ZANGERESSEN DIE MIJN ZIEL BEROEREN

aretha4

 

Op 1 mei zond Radio 1 een zangeressen top-50 uit onder de titel ‘vrouwen die er toe doen’. Een vreselijk kitscherige en banale lijst was dat. In de top-50 kwam bijvoorbeeld wel een spook als Céline Dion voor, maar geen Patti Smith en een Joan Armatrading maar geen Etta James. Om maar enkele voorbeelden te geven. Omdat ik verslingerd ben aan lijstjes heb ik maar eens mijn eigen top-50 gemaakt. Ik wijs er meteen op dat het mijn lijst van vandaag is. Morgen kan hij er anders uitzien, afhankelijk van mijn stemming en mijn geheugen en nog een aantal factoren, zoals het weer, welk boek ik heb gelezen en wat ik heb gedronken (of niet gedronken). De volgorde van lijst is niet echt belangrijk, maar Sandy Denny staat wel op nummer één.

1. Sandy Denny
2. Hope Sandoval
3. Aretha Franklin
4. Dusty Springfield
5. Patti Smith
6. Billie Holiday
7. Bessie Smith
8. Karen Dalton
9. Joni Mitchell
10. Cat Power
11. Françoise Hardy
12. Emmylou Harris
13. Martha Reeves
14. Nina Simone
15. Etta James
16. Ann Peebles
17. Mary Weiss (Shangri-Las)
18. Wanda Jackson
19. Candi Staton
20. Loretta Lynn
21. Nancy Sinatra
22. Patsy Cline
23. Memphis Minnie
24. Betty Lavette
25. Irma Thomas
26. Grace Slick
27. Ronnie Spector
28. Georgia Hubley
29. Carla Torgerson
30. Maria McKee
31. Bobbie Gentry
32. Victoria Williams
33. PJ Harvey
34. Florence Ballard
35. Teresa Salgueiro
36. Doris Duke
37. Mary Wells
38. Connie Francis
39. Brenda Lee
40. Alison Statton
41. Carole King
42. Lydia Lunch
43. Patti Palladin
44. Judee Sill
45. Lucinda Williams
46. Nanci Griffith
47. Tina Turner (tot 1970)
48. Diana Ross
49. Astrud Gilberto
50. Emiliana Torini

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

19 gedachten over “ZANGERESSEN DIE MIJN ZIEL BEROEREN”

 1. rickie lee jones moet hier ook in staan. mijn excuses t.a.v. de fans. en wie ben ik nog allemaal niet vergeten. binnenkort een nieuwe lijst dan maar!

  Like

 2. Voor mij staat door een aantal factoren, waar ik evenmin wil over uitweiden, op dit moment op nr. 1: Billie Holiday!

  Like

 3. Coco, Billie Holiday is natuurlijk de beste, maar ik ben verslaafd aan Sandy Denny en Hope Sandoval en dat zal wel blijven, vrees ik (hoop ik).

  Evy, het zal dan een nieuw lijstje van 50 worden, anders ben ik niet eerlijk t.a.v. die top-50 van radio 1. Het is immers veel gemakkelijker een top-100 te maken, al is het meer typwerk.
  Kim Gordon en Marianne Faithfull staan er ook al niet in. Ik denk dat lijstjes maken geen goed idee is.

  Like

 4. jouw lijst en je hebt al aangekondigd dat het de lijst voor vandaag is. / was Ik zie ook een aantal namen ontbreken (ik zie die namen dus niet… ) maar dat is dan weer míjn (onbestaande) lijst. En die verschilt – fluctueert ook van dag tot dag, van stemming tot stemming. Leve de veranderlijkheid en diversiteit.

  Like

 5. Bij deze dank in naam van Patti Smith, Joni Mitchell en Françoise Hardy dat u ze zo hoog in de lijst hebt opgenomen. Het moet niet altijd gezeur zijn om de ontbrekende gekoesterde vrouwenstem.

  Like

 6. Ik mis Dolly Parton in je lijstje. ‘k vind het gek dat men vaak Emylou Harris aanhaalt en Dolly vergeet. Qua stem, persoonlijkheid en levensloop, en zelfgeschreven nummers is zij zeker een van mijn favoriete dames.

  Like

 7. Ester, ik weet het, Dolly Parton moet er eigenlijk ook in, maar ik heb vooral gedacht aan hoe vaak ik cd’s of elpees van die zangeressen opleg, en die van Dolly Parton komen niet zo vaak aan de beurt. De muziek die ze heeft opgenomen in de jaren ’80 is ook niet echt aan mij besteed (zoals 9 to 5, bijvoorbeeld). Maar in mijn volgende lijst, als die er komt, krijgt ze een plaats.

  Like

 8. Ik ben boos op mezelf en leg mezelf een zware straf op (nog even nadenken over welke straf): ik vergat Nico. NICO!

  Like

 9. Juist, die bedoelde ik, maar er is er nog minstens 1.
  Ik wil je trouwens danken, ik ontdekte andere, grotere betekenissen van ‘et cetera’ en van ‘…’.
  ‘Oneindige lijstjes’, dat vind ik ook wel mooi, als tegengestelde van ‘eindige lijstjes’. Maar ik heb zelden het gevoel van ‘eindige lijstjes’ gehad, gelukkig maar.

  Like

 10. Nico en Neko, ongetwijfeld een Freudiaanse case. De n van negativiteit en negeren, niet, niets, nihil, nobody, nergens.

  Like

 11. Sandy Denny op 1 en Hope Sandoval op 2. Wat wilt een mens nog meer? Dan maakt het toch niet uit in welke volgorde de andere dames volgen? 😉

  Like

 12. heb je al ideeën voor een nieuw lijstje? ik ben op zoek naar inspirerende vertolkers namelijk, alsook (en misschien vooral) naar inspirerende lyrics….. K x

  Like

 13. Ms. Stonewood, ik geloof niet dat ik veel aan deze lijst zou veranderen. Maar Nico moet er natuurlijk in, en Cat Power zou hoger staan. Ik moet er nog eens over nadenken.
  Overigens was ik al vergeten dat ik deze lijst ooit had gemaakt.
  Al deze zangeressen zijn inspirerende vertolkers.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: