TRANEN VOOR ELSE

arthur schnitzler,autobiografie,tranen,kubrick,bagdad,psychiater,film,else,psychoanalyse,andre breton

Voor de naam van de psychiater in het vorige, autobiografische, fragment heb ik me laten inspireren door een boek van Arthur Schnitzler, Fräulein Else. Schnitzler is een van die schrijvers die me nauw aan het hart liggen. Net als André Breton en Céline was hij arts van opleiding. Schnitzlers Droomnovelle lag aan de basis van Eyes Wide Shut, de vrij vervelende laatste film van Stanley Kubrick.  Overigens ik vind alle films van Kubrick nogal vervelend, met Paths Of Glory als uitzondering. Ach, The Shining is ook wel goed. Toen ik gisteravond laat over ‘mijn uren bij Else’ schreef had ik tranen in de ogen. Tranen, stel je voor. Ik voelde me lichtjes belachelijk: een schone ziel in de 21ste eeuw, ten prooi aan zijn sentimenten, aan gedane zaken, terwijl in Bagdad bommen ontploffen en zowat overal haat wordt gezaaid.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “TRANEN VOOR ELSE”

  1. Martin, er heeft deze week nog een zeer schone ziel een emmer tranen gelaten. Het kwam er uit in huilende stilte, midden in de nacht. Van wat de rikanen in het café Bagdad uitrichten en hoe de Perzen de Meden ombrengen (tot 160 per dag in bebouwde kommen) hoeven we echt niet wakker te liggen. Dan hebben we ’s anderendaags meer krachten om ze daar eens uit te jouwen of andere kwajongensstreken op leeftijd te leveren. Overigens vloeiden bewuste tranen waarvan ik hier spreek net als bij jou in zo’n context van zielestrelerij (da’s de betere versie van zieleknijperij)

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik denk het niet (bijna zeker niet), Marieke.

    Nee, niet goed. Veronal, “Ik hoor jullie wel, maar ik zie jullie niet.” Etc.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: