JAZZ BILZEN 1967 : SUMMER OF LOVE

where have all the flowers gone?

Het zal wel normaal zijn dat je terugverlangt naar idyllischer tijden als je zoveel slaaptekort hebt en je nog maar weinig echt kunt genieten van je ‘quality time’. Dit ben ikzelf als bloemenkind op jazz bilzen in 1967. De naam van het festival was niet echt goed gekozen omdat er naast jazz op zondag ook pop, blues en folk aan bod kwamen. De foto komt uit een aflevering van het BRT-programma ‘Tienerklanken’ (de VRT heette toen inderdaad nog BRT). Waarschijnlijk liepen er niet veel vreemde vogels zoals ik rond in België in die dagen van grijze middelmaat. Want hoe zag ik er niet uit! Was ik nu een jongen of een meisje, met die bloemen in mijn haar en die belletjes om mijn hals? Louis Neefs, de betreurde zanger van Jennifer Jennings, interviewde mij. Ik was ervan overtuigd dat bloemen in het haar en liefde en minirokken van de wereld in een paradijs zouden veranderen. Als iedereen zich de flower power-gedachte eigen maakte zou er geen geweld meer zijn, dacht ik. De oorlog in Vietnam zou meteen worden beëindigd. Mooie naïviteit, die me alvast in staat stelde goed te slapen. En we waren met zeer velen. Dat zou twee jaar later blijken met de Woodstock Nation. De bloemen die ik droeg kwamen uit de tuin van de ouders van een vriend van me. Procol Harum was die dag top of the bill. A Whiter Shade Of Pale was een hit, maar tegelijkertijd werd Procol Harum als een undergroundband beschouwd. Zo waren die tijden. Opeens leek alles te kunnen. De mensen van Bilzen waren buitengewoon vriendelijk en open. De mannen zagen de meisjes in hun minirokjes natuurlijk graag komen. Zo’n festival zorgde ook voor wat leven in de brouwerij, ook letterlijk. Misschien werd het evenement als een tweede carnaval beschouwd. Jazz Bilzen was een van de eerste grote popfestivals op het continent. De tijden zijn veranderd, beste vrienden. Het lijkt wel alsof weer de koude oorlog woedt. Alleen weet niemand goed wie de echte vijand is.

Foto: Martin Pulaski, Een jonger zelf.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

12 gedachten over “JAZZ BILZEN 1967 : SUMMER OF LOVE”

 1. Dan heb jij me ongewtijfeld op televisie gezien en vooral gehoord. Ja, dat Limburgs accent, gek is dat om dat uit je eigen Belgische mond te horen vloeien.

  Like

 2. Martin, dat meen je toch niet: Amerika, het Blok, Winders en Co in Nederland, http://www.newamericancentury.org, die zijn allemaal druk bezig een vijand te maken: Afganen, Persen, Meden, Kaftanen, Syriërs & Noord-Koreanen. Het zijn zelfs geen vijanden maar ware schurken. Je hebt toch zelf kunnen zien hoe kunstmatig deze schurken tot vijanden werden gemaakt op 11 september 2001. Oké, het was voor jou even slikken, voor wie niet, trouwens, maar inderdaad, berg op die bloemenkracht, leg je een tuin aan en cultiveer die maar.

  Like

 3. Marc, ik zeg (impliciet) dat ik geen koude oorlog wil. Dat spreekt toch vanzelf. En een warme oorlog nog minder. En zeker geen vijanden. “Niemand weet wie de vijand is.” De ‘powers that be’ proberen er inderdaad een te construeren. Ik ben het wat dat betreft volledig met je eens. Maar je denkt toch niet dat ik die ‘powers’ dat be wil geloven? Wat meen ik dan niet?

  Like

 4. hello,

  ik verzamel verhalen over jazzbilzen: voor onze website en ons boek dat volgend jaar over jazzbilzen komt.
  Mag ik uw tekst gebruiken? heeft u film of geluidsbeelden,

  dank

  Like

 5. Hallo,
  Ik verzamel alles over Fabien Collin die in ’67 en ’68 op Jazz Bilzen speelde.
  Hebt u daar nog iets van?
  Ik geef ook een heel goeie prijs voor zijn single “Met jou aan mijn zij/ Mariwana”
  Verder nog biografien gezocht van Belgische beat en psychedelica groepen voor mijn Belgian Beat Archive

  Like

 6. RonRon, ik heb helaas geen materiaal van of over Fabien. Dat is echt wel jammer. Op een verzamel-cd heb ik wel het nummer Mariwanamaruwana.

  Like

 7. We, Vera en ik, waren in Bilzen de dag dat de small faces optraden .. daarvoor als job, roadie, met de pebbles.. onvergetelijke dagen .. happy .. nu 40 jaar later staan ze nog helderklaar voor me .. Fred ,Bob ..the pebbles, jess and james, Stevie mariott, The faces, Alexis Korner , Swinging soul machine etc ..
  Ian Mc lagen van the faces spreekt nu nog over die jam session met cuby and the blizzards en Alexis .. free, and warm loving days
  bob

  Geliked door 1 persoon

 8. Beste Marc,
  Je hebt een klok horen luiden, maar weet de klepel niet hangen, zou ik zo zeggen. Je bedoelt waarschijnlijk de WILDERS i.p.v. WINDERS.
  de groeten

  Geliked door 1 persoon

 9. hallo martin, ik heb 3 foto’s terug gevonden van “the scrub” * ikzelf sta er ook op als de drummer * heb je misschien nog meer van die schattige foto’s * indien tijd, graag een antwoordje * grtjs fonz

  Geliked door 1 persoon

 10. Hallo Fonz, dat is een eeuwigheid geleden! Blij dat we nog leven. Mijn afgedrukte foto’s – dat is al jaren een chaos, sinds ik ben beginnen scannen (ik geloof in 2004). Nooit meer opgeruimd. Ik moet daar eens werk van gaan maken. Maar ik denk niet dat ik meer foto’s heb dan degene die ik op flickr heb geplaatst. En de negatieven heb ik al helemaal niet meer. (Mijn excuses voor het late antwoord.)

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: