG (this is art with a capital letter) en in het begin verslikte ik mij danig in de enorme creativiteit, maar ik ben al goed gevorderd. Zonder te slijmen, prachtige teksten.
  Ik blijf een fan.
  Allé, een beetje opgepept ???

  Geef je een link op mijn blog.

  Groeten
  Yammer

  Like

 2. Een beetje ja, dank zij je reactie maar ook door dit van me af te schrijven. Ik denk dat ik eens naar de IKEA ga. En vanavond naar theater. Een mens moet toch iets doen. Alvast bedankt voor de aanmoedigende woorden.

  Like

 3. Puur literatuur, altijd interessante items en een boeiend allround kunstkenner aan het woord op deze blog. Als ik me verveel, kom ik hier rondhangen. Ja, ik geef het toe, anders ook wel.
  Je zal het niet graag horen op dit moment, maar met het bordje ‘verveling’ wordt de richting naar de dood aangegeven. Wat aangemoedigd nu?

  Beste groet

  Like

 4. leegte, weemoed, Sehnsucht, sodade… een goei fles rode wijn en wat companie zou hier niet slecht zijn. Verveling is mij onbekend, maar leegte is my middle name. En alleenzijn mijn voornaamste eigenschap. Goh, Martin, je presteert het tegen wil en dank elke keer weer iets moois te fabriceren. Zij het over succes dat je niet wilt hebben, zij het over leegte etc. die je dan toch maar al schrijvend mooi opvult… By the way, een beetje tijd opgevuld met het lezen van je Poe-suggestie. (de rest van dit steeds verder uitdeinend commentaar heb ik maar geschrapt, wegens te veel leegte…)

  Like

 5. Martin, de teevee heet niet voor niets de treurbuis. Naar een boek grijpen vraagt meer inspanning en je bent al zo uitgespannen. Niet getreurd dus, drink een glas. Ai, dat mag niet meer van de dokter. Zet dan maar de radio op.

  Like

 6. marc, dacht je dat ik nu melk dronk? en ik verfoei de radio. ik leg wel een cd op, of maak een wandeling. maar natuurlijk niet met terugwerkende kracht…

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: