THE KILLER INSIDE ME (REVISITED)

the bodyguard

Een niet bepaald moreel en politiek ‘correct’ spelletje, zou je kunnen opwerpen. Mag dit wel? Wij, bloemenkinderen van de jaren zestig, die zo fel gekant zijn tegen wapens – mogen wij daar zo lichtvoetig mee omgaan? Ach, ik weet het allemaal niet zo goed. Het was weer zo’n dag van ‘ordinary madness’. We lapten de normen aan onze spreekwoordelijke laarzen. We vonden dit gewoonweg opwindend. Je doet iets wat eigenlijk niet mag, je overschrijdt grenzen.

Overigens, voor degenen die het niet goed kunnen zien, gaat het om een speelgoedrevolver. Ik kreeg hem cadeau – een ironisch geschenk – van mijn lieve vriendin Isabelle nadat ik in juni 1997 was overvallen en in mekaar geklopt, ik ben toen echt op het nippertje aan de dood ontsnapt, in een straat in het centrum van Brussel. De Kiekenmarkt. Dat gebeurde op een zonnige zomeravond, er was geen vuiltje aan de lucht. En even later lag ik bloedend in het midden van de straat, met auto’s die me onverschillig voorbijreden. Tot de politie en de ambulance arriveerde. Dan was er opeens wel belangstelling. Ik heb foto’s van hoe ik er daarna uitzag, vreselijke beelden, maar die wil ik niet publiek maken. De politie heeft trouwens nooit iets gedaan. Het gerecht heeft de zaak geseponeerd. Maar dat verhaal – hier heel kort samengevat – werpt een verkeerd licht op deze speelse foto die als ik me niet vergis dateert uit 2001, toen mijn wonden al lang geheeld waren.

De titel ‘The Killer Inside Me’ heb ik gepikt van Jim Thompson. De Amerikaanse rockband van Chuck Prophet en Dan Stuart, Green On Red, ging me daar in voor. Ze hebben een elpee met dezelfde titel. Dan Stuart heeft zich al meer dan tien jaar geleden teruggetrokken uit de muziekwereld, maar ik las net dat hij samen met Steve Wynn – ooit gitarist en zanger in The Dream Syndicate – optreedt op 10 april in de AB, onder hun oude troetelnaam Danny and Dusty. Wie de elpee The Lost Weekend, ook een gestolen titel, van Danny en Dusty bezit – ik geloof niet dat ze ooit op cd is verschenen – zal er dan zeker bij zijn.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “THE KILLER INSIDE ME (REVISITED)”

 1. Ja, ik ben terug van een week op school geweest. Mooie foto, politiek totaal niet correct, net niet zedenschendend, maar daarom niet minder mooi. Mooi? Sprekend vooral. Zal ik nu Geerten Meysing lezen? Nu ik uitgekeken ben op Van der Heyden, zou dat eventueel kunnen.

  Like

 2. hoi mister hoochie koochie pulaski

  just johny be good
  en waarom weet’k nie
  but the girl can’t help it
  zoveel is zeker
  superlady
  jouw geliefde’n knaller
  en dan hoor’k herman ( the brood ) zinge
  it ain’t the gun honey
  it’s the way you blow it
  hihi
  ach ik schrijf maar wat
  kom hier es rondrave
  moet’k meer doen that’s for sure
  en dan lees’k allemaal mooie dinge
  of minder mooie dinge
  maar mooie dinge…ik bedoel
  je schrijft asof’k daar telkens ook wel was
  ergens hangend in’n hoekje
  of zittend op je schouder
  of rondzwermend wervelend
  gek buitelend
  me hoofd zowat op hol
  en ik daar dan achteraan
  en achter jou en die mense die je ontmoet
  en de mooie vrouwe
  en en en
  intusse nog wat goeie muiziek in de ore gegooid krijge
  my god pulaski
  my god is pulaski
  zo ben’k je fan en zo voelt’et goed
  en dat’k je wel es te zien moet krijge
  en dan te hore natuurlijk
  zomaar asof’et niks is
  of nee de gewoonste zaak van de wereld
  ja zo martin zo’n keertje
  one fine day
  en ik verwed me hoofd dat’k aan je lippe zal hange
  jij schrijf jij leeft jij doet zo uit’et leve
  de straat en de kroege
  en van de liefde
  uit de liefde
  de liefde voor de liefde voor’et leve
  that’s the way i like it
  the most
  en dan wil’k me showtje doen
  zo ik zo paard
  stay on the scene
  as’n volbloed op de renbaan
  of’n topatleet in de startblokke
  whatever
  maar van vlees en bloed
  door elke nerf en zenuw
  zo ik zo paard

  maar dit geheel terzijde
  it ain’t the gun hone
  it’s the way you blow it
  en de foto is knap
  kan zo aan de mure
  in de stations de musea
  grote gebouwe
  ambtsgebouwe
  kathedrale

  aan de mure martin
  aan de mure
  en in goude letters the bodyguard
  she

  my god mister hoockiekoochie
  je bent’n kerel naar me hart
  nu vandaag hier en vroeger al
  elders ook
  jij bent een van de weinig schrijvers
  die me kan bekore
  beklijve
  en dan meeneme
  meeslepe meedrijve
  voortjage
  voortstuwe
  zo rock’n roll proef’k jou
  en ik zal je es zien
  hier of daar
  irgendwo auf der welt

  dat is de deal
  de deal die’k hier met je sluit
  eenzijdig desnoods
  maar’et is de deal
  en eerder kan’k nooit sneuvele
  never
  ever

  dàt is de deal martin
  en zo beleve we de powezie
  de powezie van’et leve
  door elke nacht en elke dag
  flesh and blood and bones
  en adem
  adem!

  groetjes, luk paard

  Like

 3. by the way hoochiekoochie-man…ik heb je gelinkt aan me blogje…al had ook dàt uiteraard al langer moete gebeurd zijn…skuuzy

  hou je goed en diegene die je dierbaar zijn ook
  groetjes, luk

  Like

 4. Bedankt luk paard, je hebt hier weer een prachtig gedicht geschreven, zo uit je ziel gerukt. Maar verdien ik al die verering? Een ontmoeting in de echte werkelijkheid zou misschien op een teleurstelling uitdraaien? Misschien ook niet. Ik neem aan dat we elkaar inderdaad op een keer zullen ontmoeten. Dat kan bijna niet anders. Ok, it’s a deal, man!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: