NA EEN ONWEER

Er waren dagen waarop ik veel in de bijbel las, niet omdat ik in een monotheïstische en wrede god geloofde, maar omdat ik de teksten zo welsprekend vond. Bijvoorbeeld de beschrijving van Jeruzalems muren in Openbaringen 21, 18-20. Die lectuur van lang vervlogen dagen – want ik neem de bijbel nog zelden ter hand – drukt een stempel op alles wat ik schrijf, en vooral op de manier waarop ik schrijf. De opsomming is een van de stijlmiddelen die ik veel gebruik, vaak tegen mijn zin, ik kan gewoonweg niet anders.

Het regent. Water van de hemel, was mijn somberheid weg. En als je opklaart, hemel, laat het dan opklaren hier binnen in mijn kleine ruimte. Soms lijkt het of alle dingen zingen. Luister je aandachtig dan hoor je niets dan schorre, verstikte stemmen en doffe ogen denk je er ogenblikkelijk bij.

Platanen versteend in de taal. Evenmin als er nimfen zijn bestaat voor ons de natuur. Waarom soms nog tranen vloeien? Tranen van ons, wij die op het asfalt zullen moeten sterven?

Toch kan ook lofzang nog goed zijn, van mensen en machines. Wat is er slecht aan motoren, boortorens, analogieën, boomkwekerijen?

Bloedloos, boven het leven aan de dokken en in de mijnen verheven, is vaak het mentale. Graag stellen mensen hun kwetsende grenzen en overschrijden gaat dan niet meer. En sommigen vergeten dat ook het redelijke ten dienste kan worden gesteld van het banale profijt. Rijk is de aarde maar de meeste mensen zijn arm gebleven doordat zij hun tijd moesten afstaan en zodoende van niets konden genieten.

Gewoon doorspoelen! Een stinkende draaikolk. “Splendid! We’re stranded!” mompelde ik tegen de donkere spiegel. Het was een aardedonkere nacht. Dwaas klonk dat en het stemde helemaal niet overeen met mijn stemming. Het was onzin. Ik had die woorden in een lied of in een Britse oorlogsfilm gehoord. Het was inderdaad onzin, want aards water klaarde dit zaakje.

Buiten is het middernacht maar in mijn hoofd schijnt nu de middagzon. De bliksem heeft mij goed gedaan.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

Eén gedachte over “NA EEN ONWEER”

  1. Als je van het woord boek de b weglaat, krijg je dan voornoemde prijs? Er is helemaal niets slechts aan boomkwekerijen, noch aan machines (zie de tweetaktmotor zowel op tieftalen als op profonde lalangue)

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: