LOU REEDS VICIOUS CIRCLE EN DE OEROBOROS

Serpiente_alquimica

Ik draai in kringetjes. Op 3 februari dit jaar schreef ik ook al over de troost van de muziek en maakte ik zelfs een radioprogramma over de troost. Lijd ik aan geheugenverlies?

Ik ben als de Oeroboros van Borges en van de alchimisten, de slang die zichzelf in de staart bijt. Alleen heb ik niet echt een staart; ik heb niet meer dan een beentje. Maar ooit heb ik zeker een staart gehad en Nietzsche beweert dat alles terugkomt. Dat staat in Aldus sprak Zarathoestra, en het concept wordt bestudeerd in Nietzsche et le cercle vicieux van Pierre Klossowski. Klossowski is dan weer de broer van de onvolprezen schilder Balthus en er wordt tevens beweerd dat hij verwant zou zijn met Rainer Maria Rilke. Deze dichter had een relatie met Lou Andréas-Salomé, de enige vrouw die Nietzsche ooit heeft liefgehad. Of toch bijna. En zo is de cirkel weer gesloten.

En dan heb je de – als het over staarten gaat – altijd op de proppen komende Lou Reed, die zingt:
“You’re caught in a vicious circle
Surrounded by your so called friends
You’re caught in a vicious circle
And it looks like it will never end.”

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “LOU REEDS VICIOUS CIRCLE EN DE OEROBOROS”

 1. kwam ik hier snel even iets bij je vorige post zetten en nu bots ik hier plots op een foto van een slang, en wat voor 1.
  ‘Grieks’ staat er bij, had Plato het er ook reeds over?

  Like

 2. Op het einde bijten we allemaal in onze staart. Dan is de cirkel rond. Terug naar af zou je kunnen zeggen. Wat grof gezegd misschien maar heel waar.

  Like

 3. Maar wie weet begint het dan ook wel allemaal opnieuw. Terug naar af kun je negatief en positief bekijken. Alvast hebben we dan onze tijd gehad, dat is toch al dat. Nee, ermanno, dat is helemaal niet grof gezegd. En ik dank je voor al je fijne reacties.

  Evy, jou dank ik ook voor je alerte commentaren. Ik zou eens moeten opzoeken of Plato het al over de Oeroboros had. Ik hoop dat hij dan niet zoveel last had met de spelling van het woord als ik.

  Like

 4. Nog niet zo vicieus, Martin, de kring die je hier trekt. Voorts trekken we vriendenkringen, al vallen er ook weer af. Helaas zie ik je niet als slang, laag bij de grond en listig, snel toehappend. Overigens is het niet altijd prettig een slang te zijn. Gelukkig is er alchimie.

  Like

 5. En sommige positieve en andere minder positieve herhalingen.
  Maar het is vooral positief.
  Deze weblog wordt hoe langer hoe beter. Ook een herhaling, trouwens. En er is nog heel veel plaats.

  Like

 6. … dus mogelijkheden te over om in blogtijd terug te gaan.
  plato en oeroboros waren inderdaad reeds bekenden.
  Hij beschrijft in “Timaeus” een zichzelf etend wezen door de Creator geschapen als het eerste in het universum. Je kan de tekst in het engels terugvinden via project Gutenberg : http://www.gutenberg.org/dirs/etext98/tmeus11.txt
  tenzij je een griekse versie verkiest. Heb er hier tussen de boeken naar gezocht, maar dat dan zou dateren van een toch al ver verleden, toen ik nog studeerde – vind ik nu niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: