LINOS ZONG DE BLUES

“Daarop beeldde hij ook nog een wijngaard van goud uit, een schone
Dicht met stokken beplant en dààraan hingen de trossen,
Donker, en ’t veld was bedekt met zilveren palen, ontelbaar.
Daaromheen dreef hij een zwartblauwe greppel ! Van tin was de heining.
Over de wijngaard leidde één voetpad, een enkel; de dragers
Keerden weer langs daar terug, wanneer zij de druivenoogst plukten,
Ook zag men jongens en meisjes uitbundig en dartel, die druiven,
Heerlijk, als honing zo zoet, in mandjes en vlechtwerk droegen.
Midden in begeleidde een knaap op zijn klinkende cither
Smeltend het lied dat hij zong met een stemmetje fijn. ’t Was een Linos !
Prachtig ! De anderen stampten er bij, in de maat met hun dansen
Joelend en klagend en liepen hem na met huppelende voeten.”

Homerus, Illias, Boek XVIII vs 527

Dit is een van de taferelen die Hefaestos op het schild van Achilles afbeeldt.

 

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

4 gedachten over “LINOS ZONG DE BLUES”

 1. Het was vandaag zo’n zeldzame eerste zaterdag van de maand waarop ik nog eens thuis was om 18u00. Ik heb genoten van je blanke blues op Radio Centraal. Het meeste dat je draait is van ‘voor mijn tijd’, maar ik vind het boeiend er op deze manier kennis mee te kunnen maken.

  Als ‘het geloof’ op paaszaterdag valt, lukt dat misschien ook wel. Lijkt me een fijn thema, ben benieuwd wie er opdaagt.

  Like

 2. Bedankt voor het luisteren en voor deze reactie, Ester. Misschien was jij de enige luisteraar(ster) van Zéro de conduite?
  Ik weet niet wat jouw tijd is, maar ik draai vooral muziek uit de tweede helft van de 20ste eeuw en recente dingen. Mijn selectie van vorige zaterdag kwam voornamelijk uit de jaren zestig en zeventig. Naar het einde toe wat recenter materiaal (dat vreemd genoeg veel ouder klinkt).

  Ja, het geloof belooft wel wat te worden, vooral omdat ik atheïst ben. Vandaag ga ik misschien wel om een gratis Koran.

  Like

 3. Eindelijk weet ik het uur wanneer je muziek op de radio komt ,nog nooit naar jou geluisterd .
  Radio centraal dat is lang geleden ,ik herinner me mijn klein radiootje in mijn kleine kamer waar ik toen even overleefde na een emotionele breuk met een geliefde ,de nachten waren minder eenzaam.
  Zal ik jouw stem horen .
  Groetjes
  Angela

  Like

 4. Ester, het zal op paaszaterdag zijn. Ik wist dat niet eens toen ik het aankondigde, maar het komt mooi uit. Het zal over geloof gaan maar ook over ‘ongeloof’. En geloof niet alleen in god, maar bijvoorbeeld in een vrouw, om maar eens een voorbeeld te geven.

  Angela, de uren zouden kunnen veranderen. Nu is het programma altijd op de eerste zaterdag van de maand, van 18 tot 20 u. Er is een kans dat ik om de 4 weken zal uitzenden van 15 tot 18 u., maar het is nog niet zeker.

  Like

Reacties zijn gesloten.