MAX STIRNER : IK HEB ME UIT HET NIETS OPGETROKKEN

Max Stirners ‘Der Einzige und sein Eigentum’ moet ik zeker grondig herlezen. Je moet tegen het denken in denken, schrijft hij. Het niets is geen leeg niets, maar je creëert jezelf elk moment opnieuw uit dat niets. Je bouwt jezelf op uit dat niets. Leopold Flam nam vaak de uitspraak in de mond, ‘ik heb mijn zaak op niets gesteld’. Dat begreep ik niet goed. Het is kennelijk een kwestie van formulering. ‘Ik heb me uit het niets opgetrokken’, dat vind ik veel duidelijker. Nu, na het nuttigen van een glaasje Southern Comfort, en met Joy Divsion op de achtergrond, die meteen voorgrond wordt, doet de uitspraak me denken aan Baron von Münchhausen, die zichzelf, zoals iedereen weet, aan zijn eigen vlecht uit een moeras kon trekken. Het niets is voor hem inderdaad geen leeg niets, maar een moeras-niets.

Joy Division, Heart and Soul, onovertroffen uitdrukking van het niet-lege niets. Die jazzy drumrolls, die gitaar zo metalig (New Orders dansmuziek wordt hier al aangekondigd). Als ik dit lied hoor zie ik een beeld van ijs waarin een ziel van vuur brandt. Maar ik dwaal af, ik wilde gewoonweg mezelf een leesopdracht geven – en de lezer van dit stukje een hint. Mission accomplished.

 

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

8 gedachten over “MAX STIRNER : IK HEB ME UIT HET NIETS OPGETROKKEN”

 1. Flam was één van de weinigen in België die zich ooit met Stirner heeft bezig gehouden. Toch is er sinds kort een nieuwe vertaling verschenen van Der Einzige und sein Eigentum! Bij de Koninklijke Bibliotheek van België dan nog.

  Like

 2. Atia, dat is waar, wat je zegt over Flam. Ik heb nooit iemand anders over hem horen spreken. En het is goed nieuws dat er nu een vertaling is uitgekomen. Die ga ik zeker lezen. Bedankt voor de informatie.

  Like

 3. Als ik deze tekst lees, hoor ik iedere keer weer ‘Ich Bin der Welt Abhanden Gekommen’, één van de Ruckert- Lieder van Mahler, in de versie van de beroemde bariton Dietrich Fischer-Diskau.

  Like

 4. Een van mijn docenten Ethiek sprak af en toe met lof over Leopold Flam. Ik heb zelf nog in een artikel in Knack enige jaren geleden over hem gelezen, meer bepaald over zijn krijgsgevangenschap.

  Gek genoeg is hij samen met Apostel en Boehm een van de grote Belgische filosofen van wie ik nooit iets gelezen heb.

  Bedankt om me er nog eens aan te herinneren dat ik dringend Stirner en enkele andere moet lezen. Ik verwaarloos de filosofie te vaak, hoe trouw ze me ook blijft en hoeveel troost ze me ook biedt.

  Like

 5. Graag gedaan, het is altijd goed als mensen iets proberen te doen aan de manier waarop filosofen als Stirner én Flam naar de vergetelheid worden verwezen. Zelfs aan de VUB is het net alsof Flam daar nooit heeft rondgelopen, maar ach, gelukkig kunnen we dat soort boeken nog wel ergens tegenkomen en lezen met Mahler op de achtergrond!

  Like

Reacties zijn gesloten.